12 °C Budapest
Tired young businessman have backache in office. Back pain, sitting at the computer for a long time, bad posture, sedentary work concept hemorrhoids

Rettegett betegség terjed most a magyar munkahelyeken: több százezer dolgozó van veszélyben

2023. május 8. 17:02

Bár sokan nem tudják, a rendszeres napi ülőmunka komolyan hozzájárulhat az aranyeres panaszok kialakulásához és azok fokozódásához. Sokakat érintő problémáról van szó, hiszen az aranyér Magyarországon népbetegségnek számít. Mit tegyünk, hogy irodai munkánk során elkerüljük a panaszokat? Hogyan csökkentsük az ezzel kapcsolatos szorongásainkat, és milyen bevált praktikák segíthetnek abban, hogy megelőzzük az aranyérbetegséget? Dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt, edukációs szakember most egyszerű és hasznos tanácsokat ad a mindennapokra, különös tekintettel az irodai dolgozókra.

Az aranyér – ahogy az Egis Gyógyszergyár friss kutatása[1] is megerősítette – népbetegség, hiszen a hazai lakosság közel fele vagy már tapasztalta az ezzel járó tüneteket, kellemetlenségeket, vagy jelenleg is ezzel küzd, ám a téma ehhez képest még mindig tabunak számít. Dr. Kulja András szerint a betegséggel kapcsolatos tévhitek kezdenek eltűnni a köztudatból, de így is fontos, hogy az érintettek minél szélesebb körben legyenek tisztában a megelőzés, valamint a betegség kezelésének lehetőségeivel.

Ülőmunka? Ezekre érdemes figyelni

Az emberek jelentős része végez napi 6-8 vagy akár több órában olyan irodai munkát, mely megköveteli, hogy az íróasztal mellett üljenek. Az aranyérbetegség fellángoláskor a folyamatos ülő helyzet jelentősen fokozhatja a panaszokat – érdemes ilyenkor legalább fél óránként felállni a székünkből, sétálni akár az irodában, akár a folyosón, vagy lehetőség szerint lemenni néhány percre a szabadba. A helyes testtartás és a hasi feszülés csökkentése szintén rengeteget számít, hiszen ez utóbbi hatására az aranyeres csomókban nő a nyomás, ami a panaszok fokozódását vonja maga után.

Az aranyér fellángolásának időszakában lehetőleg kerüljük a feszes, hasat szorító nadrágokat és öveket, valamint a szoros öltözékeket.

Az ülőmunka mellett még fontosabb, hogy szánjunk időt a sportolásra. Figyeljünk oda azonban, hogy olyan testmozgást végezzünk, amely nem erősíti fel a tüneteket. A nagy súlyok emelése, a súllyal guggolás és minden olyan sport, ami a has és izmainak erős megfeszítésével, súlyok emelésével jár, fokozza a panaszokat, ezért aranyeres problémák esetén az úszás, könnyed sportok és a jóga jelentenek jó alternatívát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Táplálkozzunk helyesen és keressük fel a szakorvost

Az aranyér és az életmód közötti szoros összefüggés ismert, azonban nem sok szó esik a konkrétabban vett táplálkozásról. Dr. Kulja András szerint a megfelelő táplálkozás valóban segíthet az aranyeres panaszok megelőzésében, hiszen a székrekedést kísérő hasprés és erőlködés szintén súlyosbítja a tüneteket. Nagyon fontos az egészséges, rostban és folyadékban gazdag étrend, amely javítja a bélmozgást és segíti a székrekedés megelőzését. Figyeljünk a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére, készítsünk magunk mellé az irodába nagyobb mennyiségű vizet, gyümölcslevet, hogy folyamatosan emlékezzünk a folyadékbevitel fontosságára.

A fent felsoroltakon túl a speciálisan aranyeres panaszok csökkentésére készített krémek és kúpok is segíthetnek, sőt, már létezik tabletta is. Mindezek azonban nem helyettesíthetik a megfelelő orvosi vizsgálatot: Dr. Kulja András szerint mindenképp érdemes felkeresi egy proktológust, vagyis a végbéltáji panaszokra specializálódott szakorvost, hiszen akár rosszindulatú betegség is állhat a tünetek hátterében. Az orvosi kivizsgálás után pedig nem csak a panaszok, de szorongásaink, aggodalmaink is jelentősen csökkenhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm