0 °C Budapest
Senior man with a cold blowing his nose

Sok a beteg a hazai rendelőkben: csak hamarosan lejáró gyorstesztek vannak a covid kiszűrésére

2022. november 7. 09:51

A felsőlégúti megbetegedések száma ugrásszerűen megnő ősszel, mostanra az influenza- és náthavírusok mellé pedig megérkezett a koronavírus is. Ezeket egymástól megkülönböztetni teszt nélkül szinte lehetetlen.

Van beteg most bőven a magyar háziorvosi rendelőkben - de ez évtizedek óta így van, nem a Covid hozta a változást. Ahogy elindul az iskola, óvoda, a gyerekek betegek lesznek. Elsősorban felsőlégúti fertőzésektől szenvednek most a gyerekek, és nehéz megmondani, mi koronavírus és mi nem az - vázolta a helyzetet az RTL Klub Reggeli című műsorában Dr. Tausz István gyermekorvos.

Mindhárom kórokozó, a influenza, a náthavírus és a Covid is nagyon h Emiatt a tesztelés az egyetlen módja annak, hogy biztosak lehessünk, mi fertőzött meg minket. A világjárvány korai szakaszában az olyan tünetek, mint a vörös szem, valamint a szaglás és az ízlelés elvesztése, nagy pontossággal jelezték a COVID-19-et. A későbbi vírusmutációk esetében azonban ezek a panaszok visszaszorultak, helyettük inkább olyan általános tünetek váltak gyakoribbá, amelyek alapján nehéz felismerni a koronavírust. Hasonló tüneteket vált ki a betegekből: általánosnak mondható a köhögés, a torokfájás és az orrfolyás.

Az ingyenes tesztelési lehetőségek mostanra megszűntek, a gyermekháziorvosi rendelőkben csak a gyorstesztek állnak rendelkezésre, hogy kiszűrjük a covidot, azok is hamarosan lejárnak

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?