6 °C Budapest
SOS: kullancs a bőrben! Hogy néz ki a kullancs csípés, hogyan történik a kullancs kiszedése?

SOS: kullancs a bőrben! Hogy néz ki a kullancs csípés, hogyan történik a kullancs kiszedése?

2022. szeptember 11. 18:01

Szeptember elején még javában tart a kullancsszezon, ilyenkor is érdemes felkészültnek lenni kullancs csípés ellen. Mi a teendő kullancs csípés esetén, milyen mélyen van a kullancs a bőrben és hogyan történik a kullancs kiszedése szakszerűen? Milyen betegségeket terjeszt a kullancs, milyen kullancs elleni védőoltás beadatása ajánlott és mikor érdemes kullancs elleni oltást kérni?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a veszélyes kullancsok kapcsán: hogyan hat a kullancs elleni védőoltás, milyen betegségek ellen lehet így védekezni és mi történik ha a kullancs feje beszakad a kullancs kiszedése során? A kullancs mennyi idő alatt szívja meg magát vérrel, mekkorára dagad meg a kullancs potroha? Mikor esik ki a kullancs magától, mi a teendő, ha nem vettük észre, hogy a kullancs a bőrben van? Macskának, kutyának kullancs ellen mi a legjobb megoldás?

Milyen állat a kullancs?

A kullancs egy olyan pókszabású állat (a tévhitekkel ellentétben a kullancs nem rovar!), ami ektoparazita életmódot folytat (a gazda testfelszínén élősködik). A kullancs többnyire nem gazdaspecifikus (habár léteznek speciális életformákra szakosodott kullancsok is, mint az Ixodes lividus, ami a partifecskék fiókáin élősködik), egyformán táplálkozik emlősök, madarak, hüllők, illetve az ember vérével is. Habár jelenléte zavaró, a kullancs önmagában nem veszélyezteti a gazdatest életét, viszont a kullancs által terjesztett betegségek bizonyos esetekben életveszélyes szövődményekkel járhatnak.

A kullancsok életük során két- vagy három gazdatestből táplálkoznak (nevezzük őket kétgazdás és háromgazdás kullancsoknak is), trópusi éghajlaton egygazdás kullancs fajták is előfordulnak. Ha az életciklusukat nézzük, a petéből kikelő kullancs először lárvaállapotban él (ez még egy hatlábú, nem szaporodóképes életforma); melyet a kullancs vedlése(i) után a nimfa-stádium követ (ekkor már 8 lábuk van, de még szintén nem szaporodóképesek).

A kifejlett kullancs, azaz a kullancs imágó a szaporodóképes, felnőtt állat, ami ivarosan szaporodik (hím- és nőstény egyedekre különül el), végül petét rak. Az emberre csak a felnőtt kullancsok jelentenek veszélyt, amelyekből a klímaváltozásnak köszönhetően évről évre több egyed telel át sikeresen. A kullancsok ettől függetlenül is hosszúéletűek, a természetben 3-5, ideális körülmények között 10 évig is elélnek, ha legalább egyszer szívtak már vért.

A kullancsok sem a téli hideget, sem a nyári kánikulát nem viselik jól, ilyenkor a talajban vészelik át a kritikus időszakot. A kullancsok aktivitása tavasszal és ősszel a legintenzívebb, ám nyáron is bármikor megcsíphetnek, ritkán még enyhe teleken is támadhatnak. A kullancsok vérrel tele sebezhetőek, tömegük az éhező társaikénak 200-szorosára is növekedhet, rugalmas potrohuk babszem méretűre tágulhat.

Veszélyes új kullancsfajta terjed Magyarországon

A „kullancs” a hétköznapi nyelvben gyűjtőfogalomként használatos kifejezés – habár a laikusok szemszögéből egyforma állatokról van szó, valójában több tucat különféle kullancsfajtát különböztetünk meg, még a Kárpát-medencében is. A leggyakoribb kullancsfajta hazánkban az Ixodes ricinus, azaz a közönséges kullancs, ami olyan súlyos betegségeket terjeszt táplálkozása során, mint például a vírusos agyhártyagyulladás és a Lyme-kór.

Az elmúlt években egyre több dél-európai és ázsiai országban észlelték a Hyalomma marginatum nevű afrikai kullancsot, ami a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírus terjedéséért felelős, ami kiemelkedően magas, 30%-os halálozási rátával bír. A hazánkban újnak mondható kullancsfajt könnyű megismerni jellegzetes lábairól (csíkos lábú kullancsnak is nevezik) és gyors mozgásáról. Hogy a kutatók tanulmányozhassák a fajt, érdemes megvizsgálni a legelő állatokból, kutyákból, macskákból kiszedett kullancsokat – amennyiben csíkos lábút találunk közöttük, azt mindenképpen fontos jelezni az illetékeseknél.

Hol élnek a kullancsok?

Országszerte találhatunk kullancs által fertőzöttebb és kevésbé veszélyes területeket is, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a kullancsok élőhelye ideális esetben a vízpartok környéke, a nyirkos, árnyas, növényekkel sűrűn benőtt erdőségek, illetve a magas fűvel, gazzal borított mezők. A kullancs rendszerint a fűszálakon, bokrokon várakozik az arra járó gazdatestre (tévhit, hogy a fáról ugrik a nyakunkba), melyre fürgén ráakaszkodik, majd a vérszíváshoz alkalmas helyet keres.

Hol keressük magunkon a kullancsot?

Ha ránk talált egy kullancs, igyekszik minél hamarabb a vérszíváshoz alkalmas helyet keresni (ez kb. 30 percen belül megtörténik), ahol vékony a bőr és észrevétlen maradhat. A kullancs kedveli a testhajlakokat (pl. hónalj, ágyék), gyakran bújik a fülek mögé, sőt, a hajban is menedékre talál. Amikor a kullancs a szájszervével sebet ejt a bőrön, érzéstelenítő váladékot juttat a nyílásba, ezért csak ritkán vesszük észre azonnal a támadót.

A kullancs mennyi idő alatt szívja meg magát?

A kullancs a bőrben rögzíti magát, fúrószerű szájszervével, apró fejével stabilan kapaszkodik a bőrfelszínbe. A vészívás fajtától függően maximum 10-12 napig tart, ez idő alatt jelenléte többnyire észrevétlen, ám ahogy dagad a teste, egyre könnyebb megtalálni. Gyakori kérdés, hogy mikor esik ki a kullancs a bőrből – nos erre a kérdésre is könnyű választ adni, hiszen a kullancs addig marad, míg potroha meg nem telik (nem távozik sietve attól függően, hogy észrevettük-e).

Hogy néz ki a kullancs csípés?

Ha a kullancs sikeresen megszívta magát, elhagyja a gazdatestet (elengedi a bőrfelszínt és leesik). Miután a kullancs távozott, a kullancs csípés helye gyakran gyulladttá válik, bedagad, fájhat és nedvedzhet is. Szerencsés esetekben a kullancsot még a rögzülés előtt megtalálhatjuk, ám ha a kullancs a bőrben van, haladéktalanul el kell távolítani. Ha 24 órán belül megtaláljuk és megtörténik a kullancs kiszedése, akkor a fertőzés esélye minimális, ám ha 3 napig bent marad, akkor már igen kockázatos.

Hogyan történik a kullancs kiszedése szakszerűen?

A kullancs akkor is átadhatja a fertőzést, ha a kullancs kiszedése nem szakszerűen történik – pl. a kullancs megnyomódik, belőle a kórokozók a bőrbe préselődnek, így mindenképpen figyeljünk oda a kullancs eltávolítása során az óvatosságra. Fontos, hogy megőrizzük a kullancsot is, hiszen, ha valamelyik kullancs által terjesztett megbetegedés felüti a fejét, könnyebben be lehet azonosítani, ha a szakember megvizsgálja a parazitát. A kisebb testű, vérrel nem megszívott kullancsok azonosítása könnyebb, mint a „teli” kullancsoké.

  1. A kullancs kiszedése során gyorsnak kell lennünk, hogy csökkentsük a fertőzés átadásának esélyét – ez nem csak az emberek, hanem az állatok esetében is igaz, így, ha kullancsokkal fertőzött területen járunk, alaposan nézzük át magunkat és kedvenceinket is!
  2. Tévhit, hogy a kullancsot alkohollal, ecettel, égetéssel kell távozásra késztetni, csak a csipesszel való eltávolítás ajánlott, ugyanis ezek mind olyan tevékenységek, amelyek öklendezésre késztetik a kullancsot.
  3. A kullancs kiszedése speciális kullancs eltávolító csipesz segítségével történik (kanál is jár hozzá), jobb híján elég egy szemöldökcsipesz is. A művelethez nem kell orvoshoz menni, a kullancs kiszedése házilag is kivitelezhető.
  4. A csipesszel fogjuk meg a kullancsot a bőrfelszínhez minél közelebb és egyszerűen húzzuk ki. Óvatosan bánjunk vele, nehogy a kullancs potroha megnyomódjon, ezzel fertőzött vért juttathatunk be a szervezetünkbe (a kullancs gyakorlatilag belénk öklendezi azt)!
  5. A kullancs eltávolító csipeszt fertőtlenítsük le a használat után, a kullancsot tegyük egy üvegbe, hogy ha mégis megfertőződtünk, segítsen a kórképet mihamarabb megállapítani. A sebet nem kell külön fertőtleníteni, nem előzhető meg vele a betegség.

Mi történik ha a kullancs feje beszakad?

A tévhitekkel ellentétben nem baj, ha a kullancs feje beszakad (valójában nem a feje, hanem a kullancs szájszerve szakad be), ugyanis a kórokozók az állat bélrendszerében élnek. A beszakadt fejet nem kell kipiszkálni, a testünk magától kilöki majd, ám ha zavar minket, óvatosan eltávolíthatjuk azt is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

A kullancsok azért kerültek feketelistára, mert csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek: a kullancs bélrendszerében különféle baktériumok, vírusok és más egysejtűek élnek, melyek a kullancs csípés során bekerülnek a véráramba. Fontos kiemelnünk, hogy nem minden kullancs hordoz betegségeket, ám ha találtunk egyet a bőrünkben, mindenképpen oda kell figyelnünk az esetleges tünetekre és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, amíg még menthető a beteg.

Gyakori probléma, hogy a kullancs csípés nem derül ki és úgy jelentkeznek a betegség jelei – ha tudjuk, hogy a közelmúltban fás, bozótos területen jártunk, ahol nagyobb a kullancs csípés valószínűsége, mindenképpen számolnunk kell a lehetőséggel, hogy egy kullancs állhat a váratlan egészségügyi problémák hátterében. Nézzük, milyen betegségeket terjeszt a kullancs, milyen tünetek esetén kell a sürgősségire menni!

Lyme-kór

A Lyme-kórt a vörös-fekete színű Ixodes ricinus kullancs bélrendszerében található Borrleia baktériumok hordozzák, a kullancs csípés helyén kialakuló, gyűrű alakú kiütés figyelmeztet rá. A fertőzött kullancs csípése után a beteg egészségügyi állapota leromlik, jellegzetes tünetek az ízületi fájdalmak, kezeletlenül szívkárosodáshoz vezethet (állatoknál is). Antibiotikumos terápiával előzhető meg a súlyosbodása, védőoltása nincs.

Kullancs encephalitis

A közönséges kullancsok által terjesztett legveszélyesebb, azonnali kezelésre szoruló betegség, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásnak is nevezzük. Jellegzetes tünetei a nyakmerevség, a láz, a szédülés és az általános zavart állapot. Létezik ellene védőoltás, ami megelőzi a betegséget.

Nyúlpestis

Nyúlpestis, más néven tularémia alakul ki, ha a kullancs a Francisella tularensis nevű baktériummal fertőz meg, ami a mezei nyulaktól, rágcsálóktól származik. Ez egy kezeletlenül életveszélyes, ám antibiotikummal jól gyógyítható betegség, az átesés után védettség alakul ki ellene. A kullancs csípés helyén fájdalmas bőrfekély képződik, a nyirokcsomók bedagadnak, tüdőgyulladás is kialakulhat.

Babéziózis

A babéziózist egy, a kullancs által terjesztett egysejtű parazita okozza, többnyire kutyákra jellemző, de az ember is veszélyeztetett. Lázzal, idegrendszeri problémákkal, sötét vizelettel jár, ha időben észrevesszük, jól gyógyítható.

Kullancs elleni védőoltás: mikor adassuk be?

Valójában nem létezik általános „kullancs elleni védőoltás” (habár a kutatók kísérleteznek olyan oltóanyagokkal, amelyek a kullancsban még a fertőzés átadása előtt immunválaszt váltanának ki), viszont a kullancs által terjesztett meningitis (vírusos agyhártyagyulladás) ellen kaphatóak oltássorozat formájában beadandó készítmények. A kullancs elleni védőoltás beadatása rendszerint télen történik, mikor az élősködők pihennek, hiszen időbe telik, míg a kullancs elleni védettség kialakul.

Két védőoltás is létezik a kullancs ellen, ezek egymáshoz hasonló módon működnek - ezek az Encepur és az FSME oltások. Fontos tudnunk, hogy agyhártyagyulladást, agyvelőgyulladást nem csak kullancsoktól kaphatunk, bakteriális úton is megfertőződhetünk (ezt általában a Neisseria meningitidis baktérium okozza) – ez ellen a Bexsero oltás véd. Létezik hagyományos és gyorsított oltási rend, a beadatás ütemezése a páciens életkorától függ. A kullancs elleni védőoltás gyorsítva beadható, ha az első oltás után kullancs csípi meg a beteget, ugyanis valódi védettségről csak a második oltás után beszélhetünk.

Kullancs a háziállatainkban: hogyan védekezzünk ellene?

Kutyáknak és macskáknak kullancs ellen számtalan készítményt ajánlanak az állatorvosok: léteznek bolha- és kullancs elleni nyakörvek (sőt, ultrahangos rovarriasztók is), tabletták, samponok, más fürdetőszerek és spray-k is, azonban a legközkedveltebb és az állat számára legkellemesebb kullancs elleni megoldás a bolha- és kullancs elleni csepp, amit rendszerint az állat hátára, tarkójára kell cseppenteni, így vegyi úton védelmezhetjük őket a kullancs ellen.

Kullancs ellen a legjobb védekezés a megelőzésben rejlik

Ahogy a fentiekben leírtuk, a kullancsok számos súlyos, sőt, életveszélyes betegséget terjesztenek, melyeknek többsége ellen nem létezik védőoltás, egyedül a kullancs encephalitis megelőzhető oltássorozattal. A kullancsok aktivitási időszakában célszerű kerülni a vízpari, erdős, vagy magas fűvel borított területeket, illetve, ha mégis ilyen helyre merészkedünk (kirándulás, sport, horgászat, vadászat stb.), azt tegyük zárt ruházatban, a kritikus helyeken kullancsriasztó spray-vel befújva.

Hazatéréskor nézzük át a testünket alaposan, fordítsunk extra figyelmet a hajlatokra és a hajas fejbőrre, ugyanis ezeket a helyeket kedveli leginkább a kullancs. Szánjunk időt bundás társaink átvizsgálására is, hiszen a kutyák, macskák is veszélyeztetettek bizonyos betegségekkel szemben, kullancsszezonban használjunk rajtuk kullancs elleni megelőző készítményeket! Minden esetben figyeljünk oda a kullancs kiszedése során a szakszerű technikára és a higiéniára, illetve amennyiben a fenti tünetek valamelyikét érzékeltük magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm