29 °C Budapest
Newborn baby boy at hospital with identity tag on feet, close up

Novembertől életmentő kezelés lesz elérhető: ingyenes lesz az újszülöttek SMA-szűrése

2022. október 20. 22:01

A gerincvelői izomsorvadás gyógyíthatatlan betegség, de minél korábban felismerik, annál hatékonyabban kezelhető. Zente volt az első olyan SMA-beteg kisgyerek Magyarországon, akinek közösségi gyűjtésből jött össze a 700 millió forintos gyógykezelésére a pénz. A génterápiás gyógyszer azóta bizonyos esetekben már állami támogatással is elérhető – írta az RTL.

Tavaly óta egyéni elbírálás alapján már bizonyos esetekben állami támogatással is elérhető a Zolgensma, ami a világ talán egyik legdrágább gyógyszere, hiszen egy kezelés 700 millió forintba kerül. Ez azért fontos, mert bár az SMA egy rendkívül ritka betegség (8-10 ezer gyerekből egyet érint), azonban sokan a kétéves kort se élik meg kezelés nélkül. Azonban, ha időben felismerik a betegséget és kezelik azt, akkor a betegséggel született gyerekeknek is ugyanolyan élete lehet, mint egészséges társaiknak.

Sajnos a megszületés utáni első hónapokban nincsenek tünetei a betegségnek, ezért nem is gondolhatunk rá. Amennyiben pedig a tünetek jelentkezése után diagnosztizáljuk a betegséget és kezdjük el a gyógyszerek alkalmazását, nem érhető el olyan nagy mértékű állapotjavulás – mondta el a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, Mikos Borbála.

Ezért is fontos, hogy novembertől elérhető egy ingyenes szűrés, amivel időben kimutatható a betegség. Sajnos jelenleg még csak három kórházban, de a mintavételt bármelyik intézményben lehet kérni, amelyik csatlakozott a programhoz.

Leveszik a szülők engedélyével és hozzájárulásával a vérmintát, vagyis nem kell emiatt a levétel miatt a családoknak elutaznia Budapestre

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 – mondta el Mikos Borbála, aki szerint a program célja, hogy ezt a szűrést is bevegyék a kötelező csecsemőkori szűrővizsgálatok közé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm