12 °C Budapest
Mother with baby paying bills online. They are in the kitchen, ejoying in the mornong.

Nekik tényleg ajándék volt a babaváró hitel: egy forintot sem kell visszafizetniük

2022. június 15. 10:46

Folyamatosan nő a magyarok tudatossága a családalapítás pénzügyi megalapozása kapcsán, egyre többen takarítanak meg tudatosan a gyermekvállalásra, gyermekeik jövőjére. Egyre népszerűbb az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele is, azonban még mindig kevesen tudják, mennyi lehetőség kínálkozik a takarékoskodásra a gyermeknevelés kiadásokhoz kapcsolódóan. Pedig egészen a várandósságtól a gyermek 18 éves koráig rengeteg költség után jár adóvisszatérítés.

Az OTP Bank és az OTP Egészségpénztár közös sajtóháttérbeszélgetésének mai témája a gyermekvállalás pénzügyi oldala, lehetőségei voltak. Közleményük szerint a gyermekvállalás anyagi szempontokból is nagy kihívás elé állítja a családokat. A KSH frissen publikált adatai alapján csupán a szülés körüli kiadások is több százezer forintos költséget jelenthetnek. Ugyanakkor a tudatos felkészülés, a lehetséges források feltérképezése és a lehetőségek kiaknázása anyagi szempontból biztos hátteret ad az új családtag érkezéséhez.

A gyerekvállalás anyagilag is jelentős megterhelést jelenthet, hiszen a KSH Népességtudományi Kutatóintézet június elején publikált vizsgálati eredményei alapján 2018–19-ben átlagosan 126 ezer forintot fordítottak a családok a várandóssághoz kapcsolódó egészségügyi kiadásokra, míg a szülésig megvásárolt babafelszerelések átlagköltsége 180 ezer forint volt. Azonban ezen költségek csökkentésére egy-egy kölcsönnél vagy támogatásnál sokkal több lehetőséget használhatnak ki azok a párok, akik időben és megfontoltan kezelik az új családtag érkezésének anyagi vetületeit is.

Fabriczki Rita, a bank megtakarítási területének vezetője ismertette, hogy általában növekvő tendenciát mutat a megtakarítási hajlandóság, és hogy egyre többen tesznek félre kifejezetten a gyermekeik számára. A leggyakoribb megtakarítási célok között harmadik helyen szerepel a gyermek jövőjének biztosítása.

Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagyon népszerű a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan a szülési támogatás. Viszont már a fogantatás pillanatától rengeteg - akár nem is egészségügyi - szolgáltatás vehető igénybe egészségpénztár terhére, melyek a gyermekneveléshez kapcsolódnak a pelenkaköltségektől a ruházkodáson át egészen a tankönyvekig és a továbbtanuláshoz kapcsolódó kiadások finanszírozásáig.

Friss reprezentatív kutatásunk két fontos dologra is rámutatott. A 40 év alatti, felnőtt lakosság 43 százaléka szerint azért is nagyon fontos félretenni egészségügyi célokra ma Magyarországon, mert minden anyagi támogatás jól jöhet a gyermek érkezésekor. A lakosság fele pedig úgy gondolja, elsősorban az egészségügyi költségek csökkentésében segítenek az egészségpénztári megtakarítások, azonban ezek a gyermekvállalás anyagi terheinek fedezeteként is fontos szerepet tölthetnek be

– mondta Kovács Tamás Attila.

Györkei Krisztián, a bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője a babaváró kölcsönt mutatta be. Az MNB friss adatai szerint a babaváró hitel magyarországi állománya 1600 milliárd forint volt áprilisban, melyből az OTP 44%-ban részesedik, eddig 80 ezer ügyfél számára nyújtott babaváró hitelt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Györkei Krisztián kifejtette, hogy már 10 ezer gyermek megszületését igazolták a babaváró igénylői közül, ezer ikerbaba született, és 16 hármas iker. Azoknak a családoknak, akiknek megszületik harmadik gyermekük a babaváró konstrukciója szerint az állam teljes mértékben elengedi a tartozást, és az támogatássá alakul. Így a hármasikrek szüleinek már biztosan nem kell az összeget visszafizetniük.

A szakértő arról is beszélt, hogy a bank tapasztalatai szerint a kölcsönt általában nagyösszegű beruházások finanszírozására fordítják az ügyfelek. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy az esetek kétharmadában lakáshitel is kapcsolódik az ügylethez, ráadásul minden második esetben államilag támogatott lakáshitelről beszélhetünk.

Fischer András, a bank Jelzáloghitelezési termékfejlesztésért felelős vezetője arról beszélt, hogy az ügyfeleik körében a lakáshitel - legyen az építésre, vásárlásra, vagy felújításra igényelt hitel - felvételének indoka  a család bővülése. A babaváró hitel nyújtotta 10 millió forint egyre kevésbé elengendő a lakáscélok megvalósítására, ezért egyre inkább jellemző a lakáshitel felvétele, akár a babaváró kölcsönnel kiegészítve, akár anélkül. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem