10 °C Budapest
70s woman with glasses reading a book while lying in a hospital bed in her room

Betett az energiakrízis a kórházaknak: romba dőlhetnek az egészségügy tervei

2023. március 10. 21:07

Két évvel ezelőtthöz képest az állami kórházak energia- és gázszámláinak többletköltsége 120-150 milliárd forint lesz idén – árulta el a Portfolionak a kórházszövetség által, a tagszervezeteik körében végzett felmérés eredményeit Velkey György, a szervezet elnöke.

221-hez képest az állami kórházak energiaszámláinak többletköltsége 120-150 milliárd forint lesz az idén Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint. Az energiaárak elszállásával pedig a kórházak kénytelenek voltak a gazdasági terveiket és költségvetésüket teljesen újra gondolni.

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korábbi időszakban hatalmas terhet jelentett a Covid, illetve egy évvel ezelőtt megjelentek a költségvetésben a menekültellátási kiadások, amelyeket a kórházak jobb híján a saját forrásaikból voltak kénytelenek fedezni első körben. Csak később, külön elszámolás alapján jutottak kompenzációhoz.

A három kiadás oldali többlet, az energiaárak, a Covid ellátás és a menekültellátás mellé még hozzátehetjük az infláció általános emelkedését, valamint a forint árfolyamának romlását. Az utóbbi is hatalmas költségemelkedést okoz a kórházaknál, hiszen az intézmények nagyon sok mindent a világpiacról szereznek be

– mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A kórházszövetség nemrég végzett el egy felmérést a tagintézmények körében, amelyben azt mérték fel, hogy milyen mértékben és mennyivel emelkedtek az energiaköltségek. A válaszok összesítése alapján azt mondhatjuk, hogy a villamosenergia tekintetében 2021.hez képest idénre 68,4 milliárd többletforrásigényt azonosítottak, míg a gáz esetében 52-70 milliárd forint ez a szám. Összességében tehát 120-150 milliárd forintos többletköltségről beszélhetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiaárak ügyében egy biztató elem van, hogy most éppen csökkennek az árak. De a kórházak többségének éves szerződési kvótája van, így most nem tudjuk követni a csökkenő árakat

– tette hozzá Velkey György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04