14 °C Budapest
Empty kitchen island with marble surface in foreground, green vintage countertop with drawers and pendant lights hanging above, lots of flowers in jars, blurred background

Veszélyes kórokozók burjánzanak a legtöbb magyar konyhájában: súlyosan megbetegszik, aki nem figyel

2023. május 8. 16:00

A főzéssel járó konyhai munkák sokszor fárasztóak, ám néhány egyszerű praktikával nem csak a konyhát tudjuk tisztábbá és csinosabbá tenni, de az egészségünkért is sokat tehetünk. Fontos, hogy a rosszul berözgült szoksáokat minél előbb leépítsük, mert ezek hosszú távon komoly betegségek kialakuláséhoz is vezethetnek.

Valljuk be, a főzés időnként fárasztó és hosszadalmas folyamat, amit nehéz besűríteni a pörgős hétköznapokba. Természetesen a főzés lehet egy szórakoztató és felszabadító elfoglaltság is, de amikor csak a másnapi ebédünket akarjuk gyorsan összedobni, akkor kevés fárasztóbb dolgot tudunk eléképzelni, mint a mosogatás vagy konyhai takarítás. Éppen emiatt könnyen eshet az ember abba a hibába, hogy megpróbál megúszni bizonyos konyhai teendőket, ezzel viszont azt is kockáztatja, hogy rossz, sőt akár veszélyes szokásokat épít be a napi rutinjaiba. A HuffPost-nak nyilatkozó szakemberek összegyűjtöttek néhány olyan szokást, melyeket érdemes kialakítani vagy melyeken nem árt változtatni, ha szeretnénk egy higiénikus környezetben, megfelelő körülmények között dolgozni.

1. Élelmiszerek elhelyezése a hűtőszekrényben

Sokunk gondolkodás nélkül, oda teszi az élelmiszereket a hűtőszekrényben, ahol éppen akad némi hely. Ez egy helytelen reflex, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az éttermek által bevett gyakorlat. A vendéglátásban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy miként helyezzék el a hűtőszekrényben az ételeket, annak érdekében, hogy elkerüljék a keresztszennyeződést. A nyers ételek például olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségünkre, ezért fontos, hogy ne érintkezzenek a fogyasztásra kész ételekkel.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket, érdemes a nyers élelmiszereket a fogyasztásra kész opciók alatt tárolni, arra az esetre, ha a csomagok szivárognának. Tartsuk például a nyers csirkét és húst a hűtőszekrény alsó polcán, míg a zöldségeket és más, frissen fogyasztott ételeket a felső polcon. A megfelelő fedelek és tárolók használata, valamint a hűtőszekrény rendszeres tisztítása elengedhetetlen, hogy megelőzzük a szennyeződés vagy a nedvesség felhalmozódását, ami szintén szennyezett élelmiszerekhez vezethet.

"A legfontosabb dolog, hogy tiszta lappal kezdjünk" - mondja Holly Blakey, a Breathing Room nevű háztartási oldal vezetője. "Mindent ki kell venni, ellenőrizni a lejárati dátumokat, megtisztítani a felületeket, és kategorizálni." Dobd ki a lejárt szavatosságú dolgokat, dobd ki a régi maradékokat, és szabadulj meg azoktól a dolgoktól, amelyeket egyszerűen nem fogsz használni. Egy üres hűtőszekrényt sokkal könnyebb kitakarítani, mint egy teli hűtőt. Ezért miután mindent kivettél a hűtőből, gyorsan töröld is át, ezzel a saját dolgodat könnyíted meg.

