5 °C Budapest
Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Így vészelhetjük át mégis a rezsicsökkentést: óriásit spóroltunk itthon az energián

2022. november 28. 17:34

Friss felméréskészült az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hatásosságáról. A jelentés alátámasztja, hogy sikerrel indult az EKR hazai bevezetése: október 31-én 763 TJ hitelesített energiamegtakarítás szerepelt a MEKH által vezetett nyilvántartásban, mely a teljes 2021-2022 évi kötelezettség 112%-a.

A Nemzeti Energiastratégia és a Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ig határozták meg a hazai energiaszektor átalakítását célzó célkitűzéseket és az azok elérését szolgáló legfontosabb intézkedéseket, eszközöket. A célok költséghatékony megvalósítását az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hivatott biztosítani – írja a közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A hitelesített energiamegtakarítások nyilvántartásának 2022. július 1-jei bevezetése lehetővé tette a hazai energiamegtakarítási piac, a hitelesített energiamegtakarítások naprakész nyomon követését. A piacmonitoring riport bemutatja az EKR rendszer működését, elért eredményeit.

A 2021-2022-es időszakra megállapított kötelezettség mértéke összesen 684 323 GJ. Október 31-én 763 048 GJ hitelesített energiamegtakarítás szerepelt a nyilvántartásban, amely a teljes kötelezettség 112%-a. 189 felhasználó került be a rendszerbe, közülük 90 volt kötelezett. Tekintettel a nem kötelezettek számláján szereplő megtakarítások 25%-os arányára, az EKR nem csak közvetlenül a kötelezetteket ösztönzi, hanem harmadik fél által végrehajtott intézkedéseket is eredményez.

Az intézkedéseken belül az ipari folyamatok és a szállítás teszi ki az összes megtakarítás 74%-át, az épületszerkezeti megtakarítások által eredményezett 620 GJ a nyilvántartásban szereplő megtakarítások 1 százalékát sem éri el. Jó hír, hogy az energiamegtakarítások több mint fele (53%, 406 211 GJ) legalább 10 éves élettartamú, így a nyilvántartott megtakarítások 5 PJ kumulált megtakarítást jelentenek.

74 kötelezett teljesítette a 2021-2022. évi kötelezettségét, ezen felül 69 kötelezett részteljesített – ők már a 2023. évi kötelezettségük teljesítésén dolgozhatnak. 667 db, többnyire kis kötelezett azonban még nem teljesített. A nem kötelezett első jogosultak nevén 125 TJ, a kötelezettek számláján pedig 147 TJ megtakarítás többlet keletkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?