Wood stove heating with in foreground wood pellets - economical heating system concept

Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2022 telén: ezzel bizony kevés magyar család számolt

2022. október 28. 16:04

Nincs könnyű helyzetben, aki későn ébredt, és még a nagy hidegek előtt átállna fatüzelésre. Nem elég, hogy a tűzifa-ellátásban gondok vannak, de a kályhákból, kandallókból, sparheltekből is komoly hiány mutatkozik a magyar piacon. A legnagyobb hazai forgalmazó készleteit elkapkodták, hosszas várólisták vannak. Ha pedig nem hatósági áron vennénk tüzelőt, akkor jókora összeget hagyhatunk a kasszánál.

Bár az igazi zimankó eddig még elkerült minket, az előrejelzések szerint éjszaka már jócskán benéz a hőmérséklet 10 fok alá. Sőt, a Pénzcentrum időjárás aloldala szerint már lesz, ahol 5 fokra is lehűl a levegő a következő éjszakákon.

Úgyhogy, ha nappal még nem is, de éjjel, vagy a hűvös reggeleken már a legtöbb magyar házban, lakásban szükséges lehet bekapcsolni a fűtést. Ez pedig nem túlzottan jó hír azoknak, akik már biztosan tudják, hogy túlszaladnak az állam által megszabott, kedvezményes rezsikereten. Főképpen azoknak fájhat igazán a meleg radiátor, akiknek vezetékes gázzal kell megoldaniuk a fűtést. Éppen ezért sokan úgy gondolkodtak, hogy valamilyen alternatív megoldással oldanák meg a fűtést ahelyett, hogy az egekbe szökő gázszámlákat fizetnék.

Nagy a roham a fatelepeken

Ugyan a kormányzat hatósági árat vezetett be a tűzifára, de az ellátással így is gondok akadhatnak. Mint korábban kiderült, Magyarországon nagyjából 4 millió olyan háztartás lehet, ahol részben vagy egészben szilárd tüzelővel oldják meg a fűtést, és a rezsiemelés bejelentése után mindenki elkezdett betárazni fából.

Nagy István agrárminiszter korábbi beszámolója szerint mialatt 2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek, addig a szeptember 19-én indult tűzifaprogram keretében 3 hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény. Összességében októberig már 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok mint tavaly. Hogy mekkora a roham a tüzépeken, jól mutatja, hogy már a tárcavezető is arra hívta fel a figyelmet, hogy

több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, folyamatosak az országon belüli átcsoportosítások.

Mint kifejtette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő vagy az azt követő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 80 százalékot. A nem állami fatelepeken sem lehet sokkal jobb a helyzet, legalábbis a Pénzcentrum most végigkérdezett jópár hivatalos értékesítőt, de a legtöbb helyen egy hónapon belül nem tudtak időpontot adni a faszállításra.

Kilőtt a tüzelők ára

Ráadásul az sem segít a helyzeten, hogy aki kap valamilyen úton módon fát, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Mint a KSH legutóbbi adatközléséből kiderült, egyetlen hónap alatt 42,3 százalékkal emelkedett meg egy mázsa tűzifa ára: mialatt augusztusban még csa 5030 forintot kellett érte fizetni, szeptemberre már 7160 forint volt ugyanennyi tüzelő.

A drasztikus drágulás vélhetően októberben sem fog lassítani: bár ez majd november kilencedikén, a következő adatközléskor deül ki, de az áremelkedés üteme még csak most kezdhetett beindulni. Legalábbis, ahogyan a lenti ábrán is látszik, a tűzifa mázsánkénti ára szeptemberben ugrott meg, összességében tavaly szeptember óta 63,8 százalékkal emelkedett meg egy mázsa fa ára, ebből 42,3-at a múlt hónapban "szedett össze".

Érdekes, hogy a fabrikett ára január óta mindössze 4,5 százalékkal emelkedett, és tavaly szeptemberhez képest is mindössze 18,2 százalékkal kerül többe, ami lényegesen jobb mutató a tűzifáénál.

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Ugyanakkor ebben nincs benne a szállítás, ami köbméterenként az átvételi helytől való távolság függvényében kb. 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként - de korábban találtunk olyan vállalkozást is, amely 30 ezerért vitte a fa köbméterét. És akkor még nem jött a képbe a feldolgozás: ugyanis az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres databokban adják a fát, aminek a feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezrekket kell kifizetnünk erre a melósoknak, akik konyhakészre vágják a fát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hagyján, de kandalló sincs!

Aki későn kapott észbe, az a kályha- és kandallópiacon is egyre szűkülő kínálattal találkozhat. A Warnex-Global Magyarország Zrt. például a napokban közölte, hogy raktáraikban hiába állt rendelkezésre a téli szezonra eltárolt, sok ezer darabos kályha készlet, ezeket a vásárlók nagyjából egy hónap alatt elvitték.

Sőt, a vállalat szerint mostanra már egész Európában elfogytak a kandallók, kályhák, sparheltek.

Sokan online rendeltek, de a bemutatótermekben, sőt a nagyobb áruházláncokban is tömegek jelentek meg, hogy pánikszerűen vásároljanak az alternatív fűtőeszközökből. Az ország egyik legnagyobb forgalmazójának számító vállalat több mint 25 gyár kizárólagos képviseletét látja el hazánkban és már a rezsiemelés bejelentését követően azonnal elkezdtek tárgyalni Európa meghatározó kandallógyártóival a további extra mennyiségeket illetően.

Akik sajnos úgy tűnik nem tudnak lépést tartani a megnövekedett kereslettel és a gyártási kapacitásuk növelésével sem tudják kiszolgálni a hatalmas igényt ezekre a termékekre. A kandallógyáraknál általában fél évre előre megtervezik a gyártást is és nagyon nehéz ebbe az ütemtervbe további mennyiségeket beszorítani. Akadnak azonban olyan gyártók akiknél már 1 évre előre le van kötve a teljes mennyiség. Jelen helyzetben a teljes kapacitással működő gyárak nem képesek elég fűtőberendezést gyártani, hiszen mindenki érdeklődik, mindenki rendelne egész Európában

- magyarázták. Mint elárulták, a magyar piacon a legkelendőbbek az 50 000 és 200 000 forint közötti összegbe kerülő kandallók,

amikből már csak kevés kapható, készlethiány alakult ki.

A cég nagyjából 25 000 kandallót, sparheltet értékesített idén a magyar lakosságnak, de ez a szám többszörösére is nőhetne, amennyiben lenne megfelelő készlet. A termékek utánpótlása lelassult, legtöbbször ami beérkezik a raktárba, pár nap alatt elfogy. Ezeket a termékeket már a nagyobb barkácsáruházakban, hipermarketekben sem lehet kapni - sorolták.

A weboldalukon a nem elérhető termékekre fel lehet iratkozni, jelenleg több, mint 2000-en várnak a beérkező kandallókra, kályhákra, sparheltekre.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18