2 °C Budapest
Creams in the treatment of eczema and seborrheic dermatitis

Ezek az atópiás dermatitisz jelei: mutatjuk, hogyan enyhítsd a tüneteket!

2022. szeptember 25. 14:06

A kisbabákat, gyerekeket érintő leggyakoribb bőrbetegségek egyike az atópiás dermatitisz, avagy az atópiás eredetű bőrgyulladás, ami igen kellemetlen tünetekkel jár. Mutatjuk, hogy néz ki az atópiás dermatitisz képek alapján, miről ismerhető fel az atópiás dermatitisz, illetve, hogy mi a jó atópiás dermatitisz ellen – pl. milyen atópiás dermatitisz krém használata ajánlott!

Cikkünkben eláruljuk, mik az atópiás dermatitisz tünetei, miért alakul ki ez a betegség annyi csecsemőnél és hogyan védekezzünk az atópiás dermatitisz okozta viszketés és bőrszárazság ellen. Tudd meg, mi az az atópiás dermatitisz, mik az okai, a tünetei, lehetnek-e szövődményei a súlyos atópiás dermatitisznek!

Mi az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz nevű bőrbetegséget az endogén ekcémák kategóriájába soroljuk (nem valamilyen külső hatás, bőrirritáló anyag váltja ki, hanem szükséges hozzá a fizikai hajlam, de baktériumok, gombák elszaporodása is hozzájárulhat a súlyosságához). Az atópiás dermatitisz jellemzően egészen kicsi gyerekeknél és csecsemőknél alakul ki, korai fázisban vörhenyes kiütések, hólyagos bőrelváltozások jellemzik, amelyeket a gyermekek a foltok elvakarásával súlyosbítanak, a későbbiekben bőrkeményedések, bőrrepedezések alakulhatnak ki az érintett felületeken.

Az atópiás dermatitisz tünetei

Az atópiás dermatitisz tünetei nagyban függenek attól, hogy melyik gyerek, milyen mértékben érintett a betegséggel, illetve, hogy mennyire súlyosbítja a bőrproblémákat a viszkető felületek elvakarása. Nézzük, mire figyeljünk, ha a gyermekünknél atópiás dermatitisz gyanúja áll fenn!

  • Csökkent faggyútermelés okozta száraz, érdes tapintású bőr, ami az izzadás hatására erősen viszket.
  • Elszíneződött bőrfelület, vörhenyes beszűrődés, apró hólyagok, melyek nedvezhetnek.
  • A viszkető bőr elvakarásának követkeményeképp berepedezett bőrkeményedések alakulhatnak ki, amitől utcakőszerű mintázat jön létre a bőrön.
  • Hámló bőr, csecsemőknél kifejezetten a fej környékén.

Mitől alakul ki az atópiás dermatitisz?

Ahogy fentebb is említettük, az atópiás dermatitisz a gyermekeknél a velük született atópiás hajlam miatt alakul ki, a betegségnek semmi köze az allergiához, a rosszul megválasztott mosószerhez vagy a háziállatokhoz.

Mikor alakul ki az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz két típusát különböztetjük meg: az egyik a csecsemőkori atópiás dermatitisz, a másik pedig a gyermekkori atópiás dermatitisz:

  1. A csecsemőkori atópiás dermatitisz 1-6 hónapos korban kezdődik, a babák kisgyermekkorba, 2-3 éves koruk körül többnyire kinövik. Ebben a korban az atópiás dermatitisz aktív bőrhámlással jár az arcon, a homlokon és a fejtetőn, mindez bőrpírral, hólyagokkal járhat. Fontos: amennyiben az atópiás dermatitisz nedvezik, fennállhat a felülfertőződés veszélye, éppen ezért mindenképpen kérjünk orvosi szakvéleményt!
  2. A gyermekkori atópiás dermatitisz kisebb gyermekeknél alakul ki, 3 és 10 éves koruk között, jellemzően az ízületek hajló bőrfelületén (pl. térdhajlat, csukló, kéz, könyök). Itt az atópiás dermatitisz legjellemzőbb tünete a száraz, érdes bőr, melyet berepedezések boríthatnak. A betegség egyik legnagyobb problémája, hogy a gyermekek ebben a korban már vakaródznak, viszont az esetek többségében nem rendelkeznek még elég önuralommal, hogy gátat szabjanak az ingernek. Az atópiás dermatitisz elvakarása növelheti a bőrelváltozás felületét, az elváltozott bőrszerkezet hosszútávon is fennállhat.
Atópiás dermatitisz csecsemőnél
Atópiás dermatitisz csecsemőnél

Hogy néz ki az atópiás dermatitisz?

Az atópiás dermatitisz képek alapján is jól beazonosítható bőrbetegség, főleg, ha az elváltozással érintett korcsoportot vizsgaáljuk - azonban annak ellenére, hogy beazonosítottuk a betegséget, mindenképpen célszerű ellátogatnunk egy bőrgyógyász szakorvoshoz, aki biztosan kizárhatja más, hasonló tüneteket produkáló betegségek, pl. bőrgombák jelenlétét.

Az atópiás dermatitisz kezelése

Az atópiás dermatitisz más ekcémás típusokhoz hasonlóan egy türelmet és hosszas törődést igénylő jelenség. Az atópiás dermatitisz tüneteit napi rendszerességű bőrápolással lehet csillapítani – a fellobbanó és a tünetmentes időszakokban egyaránt. A kúra egyik legfontosabb eleme a folyamatos bőrhidratálás, különösen az alacsony páratartalommal járó téli hónapokban, ugyanis a vakarási ingert keltő viszketés fő oka a bőrszárazság.

Milyen atópiás dermatitisz krém használata ajánlott?

Rengeteg különféle szteroidos és nemszteroidos ekcéma és atópiás dermatitisz krém kapható, többségük vényre, ám egyáltalán nem mindegy, hogy a bőrtípusunk függvényében milyen krémet kell használunk. Súlyos atópiás dermatitisz esetén, tipikusan a tünetek kiújulásakor az orvos kortikoszteroid tartalmú atópiás dermatitisz krém használatát írhatja elő, a javuló fázisokban pedig karbamid- és kátránytartalmú krémek használatát ajánlják.

Mit tehetünk még atópiás dermatitisz ellen?

Atópiás dermatitisz esetén kerülni kell a szappanhasználatot és a kádfürdőzést, hiszen ezek a tevékenységek mind szárítják a bőrt. Fürdés után mindenképpen érdemes az érintett testrészeket testápolóval, bőrhidratáló krémekkel bekenni, mindemellett célszerű kerülni az izzasztó, rosszul szellőző ruhákat is, melyek szintén csak fokozzák a viszketést a gyerekeknél (lehetőség szerint vásároljunk számukra természetes anyagokból, például pamutból, lenből készült ruhákat).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?