8 °C Budapest
Cute Scottish straight cat in bed at home. Cat Portrait. Cute cat indoor shooting

Egyszerűen átvágható a rezsiemelés: így fűtés nélkül is jópár fokkal melegebb lehet a lakásban

2022. október 24. 19:09

Elérkeztünk az év azon szakaszába, amikor már nem tudjuk fűtés nélkül átvészelni az éjszakákat, ráadásul napközben is már ritkán megy a hőmérséklet 20 fok felé. Ahogyan pedig menetelünk töretlenül a tél felé a helyzet egyre rosszabb lesz. Az energiaárak elszabadulásával és az egyre dráguló élelmiszerárakkal ez az időszak viszont sokkal jobban fog fájni mindenkinek, mint eddig bármikor. Éppen ezért összeszedtünk most 7+1 filléres módszert, amivel nem csak spórolhatunk a rezsin, de melegebben is tarthatjuk a hálónkat.

Az elmúlt hetekben valósággá vált az, ami miatt július óta aggódik mindenki: beköszöntött a rossz idő és így kénytelenek vagyunk bekapcsolni a fűtést, ráadásul a nappalok is egyre rövidülnek, így áramból is többet fogyasztunk. Ezzel párhuzamosan pedig sajnos a rezsiszámláink is egyre csak növekedni fognak egészen tavaszig, és miután sokan nem engedhetik meg maguknak az otthonuk energetikai felújítását, vagy teszem azt kicsúsztak az időből most alternatív megoldások után kell nézniük.

Szerencsére viszont rengeteg olyan apró trükk van, amivel sokat tudunk spórolni nem csak a gáz, de az áramfogyasztásunkon is. Ráadásul ezek nem kerülnek sokba, legtöbbször csak némi odafigyelést igényelnek és a hatásuk szinte azonnal érezhető lesz a hőmérsékleten és a pénztárcánkon egyaránt. Ezekből a trükkökből szemezgettünk most a housebeatiful.com segítségével.

Szereljünk polcot a radiátor fölé

Ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes egy polcot szerelni a radiátor fölé, hiszen ennek segítségével meglepően jól lehet a hőáramlást szabályozni. A polcot azonban nem szabad közvetlenül a radiátor fölé tenni, hagyni kell egy kis teret, így a polc a hőt a szoba felé irányítja és könnyebben felmelegszik az.

Ne húzzuk be a függönyöket

Bár a hálószoba függönyei segítenek a meleget a szobában tartani, azonban napközben érdemes inkább elhúzni azt. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy a napfény már önmagában is melegíti a helyiséget. Érdemes odafigyelni arra, hogy mettől meddig süt be a nap a szobánkba és ahhoz igazítani a függöny elhúzását, illetve vastagabb, nehezebb darabokra lecserélni azt, amik jobban szigetelik az ablakokat.  

Hasonló eredményt érhetünk el azzal is, redőnyöket, vagy akár spalettát szereltetünk az ablakra, hiszen ezek mind-mind szigetelnek valamilyen szinten. Ezzel pedig segítenek bent tartani a meleget az otthonunkban.

Használjunk szőnyegeket

A padlón keresztül akár 10 százalék hő is távozhat, így érdemes szőnyegeket tenni szerte a földre, ezzel szigetelve azt. Ez ráadásul egy megfizethető megoldás, hiszen egy rongyszőnyeget már pár ezer forintból is meg tudunk benni. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy reggel sokkal jobb érzés a szőnyegre lépni az ágyból, mint a jéghideg parkettára.

Rendezzük át a hálószobánkat

Sajnos sok minden függ a lakásunk méretétől, de ha tehetjük, akkor tegyük minél messzebb az ablaktól az ágyunkat, hiszen az ablaküveg könnyen lehűl. Így pedig a körülötte lévő terület valószínűleg hidegebb lesz, mint a szoba másik fele. Ezen kívül figyeljünk oda arra is, hogy ne tegyünk nehéz bútorokat közvetlenül a radiátor elé, hiszen ezzel nehezítjük a hőnek a terjedését és sokkal több energiát fogunk elhasználni, mint az alapvetően szükséges lenne.

Tehát, ahogyan azt már korábban is írtuk semmiképpen se tegyünk nehéz bútorokat a radiátor elé, hiszen azzal gátoljuk a meleg levegő keringését a szobában. Ha pedig az ágyat 10-15 centivel távolabb helyezzük a fűtőtesttől, akkor a hő jobban fog áramolni, ráadásul ezzel a kis aprósággal akár 10 százalékkal is csökkenthetjük a számlánk végösszegét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Használjunk ágymelegítőt

Lehet, hogy egy régimódi megoldás, azonban sokat tud segíteni, ha egy ágymelegítőt teszünk nem sokkal lefekvés előtt a paplan alá. Sokféle megoldás létezik rá, vehetünk egy direkt erre a célra kitalált eszközt is, amit pár ezer forintért bármelyik lakáskiegészítőket áruló üzletben megvehetünk, de egy egyszerű vizespalackot is odatehetünk, ami talán a legolcsóbb megoldás.

Persze, ahogyan mindig a határ itt is a csillagos ég: ugyanis akár ágyfűtést is vehetünk. Ebben az esetben az eszköz közvetlenül a lepedő alá fújja a levegőt, amivel percek alatt felmelegíti az egész ágyat. Ezek az eszközök nagyon drágák, azonban jóval kevesebbet fogyasztanak, mintha felfűtenénk a lakást.

Viselj zoknit és kötött sapkát

Sokan ódzkodnak annak a gondolatától, hogy alvás közben ennyire felöltözzenek, viszont sokat tud segíteni a hideg éjszakákon, ha felveszünk egy vastag zoknit, vagy akár egy kötött sapkát az alváshoz. Ha a lábunk nem fázik ugyanis sokkal jobb lesz az egész testnek a hőérzete, ráadásul jobban is fogunk tőle aludni. Így egy vastag paplannal – vagy akár egy extra takaróval kiegészítve – el tudunk aludni egy hűvösebb szobában is.

Digitalizáljuk a hálószobánkat is

Ne féljünk használni a modern technikát, aminek a segítségével nyomon tudjuk követni, hogy pontonosan hogyan alakul a gázfogyasztásunk a mindennapokban. Így a telefonunk értesítései segítségével sokkal tudatosabban fogjuk kezelni a fogyasztásunkat, hiszen az alkalmazás megmutatja, hogy milyen gyakran kapcsol be a kazán és segít megmutatni, hogy csökkenthető-e ennek a gyakorisága. Például, ha csak naponta egyszer kapcsoljuk be a bojlert érdemes akkorra időzíteni a fürdést. Ezzel pedig pénzt tudunk megtakarítani.

Játssz a színekkel

Érdemes beszerezni egy melegebb, sötétebb színű ágyneműgarnitúrát, esetleg ágytakarót. Ugyanis egy kicsit melegebb színösszeállítású szobában mi is sokkal jobban fogjuk magunkat érezni és javulni fog tőle a hőérzetűnk is. Érdemes lehet beszerezni meleg pokrócokat is az éjjelre, aminek koránt sem kell pamutnak lennie, ugyanis a szintetikus gyapjúból készült takarók talán a legmelegebbek, amiket a piacon lehet kapni. Ezeknek a rostjai ugyanis megkötik a meleg levegőt, és ezzel bent tudják tartani a hőt. Ráadásul nem is kerülnek sokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm