10 °C Budapest
Making barbecue outdoors, close-up, copy space.

Kíméletlen kór fenyegeti nyáron a magyarokat: könnyen tönkre mehet a nyaralás, kerti parti

2022. június 3. 19:01

A nyárral együtt beköszöntött a grill-, BBQ- és piknikszezon, sokkal gyakrabban étkezünk a szabadban, akár otthon, akár nyaralás alatt. Ezért nyáron különösen érdemes ügyelni az élelmiszerbiztonságra is: hogyan készítjük el és tároljuk az élelmiszereket, ételeket. A nem megfelelően elkészített vagy tárolt ételekben olyan kórokozók telepedhetnek meg, mint az e-coli vagy szalmonella baktérium, vagy akár a campylobacter. Az ételmérgezés kockázata nyáron a hőség miatt és az utazások alatt jelentősen magasabb.  

A nyári programok, utazások szerves része szokott lenni a szabadban étkezés, valamint főzés, mely azonban egészséügyi kockázatokat is hordoz magában, amelyekről nem ajánlott idén sem megfeledkezni. Ahogy beköszönt a melegedés, érdemes fokozottan ügyelni rá, hogyan tároljuk ételeinket, meddig maradhatnak hűtés nélkül, illetve hogyan főzzünk nyáron, hogy elkerüljük a fertőzést.

Az ételmérgezés, bakteriális fertőzés elkerülése érdekében az alábbi 10 alapszabályt érdemes betartani a Health Navigátor ajánlásával:

1. Csak biztos helyről vásároljunk

Nyáron is érvényes a szabály, hogy ha tehetjük, csak megbízható, bejáratott helyről vegyünk élelmiszert. Kétes eredetű élelmiszert ne vegyünk, mindig figyeljük a lejárati dátumokat és ne vegyünk túlérett gyümölcsöt, zöldséget. A frissességre már csak azért is érdemes figyeljünk, hogy ne pazaroljunk élelmiszert.

2. A kerti zöldség, gyümölcs sem veszélytelen

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kertünkben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, illetve a szedd magad akcióból szedett áru nem lehet szennyezett. Azonban a levegőből is rákerülhetnek az ilyen házilag termeszetett, vagy bio termések héjára vegyszerek, mint pl. szúnyoggyérítés alkalmával. Lehetnek továbbá olyan betegségeik, amelyek ellen nem permeteztük őket. Ezért a sajátkezűleg szedett gyümölcsöket is mindig alaposan mossuk meg. 

3. A tisztaság az első

A nyers élelmiszerek előkészítése előtt ne csak az alapanyagokat, hanem a kezünket is mossuk meg alaposan. Győződjünk meg róla, hogy a grillsütő, asztallap, vágódeszka, egyéb főzőeszközök is mind tiszták, sütésre-főzésre alkalmasak. Ezeket az eszközöket a sütés-főzést, étkezést követően, miután lehűltek szintén tisztán tegyük el.

4. Óvatosan a csirkehússal

A fertőzések fő forrása a rosszul elkészített, tárolt csirkehús. Magát a csirkehúst gondosan meg szokták mosni, azonban gyakran nem figyelünk az elkészítési felület, kések, konyharuhák szennyeződésére. Ezek utána táptalajai lehetnek a baktériumok elszaporodásának. Érdemes a csirke elkészítéséhez rendszeresíteni egy külön vágódeszkát, amelyen más alapanyagot nem dolgozunk fel. 

5. Figyelj a hűtésre

A legtöbb hűtést igénylő élelmiszer és ital esetében nem szokott az ember megfeledkezni nyaralás, kerti sütögetés alatt sem. Vannak azonban olyan ételek, amelyekről rendszerint elfeledkezünk: saláták, amelyek tejterméket, majonézt, tojást tartalmaznak, hűtést igénylő desszerteket, felbontott szószokat, befőtteket, konzerveket mindig tegyük hűtött helyre. Ha a szabadban vagyunk, ahol nincs hűtő, készüljünk hűtőládával és -táskával.

6. Jégkrémet dobozból? Nem.

Sok család mélyhűtőjének elengedhetet nyári alaptartozéka a dobozos jégkrém. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejes alapú jégkré is megromolhat, ha a dobozból kezdjük kanalazni, majd a már felmelegedett maradékot visszatesszük a fagyasztóba. Ez a rossz gyakorlat könnyen fertőzéshez vezethet, ezért mindig annyit szedjünk ki a nagydobozos jégkrémből tálkákba, amennyit megeszünk, és amíg még fagyos, addig tegyük vissza a maradékot a mélyhűtőbe. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Jól átsütve

Figyeljünk rá, hogy nyáron, kerti sütésnél a húsokat, halakat teljesen süssük át. A türelmetlenség könnyen vezethet ételmérgezéshez: ne hagyjuk hogy az éhség felülírja a józan észt. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a hús, akkor vágjunk fel egy darabot, ne sajnáljuk az időt, menjünk biztosra.

8. Figyeljünk a tárolásra

A szabadtéri evés-ivás után maradó maradék tárolásáról könnyen elfeledkezhetünk előre felkészülni. Ne hagyjuk otthon a dobozokat, csomagolóanyagokat, ne tegyünk vissza készételt abban a tárolóba, amiben nyers alapanyag volt. Ügyeljünk rá, hogy a tányérokat, tálakat is fedjük le, ezzel védve az ételeket a hangyáktól, darazsaktól, legyektől, melyek szintén fertőzés forrásai is lehetnek.

9. A maradék nem szemét

A megmaradt ételek megfelelő eltárolására is figyeljünk. Ha sok a maradék, ami nem fogy el napokon belül, amit tudunk, fagyasszunk le. Tervezzük el, hogy mikor mit tudunk elfogyasztani, mi hány napig tartható el. A hamarabb megromló ételeket vegyük előre. A maradékokat elfogyasztás előtt alaposan melegítsük át.

10. Végül, de nem utolsó sorban

Az egyik legfontosabb alapszabály: gyanús ételt ne fogyasszunk el. Ha már felmerül bennünk, hogy egy-egy élelmiszer, étel romlásnak indult, akkor ne kockáztassunk. Egy bakteriális fertőzés, ételmérgezés könnyen tönkreteheti a kerti mulatságot, nyaralást. 

+1. Figyeljünk a háziállatokra

Kerti sütések, nyaralások gyakori résztvevői háziállatok. Érdemes arra is ügyelni, hogy a kutyák, macskák ne jussanak az alapanyagok vagy kész ételek közelébe, mert ők is terjeszthetnek kellemetlen fertőzéseket, ha sutyiban belesznek a kajába. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17