Salgótarján, Salgóbánya - Hungary - Amazing aerial view of Castle of Salgó with splendid winter morning sunrise. salgotarjan fortress

Hivatalos: itt a járványszezon, ezekben a vármegyékben van most a legtöbb covidos, influenzás beteg

2023. január 12. 19:02

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss tájékoztatója szerint az 1. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 161 900 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 19 000 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Mutatjuk, melyik vármegyékben van a legtöbb beteg, illetve hol nőtt a leginkább a megbetegedések előfordulása a megelőző hét adataihoz képest.

A mai napon jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, miközben zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is. A ma közölt adatok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése - hívta fel a figyelmet.

A légúti figyelőszolgálat friss adatai szerint a múlt évben a négy munkanapból álló 52. héten - december 26-a és január 1-je között -, 134 000 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az 51. 220 600 fő volt az akut légúti fertőzésesek becsült száma, az 50. héten még 269 600 fő. Az év végi csökkenő trendhez hozzájárulhattak az iskolai szünet - illetve a közigazgatási szünet -, a szabadságolások is. A korábbi években is az a trend volt megfigyelhető, hogy az ünnepi időszakban jelentős a visszaesés az orvoshoz fordulók számában. Ehhez képest az év első hetében ismét emelkedett az orvoshoz fordulók becsült száma: 161 900-an akut légúti, 19 ezren influenzás panasszal mentek orvoshoz.

A legtöbb légúti megbetegedés ezen a héten is gyermekek, és fiatalok körében történt, viszont csökkent az arányuk az 52. hét adataihoz képest:a betegek 36,7%-a 0-14 éves gyermek, 24,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 23,9%-uk a 35-59 évesek, 14,5%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az influenzaszerű megbetegedéseket tekintve a gyermekek aránya szintén magas volt az orvoshoz fordulók között, de legtöbben a fiatal felnőttek voltak: a betegek 21,1%-a 0-14 éves gyermek, 33,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 30,5%-uk a 35-59 évesek, 14,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága 2023. január 2-a és 8-a között az 1-2 évesek (335,9%000) és a 25-34 évesek között volt a legmagasabb (329,1%000). Ezt követte a 3-5 évesek (304,9%000) érintettsége.

Az első naptári héten összesen 190 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 83 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), tíz betegnél influenza A(H3) vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok. Kilenc betegnél a SARS-CoV-2 vírus, egy betegnél a human metapneumovírus, 20 betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták. Az influenza-pozitivitási arány 22,9%-nak, az RSV-pozitivitásiarány 24,1%-nak, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány10,8%-nak felelt meg. A sentinel kórházak által beküldött 32 minta közül három betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél influenza A (H3), nyolc betegnél RSV, egy betegnél human metapneumovírust, nyolc betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 75 minta közül három influenza A(H3), egy influenza A(NT), három RSV, kettő human metapneumovírus, hat SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Az influenza-pozitivitási arány 10 százalékról 23 százalékra nőtt az elmúlt héten az azt megelőző két hét adatához képest, míg az RSV-pozitivitási arány január első hetében 24,1 százalék volt, szemben az 51. heti 9,2 százalékhoz képest. Ugyanakkor - tette hozzá - csökkent a koronavírus-pozitív minták száma 17,5 százalékról 10,8 százalékra.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első naptári héten nem érkezett jelentés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. A friss adatokból kiderült, hogy Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyékben van a legtöbb fertőzött, és ezekben a vármegyékben, valamint Vas vármegyében nőttek leginkább az esetszámok az 52. heti adatokhoz képest.

Az 1. héten az országos átlag felett van az említett kettőn kívül az esetek száma Budapesten és Nógrád, Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Veszprém vármegyékben is. Az előfordulások aránya leginkább átlag felett emelkedett az említett három megyén túl Zalában, Veszprémben, Somogyban, Pest vármegyében, Jász-Nagykun-Szolnokban, és Budapesten. 

A figyelőszolgálat már nemcsak influenzaszerű, hanem egyéb légúti betegségeket is nyomot követ. Eszerint 100 ezer főből az 52. héten 1376-an, az 1. héten 1663-an fordultak orvoshoz a becslések szerint. Győr-Moson-Sopron vármegyében nőtt leginkább az előfordulási arány, legmagasabb a ráta viszont Baranya, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben volt az első héten. Csökkenést egyedül Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében lehet látni:

Így működik a figyelőszolgálat ebben a szezonban

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem