Elderly stylish attractive blond woman coughing or sneezing into her hand as she stands on a rural lane on a misty winter day

Ezekben a megyékben van most a legtöbb covidos, influenzás: egyre többen kapják el ezt a betegséget

2022. december 26. 09:03

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerintaz 50. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 269 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 24 300 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés gyermekek, és fiatalok körében történt: a betegek 52,9%-a 0-14 éves gyermek volt, 22,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt. 15,6%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Amíg az 50. héten, 2022. december 12-18. között 269 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel a becslések szerint, addig a 49. héten 239 500 fő, a 48. héten pedig a számuk 232 800 fő volt. Emelkedés mMutatkozik tehát az orvoshoz fordulók számában.

Az 50. naptári héten összesen 103 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 87 minta közül két betegnél az influenza A(H1pdm09), négy betegnél az influenza A(H3), egy betegnél influenza A(NT), huszonkét betegnél a SARS-CoV-2 vírus, öt betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 16 minta közül egy influenza A(pdm09), két RSV, két rhinovírus pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 50. héten egy jelentés érkezett: egy Komárom-Esztergom megyei gimnáziumból. A 49. héten még egy Komárom-Esztergom megyei általános iskolában volt halmozódás.

A 2022. év 40 - 50. hete között összesen 756 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 20 influenza A [8 influenza A(H1 pdm09), 9 influenza A(H3), 3 influenza A(NT)] és 3 influenza B vírust azonosítottak (4,6%). 113 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (14,9%). A 40-49. heti adatok szerint még 653 vizsgálati anyagból csak 91 esetben találtak koronavírust, tehát az arány (13,9%) nőtt.

Huszonhat megbetegedés hátterében RSV, három esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, két esetben human metapneumovírus, tizennégy esetben rhinovírus állt.

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. Az adatokból az is kiderült, hol nőttek az esetszámok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy a megyei adatokból kiderül, influenzaszerű megbetegedéssel legnagyobb arányban Komárom-Esztergom megyében, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében fordultak orvoshoz. Az országos átlag felett van Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében is az esetek száma. Az előfordulások aránya leginkább Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben emelkedett.

A figyelőszolgálat már nemcsak influenzaszerű, hanem egyéb légúti betegségeket is nyomot követ. Eszerint 100 ezer főből az 50. héten 2770-en fordultak orvoshoz a becslések szerint. A legnagyobb arányban Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyékben nőtt az orvoshoz fordulók száma.

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?