14 °C Budapest
Making barbecue outdoors, close-up, copy space.

Kíméletlen kór fenyegeti nyáron a magyarokat: könnyen tönkre mehet a nyaralás, kerti parti

2022. június 3. 19:01

A nyárral együtt beköszöntött a grill-, BBQ- és piknikszezon, sokkal gyakrabban étkezünk a szabadban, akár otthon, akár nyaralás alatt. Ezért nyáron különösen érdemes ügyelni az élelmiszerbiztonságra is: hogyan készítjük el és tároljuk az élelmiszereket, ételeket. A nem megfelelően elkészített vagy tárolt ételekben olyan kórokozók telepedhetnek meg, mint az e-coli vagy szalmonella baktérium, vagy akár a campylobacter. Az ételmérgezés kockázata nyáron a hőség miatt és az utazások alatt jelentősen magasabb.  

A nyári programok, utazások szerves része szokott lenni a szabadban étkezés, valamint főzés, mely azonban egészséügyi kockázatokat is hordoz magában, amelyekről nem ajánlott idén sem megfeledkezni. Ahogy beköszönt a melegedés, érdemes fokozottan ügyelni rá, hogyan tároljuk ételeinket, meddig maradhatnak hűtés nélkül, illetve hogyan főzzünk nyáron, hogy elkerüljük a fertőzést.

Az ételmérgezés, bakteriális fertőzés elkerülése érdekében az alábbi 10 alapszabályt érdemes betartani a Health Navigátor ajánlásával:

1. Csak biztos helyről vásároljunk

Nyáron is érvényes a szabály, hogy ha tehetjük, csak megbízható, bejáratott helyről vegyünk élelmiszert. Kétes eredetű élelmiszert ne vegyünk, mindig figyeljük a lejárati dátumokat és ne vegyünk túlérett gyümölcsöt, zöldséget. A frissességre már csak azért is érdemes figyeljünk, hogy ne pazaroljunk élelmiszert.

2. A kerti zöldség, gyümölcs sem veszélytelen

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kertünkben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, illetve a szedd magad akcióból szedett áru nem lehet szennyezett. Azonban a levegőből is rákerülhetnek az ilyen házilag termeszetett, vagy bio termések héjára vegyszerek, mint pl. szúnyoggyérítés alkalmával. Lehetnek továbbá olyan betegségeik, amelyek ellen nem permeteztük őket. Ezért a sajátkezűleg szedett gyümölcsöket is mindig alaposan mossuk meg. 

3. A tisztaság az első

A nyers élelmiszerek előkészítése előtt ne csak az alapanyagokat, hanem a kezünket is mossuk meg alaposan. Győződjünk meg róla, hogy a grillsütő, asztallap, vágódeszka, egyéb főzőeszközök is mind tiszták, sütésre-főzésre alkalmasak. Ezeket az eszközöket a sütés-főzést, étkezést követően, miután lehűltek szintén tisztán tegyük el.

4. Óvatosan a csirkehússal

A fertőzések fő forrása a rosszul elkészített, tárolt csirkehús. Magát a csirkehúst gondosan meg szokták mosni, azonban gyakran nem figyelünk az elkészítési felület, kések, konyharuhák szennyeződésére. Ezek utána táptalajai lehetnek a baktériumok elszaporodásának. Érdemes a csirke elkészítéséhez rendszeresíteni egy külön vágódeszkát, amelyen más alapanyagot nem dolgozunk fel. 

5. Figyelj a hűtésre

A legtöbb hűtést igénylő élelmiszer és ital esetében nem szokott az ember megfeledkezni nyaralás, kerti sütögetés alatt sem. Vannak azonban olyan ételek, amelyekről rendszerint elfeledkezünk: saláták, amelyek tejterméket, majonézt, tojást tartalmaznak, hűtést igénylő desszerteket, felbontott szószokat, befőtteket, konzerveket mindig tegyük hűtött helyre. Ha a szabadban vagyunk, ahol nincs hűtő, készüljünk hűtőládával és -táskával.

6. Jégkrémet dobozból? Nem.

Sok család mélyhűtőjének elengedhetet nyári alaptartozéka a dobozos jégkrém. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejes alapú jégkré is megromolhat, ha a dobozból kezdjük kanalazni, majd a már felmelegedett maradékot visszatesszük a fagyasztóba. Ez a rossz gyakorlat könnyen fertőzéshez vezethet, ezért mindig annyit szedjünk ki a nagydobozos jégkrémből tálkákba, amennyit megeszünk, és amíg még fagyos, addig tegyük vissza a maradékot a mélyhűtőbe. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Jól átsütve

Figyeljünk rá, hogy nyáron, kerti sütésnél a húsokat, halakat teljesen süssük át. A türelmetlenség könnyen vezethet ételmérgezéshez: ne hagyjuk hogy az éhség felülírja a józan észt. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a hús, akkor vágjunk fel egy darabot, ne sajnáljuk az időt, menjünk biztosra.

8. Figyeljünk a tárolásra

A szabadtéri evés-ivás után maradó maradék tárolásáról könnyen elfeledkezhetünk előre felkészülni. Ne hagyjuk otthon a dobozokat, csomagolóanyagokat, ne tegyünk vissza készételt abban a tárolóba, amiben nyers alapanyag volt. Ügyeljünk rá, hogy a tányérokat, tálakat is fedjük le, ezzel védve az ételeket a hangyáktól, darazsaktól, legyektől, melyek szintén fertőzés forrásai is lehetnek.

9. A maradék nem szemét

A megmaradt ételek megfelelő eltárolására is figyeljünk. Ha sok a maradék, ami nem fogy el napokon belül, amit tudunk, fagyasszunk le. Tervezzük el, hogy mikor mit tudunk elfogyasztani, mi hány napig tartható el. A hamarabb megromló ételeket vegyük előre. A maradékokat elfogyasztás előtt alaposan melegítsük át.

10. Végül, de nem utolsó sorban

Az egyik legfontosabb alapszabály: gyanús ételt ne fogyasszunk el. Ha már felmerül bennünk, hogy egy-egy élelmiszer, étel romlásnak indult, akkor ne kockáztassunk. Egy bakteriális fertőzés, ételmérgezés könnyen tönkreteheti a kerti mulatságot, nyaralást. 

+1. Figyeljünk a háziállatokra

Kerti sütések, nyaralások gyakori résztvevői háziállatok. Érdemes arra is ügyelni, hogy a kutyák, macskák ne jussanak az alapanyagok vagy kész ételek közelébe, mert ők is terjeszthetnek kellemetlen fertőzéseket, ha sutyiban belesznek a kajába. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem