Happy young married couple sit on couch calculate expenses use easy online banking service at home, smiling millennial husband and wife count taxes house expenditures pay bills on internet

Kiderült a titok a D-vitaminról: ezt kell tudni a méregdrága patikai tablettákról, pirulákról

2022. október 30. 18:29

A Pénzcentrumon a 43. héten is rengeteg érdekes cikk jelent meg, melyek közül összegyűjtöttük a legjobbakat. Írtunk többek között arról, miért érdemes az őszi időszakban D-vitamint szedni, milyen kellemetlen anyagi meglepetés érheti az egyetemre beiratkozó fiatalokat, és beszámoltunk róla, hogy nem csak a tűzifából, de kályhából, sparheltből is hiány van az országban. Szintén volt szó a novemberi nyugdíjemelésről, és arról is, hol kapható a magyar családok kedvenc karácsonyi ajándéka. 

Kiderült a D-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai tablettákról, pirulákról

Mikor beköszönt a hűvösebb, borultabb idő, a lakosság indul is a patikába feltölteni az otthoni vitaminkészleteket. A felsőlégúti megbetegedések terjedése, illetve a kevesebb napsütés miatt ilyentájt sokan megelőzés céljából kezdenek el rendszeresen D-vitamint szedni. Azt viszont már kevesen tudják, mekkora mennyiségben érdemes szedni a D-vitamint, hogy betegség esetén növelni kell-e az adagolást, illetve milyen formában a leghatásosabb. Rengeteg pénzt dobhatnak ki feleslegesen, ha nem megfelelően szedik, illetve az olcsóbb készítmény helyett a drágább pirulákat veszik meg - miközben azok gyakran semmivel sem jobbak, mint megfizethetőbb társaik. 

10 ijesztő tény 2022-ben, amivel hamarosan minden magyar nyugdíjasnak szembe kell néznie

Egy elöregedő társadalom, amilyen a magyar is, előbb-utóbb számos egészségügyi, gazdasági és szociális krízissel néz majd szembe. Magyarországon egyre emelkedik az idősek száma, a fiatalokéhoz képest pedig csökken az arányuk, ez a folyamat pedig várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben. Az idősek elszegényedése, a szociális ellátórendszer hiányosságai, az egyre növekvő demesek száma, az időskori izoláltság, magány, depresszió, mind-mind összefüggenek egymással. Úgy tűnik az egyre rosszabb irányba változó trendek 2022-ben is folytatódtak a járvány után, amelyet még súlyosabbá tehet a drasztikus infláció és energiaválság.

Nyugdíjemelés 2022 november: hamarosan érkezik a pénz, itt a kalkulátor a pontos összegekkel

Aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését, az a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot november 11-én, a rendes havi ellátásával együtt, két utalásban kapja meg. Aki pedig a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összegeket. A legtöbben már tudják, hogy 4,5 százalékos emelésre, utólagos egyösszegű korrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak - mely a legtöbb nyugdíjas számára 10 ezer forintot jelenthet. Azt azonban nem mindenki tudja, mekkora összegre is számíthat pontosan. A Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátora azonban kiszámítja a pontos összeget, csak az október havi nyugdíj összegét kell tudni hozzá.

Őszi népnyavalya terjed Magyarországon: kevesen gondolnák, de ebből nagy baj is lehet

Az októberi enyhébb, naposabb időjárás miatt idén valamivel később jelentkezhet a szokásos őszi levertség, téli depresszió. Vannak azonban idén súlyosbító tényezők, stresszfaktorok, amelyek miatt 2022-ben különösen érdemes odafigyelnünk a mentális egészségünkre, testünk szükségleteire. A kiégés, szorongás, depresszió tüneteit nem érdemes félvállról venni, múló őszi hangulatingadozásként kezelni, hiszen komolyabb gond is állhat a háttérben. Továbbá nagyon fontos idén az is, hogy ne csak a saját lelki egészségünkre gondoljunk: vegyük észre szereteink, barátaink, ismerőseink tüneteit.

Megrohamozhatják a Lidl-boltokat a magyar családok: erre a termékre várnak 1 éve, újra kapható

A karácsonyi időszakban a hiper- és szupermarketek, áruházak rengeteg szezonális terméket árusítanak, amelyekre az év nagy részében hiába is várnak a vásárlók. Ezek között rengeteg az élelmiszer, viszont akad sok olyan áru is, ami a játék kategóriában esik, és jellemzően ilyenkor lehet megvenni. Ugyan a karácsonyi katalógusok még nem jelentek meg, de néhány Lidl-üzletben már kaphatóak voltak a héten a kisgyermekes családok favoritjának számító fa játékkonyhák.

Nem várt számlát kaphat rengeteg magyar fiatal: nincs mit tenni, százezreket hajthatnak be rajtuk

Állami ösztöndíjasként beiratkozáskor alá kellett írnia minden diáknak a hallgatói szerződést, amely kőkemény feltételekhez köti a támogatást. Nem csoda, ha vannak olyan diákok, akik még most, a szemeszter vége előtt már ott is hagynák az egyetemet, hiszen ha sokáig húzzák, bevasalhatják rajtuk az összeget. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni a hallgatói szerződésnél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2022 telén: ezzel bizony kevés magyar család számolt

Nincs könnyű helyzetben, aki későn ébredt, és még a nagy hidegek előtt átállna fatüzelésre. Nem elég, hogy a tűzifa-ellátásban gondok vannak, de a kályhákból, kandallókból, sparheltekből is komoly hiány mutatkozik a magyar piacon. A legnagyobb hazai forgalmazó készleteit elkapkodták, hosszas várólisták vannak. Ha pedig nem hatósági áron vennénk tüzelőt, akkor jókora összeget hagyhatunk a kasszánál.

Az Ötöslottó mindkét legutóbbi nyertese elbukhatja a főnyereményét: még nem nyugodhatnak meg

Szombaton este ketten is örülhettek sok százmilliós nyereménynek: az Ötöslottó sorsolásán több játékosnak is telitalálata lett. A szerencsés nyerteseknek mindössze 90 napjuk van jelentkezni a Szerencsejáték Zrt.-nél, és pár feltételnek meg kell felelniük.

Egyszerűen átvágható a rezsiemelés: így fűtés nélkül is jópár fokkal melegebb lehet a lakásban

Elérkeztünk az év azon szakaszába, amikor már nem tudjuk fűtés nélkül átvészelni az éjszakákat, ráadásul napközben is már ritkán megy a hőmérséklet 20 fok felé. Ahogyan pedig menetelünk töretlenül a tél felé a helyzet egyre rosszabb lesz. Az energiaárak elszabadulásával és az egyre dráguló élelmiszerárakkal ez az időszak viszont sokkal jobban fog fájni mindenkinek, mint eddig bármikor. Éppen ezért összeszedtünk most 7+1 filléres módszert, amivel nem csak spórolhatunk a rezsin, de melegebben is tarthatjuk a hálónkat.

Súlyos dolog derült ki a PET-palackokról: ezt jobb, ha tudod, amikor ásványvizet, üdítőt iszol

Magyarországon még mindig a műanyag hulladék egy jelentős része nem kerül újrahasznosításra, ráadáasul ebben jócskán elmaradunk az uniós átlagtól. Az Eurostat legújabb, 2020-as adatokra épülő statisztikája alapján hazánkban a helyzet a negyedik legrosszabb Európában, mindössze Dánia, Franciaország és Málta teljesített nálunk rosszabbul 2020-ban. A magyarok szkepticizmusa pedig koránt sem biztos, hogy segíteni fog elindítani az országot a környezettudatosság felé.

Belendülnek a rezsiemelés nyerészkedői: teljesen felfordulhat a magyar ingatlanpiac, érik az áresés

Éves szinten 30-35 százalékkal csökkent a kereslet az eladó ingatlanok iránt, ebből következően 2023-ban biztos, hogy lesz különbség a jó és rossz energetikájú ingatlanok iránti keresletben és áraiban is a szakértők szerint. Az árollót a növekvő rezsiköltségek tovább nyithatják, de egyelőre még nem érkeztek meg az első "kemény" téli számlák, így a szakemberek nem is tapasztaltak menekülést a rosszabb energetikai állapotú házakból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05