A midsection of a pregnant Southeast Asian woman holding an ultrasound scan result on the bed

Rejtőzködő magzati kór után kutatnak most mesterséges intelligenciával: itt végzik el a szűrést

2023. szeptember 13. 16:58

2023 augusztusától mesterséges intelligencia (MI) támogatásával végzik az egyik hazai magánklinikán a magzati ultrahangvizsgálatokat - közölte a klinika. Az MI-támogatásnak köszönhetően még pontosabb diagnózis felállítására van lehetőség, és a szoftver segít kiszűrni a komplex kórképeket és a ritka, öröklődő betegségeket is.

Az RMC Clinics Magzati Medicina Központjában bevezetett MI-támogatott döntéshozatallal egyszerűbbé válik a ritka, de súlyos elváltozások korai felismerése, és azok a kórképek is jobban kiszűrhetők, amelyek nemcsak a terhesség korai megszakítását, hanem a kapcsolódó magzati genetikai vizsgálat elvégzését is szükségessé teszik.

„A szoftver nem helyettesíti a jó szemű szakorvost, de nagyban segíti a pontos diagnózis felállításában: releváns javaslatokkal támogatja a vizsgálatot végző szakembert. A szoftvertámogatás segítségével a szakorvos az adott pillanatban a legjobb döntést hozhatja, illetve a legmegfelelőbb szakorvosi javaslatot teheti. A döntéstámogatás fontos része, hogy az MI olyan rendkívül ritka kórképek gyanújának a felismerésére is alkalmas, amelyek nem vagy nem szükségképpen merülnek fel egy rutinvizsgálat során” – foglalta össze dr. Csermely Gyula auditált ultrahang-specialista, szülész-nőgyógyász, a klinika vezetője.

Csermely Gyula rámutatott, ha az MI felveti egy öröklődő betegség lehetőségét, akkor a terhesség megszakítása mellett szükségessé válhat az egyébként nem rutinszerűen elvégzett, informatív, de költséges magzati genetikai vizsgálat is. Ennek az eredménye a későbbi sikeres terhesség(ek) szempontjából kulcsfontosságú lehet. A mesterséges intelligencia használatával a szakorvos mindig naprakész tudással rendelkezik, minimalizálható a főként az összetett vagy ritka kórképek kapcsán felmerülő hibalehetőség, illetve az is pontosan meghatározható, hogy milyen további vizsgálatok elvégzése szükséges.

A hazai statisztikák szerint a terhességek körülbelül 5%-ában merült fel valamiféle probléma, ezekben az esetekben az MI-támogatott UH-vizsgálatnak fontos diagnosztikai szerepe lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem