Newborn baby boy at hospital with identity tag on feet, close up

Novembertől életmentő kezelés lesz elérhető: ingyenes lesz az újszülöttek SMA-szűrése

2022. október 20. 22:01

A gerincvelői izomsorvadás gyógyíthatatlan betegség, de minél korábban felismerik, annál hatékonyabban kezelhető. Zente volt az első olyan SMA-beteg kisgyerek Magyarországon, akinek közösségi gyűjtésből jött össze a 700 millió forintos gyógykezelésére a pénz. A génterápiás gyógyszer azóta bizonyos esetekben már állami támogatással is elérhető – írta az RTL.

Tavaly óta egyéni elbírálás alapján már bizonyos esetekben állami támogatással is elérhető a Zolgensma, ami a világ talán egyik legdrágább gyógyszere, hiszen egy kezelés 700 millió forintba kerül. Ez azért fontos, mert bár az SMA egy rendkívül ritka betegség (8-10 ezer gyerekből egyet érint), azonban sokan a kétéves kort se élik meg kezelés nélkül. Azonban, ha időben felismerik a betegséget és kezelik azt, akkor a betegséggel született gyerekeknek is ugyanolyan élete lehet, mint egészséges társaiknak.

Sajnos a megszületés utáni első hónapokban nincsenek tünetei a betegségnek, ezért nem is gondolhatunk rá. Amennyiben pedig a tünetek jelentkezése után diagnosztizáljuk a betegséget és kezdjük el a gyógyszerek alkalmazását, nem érhető el olyan nagy mértékű állapotjavulás – mondta el a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, Mikos Borbála.

Ezért is fontos, hogy novembertől elérhető egy ingyenes szűrés, amivel időben kimutatható a betegség. Sajnos jelenleg még csak három kórházban, de a mintavételt bármelyik intézményben lehet kérni, amelyik csatlakozott a programhoz.

Leveszik a szülők engedélyével és hozzájárulásával a vérmintát, vagyis nem kell emiatt a levétel miatt a családoknak elutaznia Budapestre

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 – mondta el Mikos Borbála, aki szerint a program célja, hogy ezt a szűrést is bevegyék a kötelező csecsemőkori szűrővizsgálatok közé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05