2. Pazarlás elkerülése

Mindannyian ismerjük azt a bosszantó érzést, amikor felleljük a hűtőben azokat az romlott alapanyagokat, amiket hetekkel korábban azért vettünk, hogy egy új receptet készítsünk belőlük. Természetesen sokszor egyéb elfoglaltságok közbeszólhatnak, ami miatt el kell napolni a főzést, de a probléma sokszor inkább a szortírozási módszerben gyökerezik. Ha most belenézel a hűtődbe vagy a kamrádba, akkor vajon mit találsz a legelső sorban? A kedvenc zacskó chipsed vagy zabpehely, amit nap elején előkapsz, amikor reggelit készítesz? Bár lehet, hogy ez tűnik a leginkább logikusnak, de érdemes más szempontokat is szem előtt tartani, ha szeretnéd elkerülni a romlott ételek halmozását.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egyre alaposabban nézzük meg, hogy pontosan mire is költjük a pénzünket. Ám mindez semmit nem ér, ha a drágán vett áru a nyakunkon marad. Martin Bucknavage, a Pennsylvania Állami Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének vezető élelmiszerbiztonsági munkatársa szerint az éttermek a FIFO („first in, first out, azaz „első be, első ki” módszert alkalmazzák, hogy optimalizálják a kiadásaikat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elsőként beraktározott árut veszik ki először, azt készítik elő elsőként szállításra, amelyik legkorábban érkezett be a raktárba az adott árutípusból. "A legrégebbi terméket akarjuk először felhasználni, a feltüntetett eltarthatósági idő alapján" - mondta. Ez biztosítja, hogy mindent felhasználjanak, és megakadályozza, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában maradjanak, és teljesen elfeledkezzenek róluk. Ezt az elvet követve tároljuk a későbbi lejárati dátumú, újabb termékeket hátul, amennyire csak lehetséges, ezzel hosszútávon a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen elkerülhetjük a pazarlás veszélyét.

A hűtő otpimális hőmérsékletéhez és a hosszan tartó működéshez fontos, hogy magát a hűtőszekrényt is rendszeresen leolvasszuk. 5 mm jégréteggel ráadásul akár 30 százalékkal növelhető az eszköz energiafelhasználása, ami szintén könnyethít egy kicsit a kiadásainkon.

3. Kóstoló, de hogyan?

Minden otthoni főzés fontos eleme a kóstolás, ez pedig teljesen rendjén is van. Az éttermi konyhákban is létezik ez a gyakorlat, de szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy pontosan hogyan is kell ezt csinálni. "Mivel az emberek hordozhatnak kórokozókat, fontos, hogy a kóstolást sem lehet akármilyen módon művelni" - mondta Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem közösségi élelmiszerbiztonsági programjának vezetője. "A betegségek elkerülése véget mindenképp úgy kell végezni, hogy a kóstoló ne szennyezze be az ételt".

Az ételeket nem szabad az előkészítő vagy tálalóedények fölött kóstolni és a kóstolóeszközöknek egyszer használatosaknak kell lenniük. Shumaker szerint az ételek tesztelésének biztonságos módja az, ha eldobható evőeszközzel vagy tányérral veszünk mintát az ételből, majd a kóstolás közben kellő távolságot tartunk az ételektől.

4. Húsok vagy hal felolvasztása

A húsok vagy halak főzése némi előrelátást igényel. Van, aki reggel kiveszi az ételt, hogy a munkaidő végén ott várja a kiolvadt alapanyag. De Bucknavage szerint ez egy étteremben soha nem történ(het)ne meg. "Egy ilyen húzás a nyers húsok és halak esetében a termék megromlásához és a baktériumos kórokozók elszaporodásához vezethet, ha azok jelen vannak" - mondta.

Ehelyett a szakember szerint az éttermi dolgozók ellenőrzött felolvasztást végeznek, a folyamat során végig megfelelő hőmérsékletet tartanak fenn és hőmérővel ellenőrzik az élelmiszert. Ha a fagyasztott étel több mint 2 órán át van szobahőmérsékleten, akkor könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok. Épp ezért a kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a mélyhűtőből a sima hűtőszekrénybe helyezzük át az ételt. Ez hosszabb ideig tart és nagyobb előrelátást igényel, de így tudjuk leginkább csökkenteni a baktériumok elszaporodását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben a háztartásodban van mikrohullámú sütő, akkor annak kiolvasztó programját is használhatod, előtte viszont távolítsf el a csomagolást, és tedd át az ételt egy mikrózható edénybe. Ez esetben fontos, hogy a kiengedett élelmiszert azonnal fel kell használni. Sokan forró vizet használnak, mert az gyorsabban kiolvaszthatja az ételeket, de ez nem a legbiztonságosabb módszer. Ilyenkor ugyanis olyan hőfokúra melegedhet az étel, amely segíti a baktériumok szaporodását, ráadásul a húsfélék hamarabb elkezdhetnek megfőni, mint ahogyan azt szeretnénk.

5. A hőmérséklet nem megfelelő szabályozása

Az amerikai élelmiszerfelügyelet szerint a hűtőszekrény hőmérsékletét 4,4 fok alatt kell tartani, ha azonban a hűtőszekrény hőmérséklete túl alacsony, lefagyhat az étel, vagy jégkristályok keletkezhetnek a hűtőszekrényben. A tökéletes hőmérséklet a 2,7 fok az élelmiszerek hosszabb ideig történő frissen tartásához és a jegesedés elkerüléséhez.

A fagyasztószekrény ideális hőmérséklete -17 fok körül alakul. Az élelmiszerek lefagyasztása ugyan nem pusztítja el a meglévő baktériumokat, de megakadályozza a baktériumok növekedését.

A legtöbb hűtőszekrény nem teszi lehetővé a hűtőszekrény hőmérsékletének beállítását. Ehelyett általában 1-től 5-ig, vagy alacsonytól magasig terjedő beállítás található. Még a magasabb kategóriás hűtőszekrények sem, amelyek bizonyos hőmérséklet-beállításokat tesznek lehetővé, általában nem pontosak. Ezért a legjobb, ha egy külön hőmérőt használunk a hűtőszekrény és a fagyasztó hőmérsékletének figyelésére és szabályozására.

6. Vágódeszka - a szennyedőzés melegágya

Akármennyire is adja magát a lehetőség, a vágódeszkákat nem tároljuk egymás tetején. Bucknavage szerint az éttermi konyhákban a vágódeszkákat függőlegesen tárolják, és soha nem rakják egymásra. "Ez a megfelelő vízelvezetés biztosítása érdekében történik. Ha egymás tetején tárolják, a nedvesség felfogja a nedvességet, ami penészesedéshez vezethet" - mondta.

7. Az evőeszközök szárítása egy edénytörlővel

Egy új tanulmány szerint a mosogatótörülközők tele vannak olyan baktériumokkal, amelyek ételmérgezést és más, élelmiszerrel terjedő betegségeket okozhatnak. A Mauritius Egyetem kutatói 100 többször használatos konyhai törülközőt tenyésztettek ki egy hónapos használat után, mosás nélkül. Azt találták, hogy a tesztek közel felénél pozitív volt a baktériumok növekedése - amelyek többsége emberi belekből származott.

"A mosogatótörülközővel való szárítás potenciálisan újraszennyezheti az edényeket abban az esetben, ha a törülköző szennyezett" - mondta Shumaker. Azt mondta, hogy az ilyen eszközöket inkább levegőn kell szárítani.

8. Háziállat a konyhában

Ez egy nyilvánvaló veszély, de sok állattartó mégis félvállról veszi: az állatok nem tartózkodhatnának az konyhákban, mert szőrükkel, nyálukkal és egyéb váladékaikkal beszennyezhetik a területeket. Mind a macskák, mind a kutyák olyan baktériumokat hordoznak, amelyek ételmérgezéses megbetegedést okozhatnak. Ha mégis beengeded a háziállatod a konyhába, mindenképp moss kezet a simogatás és az étel elkészítése között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm