17 °C Budapest
Mother with baby paying bills online. They are in the kitchen, ejoying in the mornong.

Nekik tényleg ajándék volt a babaváró hitel: egy forintot sem kell visszafizetniük

2022. június 15. 10:46

Folyamatosan nő a magyarok tudatossága a családalapítás pénzügyi megalapozása kapcsán, egyre többen takarítanak meg tudatosan a gyermekvállalásra, gyermekeik jövőjére. Egyre népszerűbb az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele is, azonban még mindig kevesen tudják, mennyi lehetőség kínálkozik a takarékoskodásra a gyermeknevelés kiadásokhoz kapcsolódóan. Pedig egészen a várandósságtól a gyermek 18 éves koráig rengeteg költség után jár adóvisszatérítés.

Az OTP Bank és az OTP Egészségpénztár közös sajtóháttérbeszélgetésének mai témája a gyermekvállalás pénzügyi oldala, lehetőségei voltak. Közleményük szerint a gyermekvállalás anyagi szempontokból is nagy kihívás elé állítja a családokat. A KSH frissen publikált adatai alapján csupán a szülés körüli kiadások is több százezer forintos költséget jelenthetnek. Ugyanakkor a tudatos felkészülés, a lehetséges források feltérképezése és a lehetőségek kiaknázása anyagi szempontból biztos hátteret ad az új családtag érkezéséhez.

A gyerekvállalás anyagilag is jelentős megterhelést jelenthet, hiszen a KSH Népességtudományi Kutatóintézet június elején publikált vizsgálati eredményei alapján 2018–19-ben átlagosan 126 ezer forintot fordítottak a családok a várandóssághoz kapcsolódó egészségügyi kiadásokra, míg a szülésig megvásárolt babafelszerelések átlagköltsége 180 ezer forint volt. Azonban ezen költségek csökkentésére egy-egy kölcsönnél vagy támogatásnál sokkal több lehetőséget használhatnak ki azok a párok, akik időben és megfontoltan kezelik az új családtag érkezésének anyagi vetületeit is.

Fabriczki Rita, a bank megtakarítási területének vezetője ismertette, hogy általában növekvő tendenciát mutat a megtakarítási hajlandóság, és hogy egyre többen tesznek félre kifejezetten a gyermekeik számára. A leggyakoribb megtakarítási célok között harmadik helyen szerepel a gyermek jövőjének biztosítása.

Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagyon népszerű a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan a szülési támogatás. Viszont már a fogantatás pillanatától rengeteg - akár nem is egészségügyi - szolgáltatás vehető igénybe egészségpénztár terhére, melyek a gyermekneveléshez kapcsolódnak a pelenkaköltségektől a ruházkodáson át egészen a tankönyvekig és a továbbtanuláshoz kapcsolódó kiadások finanszírozásáig.

Friss reprezentatív kutatásunk két fontos dologra is rámutatott. A 40 év alatti, felnőtt lakosság 43 százaléka szerint azért is nagyon fontos félretenni egészségügyi célokra ma Magyarországon, mert minden anyagi támogatás jól jöhet a gyermek érkezésekor. A lakosság fele pedig úgy gondolja, elsősorban az egészségügyi költségek csökkentésében segítenek az egészségpénztári megtakarítások, azonban ezek a gyermekvállalás anyagi terheinek fedezeteként is fontos szerepet tölthetnek be

– mondta Kovács Tamás Attila.

Györkei Krisztián, a bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője a babaváró kölcsönt mutatta be. Az MNB friss adatai szerint a babaváró hitel magyarországi állománya 1600 milliárd forint volt áprilisban, melyből az OTP 44%-ban részesedik, eddig 80 ezer ügyfél számára nyújtott babaváró hitelt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Györkei Krisztián kifejtette, hogy már 10 ezer gyermek megszületését igazolták a babaváró igénylői közül, ezer ikerbaba született, és 16 hármas iker. Azoknak a családoknak, akiknek megszületik harmadik gyermekük a babaváró konstrukciója szerint az állam teljes mértékben elengedi a tartozást, és az támogatássá alakul. Így a hármasikrek szüleinek már biztosan nem kell az összeget visszafizetniük.

A szakértő arról is beszélt, hogy a bank tapasztalatai szerint a kölcsönt általában nagyösszegű beruházások finanszírozására fordítják az ügyfelek. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy az esetek kétharmadában lakáshitel is kapcsolódik az ügylethez, ráadásul minden második esetben államilag támogatott lakáshitelről beszélhetünk.

Fischer András, a bank Jelzáloghitelezési termékfejlesztésért felelős vezetője arról beszélt, hogy az ügyfeleik körében a lakáshitel - legyen az építésre, vásárlásra, vagy felújításra igényelt hitel - felvételének indoka  a család bővülése. A babaváró hitel nyújtotta 10 millió forint egyre kevésbé elengendő a lakáscélok megvalósítására, ezért egyre inkább jellemző a lakáshitel felvétele, akár a babaváró kölcsönnel kiegészítve, akár anélkül. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?