27 °C Budapest
Woman with flu in bed, she use home medicine to handle sickness

Ezekben a megyékben van most a legtöbb covidos, influenzás beteg: rengetegen fordulnak orvoshoz

2022. december 17. 09:56

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint a 49. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 239 500 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 20 200 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A legtöbb influenzaszerű megbetegedés gyermekek, és fiatalok körében történt: a betegek 32,3%-a 0-14 éves gyermek, 31,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,6%-uk a 35-59 évesek, 12,2%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzés pedig végképp gyakoribb volt 14 éven aluliak körében: a betegek 51,5%-a 0-14 éves gyermek, 23,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,3%-uk a 35-59 évesek, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

Amíg a 49. héten, december 5- 11. között a becslések szerint az országban 239 500 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, a 48. héten a számuk 232 800 fő volt. Mutatkozik tehát némi emelkedés az orvoshoz fordulók számában.

A 49. naptári héten összesen 139 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 125 minta közül két betegnél az influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), két betegnél influenza A(NT), egy betegnél az influenza B, tizenkilenc betegnél a SARS-CoV-2 vírus (15,2%), tíz betegnél az RSV (8%), egy betegnél human metapneumovírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 14 minta közül egy influenza A(pdm09), egy RSV, négy rhinovírus pozitívnak bizonyult.

A múlt héten már az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról is érkezett egy jelentés: a megbetegedések egy Komárom-Esztergom megyei általános iskolában jelentkeztek.

Az iskolában két betegnél történt mintavételezés, az egyik betegtől származó légúti mintában az elvégzett virológiai vizsgálatok influenza A vírus jelenlétét igazolták.

A 2022. év 40 - 49. hete között összesen 653 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 12 influenza A [5 influenza A(H1 pdm09), 5 influenza A(H3)]éskét influenza B(NT) vírust azonosítottak. 91 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (13,9%). Tizenkilenc megbetegedés hátterében RSV, három esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, két esetben human metapneumovírus, tizenkét esetben rhinovírus állt.

Itt van az országban a legtöbb beteg

A figyelőszolgálat azt is közli, mennyi az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült száma megyénként 100 ezer lakosra bontva, ebből megállapíthatók, hogy mely megyékben van arányaiban a legtöbb beteg. Az adatokból az is kiderült, hol nőttek az esetszámok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Látható, hogy az esetek legnagyobb arányban Győr-Moson-Sopron (368,1) és Komárom-Esztergomban (360) fordulnak elő, a harmadik helyen Budapest áll (332,2). Azt viszont hozzá kell tenni, hogy amíg Győr-Moson-Sopronban az arány számottevően emelkedett, Komárom-Esztergomban és a fővárosban csökkent.

További 5 megyében volt az előfordulás magasabb, mint az országos átlag (207,4): Békésben (294,1), Jász-Nagykun-Szolnokban (241,2), Hajdú-Biharban (231,9), Hevesben (215,4), és Somogyban (212,7). Leginkább a múlt héten Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Győr-Moson-Sopronban, Békésben és Veszprém megyében nőtt az arány. Csökkenést mutatnak viszont a 48. héthez képest Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, és Csongrád-Csanád megye adatai.

Így működik októbertől a figyelőszolgálat

A 2022/2023. évi szezonban, a figyelőszolgálatban 1 320 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések és az akut légúti fertőzések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 150 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára mind az influenzaszerű, mind az akut légúti fertőzés tüneteivel hozzájuk forduló betegektől a tünetek hátterében álló kórokozó azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján követhető nyomon hétről-hétre az influenza és egyéb vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

2022-ben megújult a hazai légúti figyelőszolgála: egészen a 2021/2022-es influenza szezonig csak az influenzaszerű megbetegedéseket figyelték, ilyen mintákat gyűjtöttek, teszteltek laborítóriumban. Azonban a 2022/2023-as szezonban már nemcsak az influenza, hanem többek között a koronavírus és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése is céljuk. Így a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem