12 °C Budapest
Happy young married couple sit on couch calculate expenses use easy online banking service at home, smiling millennial husband and wife count taxes house expenditures pay bills on internet

Kiderült a titok a D-vitaminról: ezt kell tudni a méregdrága patikai tablettákról, pirulákról

2022. október 30. 18:29

A Pénzcentrumon a 43. héten is rengeteg érdekes cikk jelent meg, melyek közül összegyűjtöttük a legjobbakat. Írtunk többek között arról, miért érdemes az őszi időszakban D-vitamint szedni, milyen kellemetlen anyagi meglepetés érheti az egyetemre beiratkozó fiatalokat, és beszámoltunk róla, hogy nem csak a tűzifából, de kályhából, sparheltből is hiány van az országban. Szintén volt szó a novemberi nyugdíjemelésről, és arról is, hol kapható a magyar családok kedvenc karácsonyi ajándéka. 

Kiderült a D-vitamin titok: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai tablettákról, pirulákról

Mikor beköszönt a hűvösebb, borultabb idő, a lakosság indul is a patikába feltölteni az otthoni vitaminkészleteket. A felsőlégúti megbetegedések terjedése, illetve a kevesebb napsütés miatt ilyentájt sokan megelőzés céljából kezdenek el rendszeresen D-vitamint szedni. Azt viszont már kevesen tudják, mekkora mennyiségben érdemes szedni a D-vitamint, hogy betegség esetén növelni kell-e az adagolást, illetve milyen formában a leghatásosabb. Rengeteg pénzt dobhatnak ki feleslegesen, ha nem megfelelően szedik, illetve az olcsóbb készítmény helyett a drágább pirulákat veszik meg - miközben azok gyakran semmivel sem jobbak, mint megfizethetőbb társaik. 

10 ijesztő tény 2022-ben, amivel hamarosan minden magyar nyugdíjasnak szembe kell néznie

Egy elöregedő társadalom, amilyen a magyar is, előbb-utóbb számos egészségügyi, gazdasági és szociális krízissel néz majd szembe. Magyarországon egyre emelkedik az idősek száma, a fiatalokéhoz képest pedig csökken az arányuk, ez a folyamat pedig várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben. Az idősek elszegényedése, a szociális ellátórendszer hiányosságai, az egyre növekvő demesek száma, az időskori izoláltság, magány, depresszió, mind-mind összefüggenek egymással. Úgy tűnik az egyre rosszabb irányba változó trendek 2022-ben is folytatódtak a járvány után, amelyet még súlyosabbá tehet a drasztikus infláció és energiaválság.

Nyugdíjemelés 2022 november: hamarosan érkezik a pénz, itt a kalkulátor a pontos összegekkel

Aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését, az a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot november 11-én, a rendes havi ellátásával együtt, két utalásban kapja meg. Aki pedig a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összegeket. A legtöbben már tudják, hogy 4,5 százalékos emelésre, utólagos egyösszegű korrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak - mely a legtöbb nyugdíjas számára 10 ezer forintot jelenthet. Azt azonban nem mindenki tudja, mekkora összegre is számíthat pontosan. A Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátora azonban kiszámítja a pontos összeget, csak az október havi nyugdíj összegét kell tudni hozzá.

Őszi népnyavalya terjed Magyarországon: kevesen gondolnák, de ebből nagy baj is lehet

Az októberi enyhébb, naposabb időjárás miatt idén valamivel később jelentkezhet a szokásos őszi levertség, téli depresszió. Vannak azonban idén súlyosbító tényezők, stresszfaktorok, amelyek miatt 2022-ben különösen érdemes odafigyelnünk a mentális egészségünkre, testünk szükségleteire. A kiégés, szorongás, depresszió tüneteit nem érdemes félvállról venni, múló őszi hangulatingadozásként kezelni, hiszen komolyabb gond is állhat a háttérben. Továbbá nagyon fontos idén az is, hogy ne csak a saját lelki egészségünkre gondoljunk: vegyük észre szereteink, barátaink, ismerőseink tüneteit.

Megrohamozhatják a Lidl-boltokat a magyar családok: erre a termékre várnak 1 éve, újra kapható

A karácsonyi időszakban a hiper- és szupermarketek, áruházak rengeteg szezonális terméket árusítanak, amelyekre az év nagy részében hiába is várnak a vásárlók. Ezek között rengeteg az élelmiszer, viszont akad sok olyan áru is, ami a játék kategóriában esik, és jellemzően ilyenkor lehet megvenni. Ugyan a karácsonyi katalógusok még nem jelentek meg, de néhány Lidl-üzletben már kaphatóak voltak a héten a kisgyermekes családok favoritjának számító fa játékkonyhák.

Nem várt számlát kaphat rengeteg magyar fiatal: nincs mit tenni, százezreket hajthatnak be rajtuk

Állami ösztöndíjasként beiratkozáskor alá kellett írnia minden diáknak a hallgatói szerződést, amely kőkemény feltételekhez köti a támogatást. Nem csoda, ha vannak olyan diákok, akik még most, a szemeszter vége előtt már ott is hagynák az egyetemet, hiszen ha sokáig húzzák, bevasalhatják rajtuk az összeget. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni a hallgatói szerződésnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2022 telén: ezzel bizony kevés magyar család számolt

Nincs könnyű helyzetben, aki későn ébredt, és még a nagy hidegek előtt átállna fatüzelésre. Nem elég, hogy a tűzifa-ellátásban gondok vannak, de a kályhákból, kandallókból, sparheltekből is komoly hiány mutatkozik a magyar piacon. A legnagyobb hazai forgalmazó készleteit elkapkodták, hosszas várólisták vannak. Ha pedig nem hatósági áron vennénk tüzelőt, akkor jókora összeget hagyhatunk a kasszánál.

Az Ötöslottó mindkét legutóbbi nyertese elbukhatja a főnyereményét: még nem nyugodhatnak meg

Szombaton este ketten is örülhettek sok százmilliós nyereménynek: az Ötöslottó sorsolásán több játékosnak is telitalálata lett. A szerencsés nyerteseknek mindössze 90 napjuk van jelentkezni a Szerencsejáték Zrt.-nél, és pár feltételnek meg kell felelniük.

Egyszerűen átvágható a rezsiemelés: így fűtés nélkül is jópár fokkal melegebb lehet a lakásban

Elérkeztünk az év azon szakaszába, amikor már nem tudjuk fűtés nélkül átvészelni az éjszakákat, ráadásul napközben is már ritkán megy a hőmérséklet 20 fok felé. Ahogyan pedig menetelünk töretlenül a tél felé a helyzet egyre rosszabb lesz. Az energiaárak elszabadulásával és az egyre dráguló élelmiszerárakkal ez az időszak viszont sokkal jobban fog fájni mindenkinek, mint eddig bármikor. Éppen ezért összeszedtünk most 7+1 filléres módszert, amivel nem csak spórolhatunk a rezsin, de melegebben is tarthatjuk a hálónkat.

Súlyos dolog derült ki a PET-palackokról: ezt jobb, ha tudod, amikor ásványvizet, üdítőt iszol

Magyarországon még mindig a műanyag hulladék egy jelentős része nem kerül újrahasznosításra, ráadáasul ebben jócskán elmaradunk az uniós átlagtól. Az Eurostat legújabb, 2020-as adatokra épülő statisztikája alapján hazánkban a helyzet a negyedik legrosszabb Európában, mindössze Dánia, Franciaország és Málta teljesített nálunk rosszabbul 2020-ban. A magyarok szkepticizmusa pedig koránt sem biztos, hogy segíteni fog elindítani az országot a környezettudatosság felé.

Belendülnek a rezsiemelés nyerészkedői: teljesen felfordulhat a magyar ingatlanpiac, érik az áresés

Éves szinten 30-35 százalékkal csökkent a kereslet az eladó ingatlanok iránt, ebből következően 2023-ban biztos, hogy lesz különbség a jó és rossz energetikájú ingatlanok iránti keresletben és áraiban is a szakértők szerint. Az árollót a növekvő rezsiköltségek tovább nyithatják, de egyelőre még nem érkeztek meg az első "kemény" téli számlák, így a szakemberek nem is tapasztaltak menekülést a rosszabb energetikai állapotú házakból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm