Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Így vészelhetjük át mégis a rezsicsökkentést: óriásit spóroltunk itthon az energián

2022. november 28. 17:34

Friss felméréskészült az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hatásosságáról. A jelentés alátámasztja, hogy sikerrel indult az EKR hazai bevezetése: október 31-én 763 TJ hitelesített energiamegtakarítás szerepelt a MEKH által vezetett nyilvántartásban, mely a teljes 2021-2022 évi kötelezettség 112%-a.

A Nemzeti Energiastratégia és a Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ig határozták meg a hazai energiaszektor átalakítását célzó célkitűzéseket és az azok elérését szolgáló legfontosabb intézkedéseket, eszközöket. A célok költséghatékony megvalósítását az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hivatott biztosítani – írja a közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A hitelesített energiamegtakarítások nyilvántartásának 2022. július 1-jei bevezetése lehetővé tette a hazai energiamegtakarítási piac, a hitelesített energiamegtakarítások naprakész nyomon követését. A piacmonitoring riport bemutatja az EKR rendszer működését, elért eredményeit.

A 2021-2022-es időszakra megállapított kötelezettség mértéke összesen 684 323 GJ. Október 31-én 763 048 GJ hitelesített energiamegtakarítás szerepelt a nyilvántartásban, amely a teljes kötelezettség 112%-a. 189 felhasználó került be a rendszerbe, közülük 90 volt kötelezett. Tekintettel a nem kötelezettek számláján szereplő megtakarítások 25%-os arányára, az EKR nem csak közvetlenül a kötelezetteket ösztönzi, hanem harmadik fél által végrehajtott intézkedéseket is eredményez.

Az intézkedéseken belül az ipari folyamatok és a szállítás teszi ki az összes megtakarítás 74%-át, az épületszerkezeti megtakarítások által eredményezett 620 GJ a nyilvántartásban szereplő megtakarítások 1 százalékát sem éri el. Jó hír, hogy az energiamegtakarítások több mint fele (53%, 406 211 GJ) legalább 10 éves élettartamú, így a nyilvántartott megtakarítások 5 PJ kumulált megtakarítást jelentenek.

74 kötelezett teljesítette a 2021-2022. évi kötelezettségét, ezen felül 69 kötelezett részteljesített – ők már a 2023. évi kötelezettségük teljesítésén dolgozhatnak. 667 db, többnyire kis kötelezett azonban még nem teljesített. A nem kötelezett első jogosultak nevén 125 TJ, a kötelezettek számláján pedig 147 TJ megtakarítás többlet keletkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem