10 °C Budapest
An encephalitis forest tick is crawling along the hand of a frightened child. Danger of being bitten by an insect crawling on human skin

Magyarországon eddig nem látott kullancs terjed idehaza: szuperveszélyes emberre és állatra is

2022. augusztus 29. 22:00

A klímaváltozás hatására hazánkban is megjelent a Hyalomma kullancsfaj, amely képes hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is – adta hírül a ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) által elindított Kullancsfigyelő projekt.

A tőlünk délebbre, melegebb éghajlaton őshonos Hyalomma kulancsok élőhelye az enyhébb telekkel észak felé tolódik, az új területeken is képesek túlélni, szaporodni, ráadásul elterjedésüket segíti, hogy a gazdákon (például költöző madarakon) nagy távolságokra is képesek eljutni. Ez a kullancsfajta veszélyes az emberre, a kutyára, a lóra és a szarvasmarhára egyaránt.

A Hyalomma kullancsok elszaporodását az is segíti, hogy sok más kullanccsal ellentétben átalakulásaik három fázisa során nem három, csupán két gazdára van szükségük. A lárva és a nimfa-állapot után kifejlett felnőttként váltanak és keresnek új gazdát, de ilyenkor az ember, valamint a kis-és nagytestű háziállatok is célpontjaik a vérszívóknak.

Hogyan ismerjük fel ezt a kullancsfajtát?

A Hyalomma kullancsok legjellegzetesebb tulajdonsága, egyben beazonosításban nagy segítség a sávozott (csíkos) láb és a háti rész aljának barázdáltsága. Ovális formájúak, a Magyarországon gyakran előforduló kullancsokhoz képest nagyok. A 12°C feletti hőmérséklet ideális a felnőtt példányok számára, azonban a nagy forróságban, ha a talaj hőmérséklete 45°C fölé emelkedik, elbújnak. Szemük jól fejlett, gyorsak és képesek üldözni is áldozatukat. Nem lesből támadnak, hanem aktívan vadásznak, akár métereken át követik a kiszemelt gazdát, mielőtt megtámadnák.

Emberre is veszélyes, muszáj felismerni

A Hyalomma kullancsok gyakran élősködnek embereken, lovakon, szarvasmarhákon és más házi vagy vadonélő patásokon, sőt kutyákon is. Ahol a Hyalomma kullancs őshonos, egy-egy nagyobb testű gazdaállaton akár 100 kullancs is élősködhet. Gyakran testnyílások területén telepednek meg. Az új és veszélyes élősködő elleni eredményes védekezés első lépése a kullancsállomány feltérképezése. Ebben a Kullancsfigyelő projektet számít a lakosság segítségére is - írják cikkükben a Kullancsfigyelő projekt kutatói és résztvevői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem