Az Európai Bizottság jelenleg az uniós dohánytörvények felülvizsgálatát végzi, melynek eredményeitől függően dönthetnek az esetleges változtatásokról.
A nyárral együtt beköszöntött a grill-, BBQ- és piknikszezon, sokkal gyakrabban étkezünk a szabadban, akár otthon, akár nyaralás alatt. Ezért nyáron különösen érdemes ügyelni az élelmiszerbiztonságra is: hogyan készítjük el és tároljuk az élelmiszereket, ételeket. A nem megfelelően elkészített vagy tárolt ételekben olyan kórokozók telepedhetnek meg, mint az e-coli vagy szalmonella baktérium, vagy akár a campylobacter. Az ételmérgezés kockázata nyáron a hőség miatt és az utazások alatt jelentősen magasabb.
A nyári programok, utazások szerves része szokott lenni a szabadban étkezés, valamint főzés, mely azonban egészséügyi kockázatokat is hordoz magában, amelyekről nem ajánlott idén sem megfeledkezni. Ahogy beköszönt a melegedés, érdemes fokozottan ügyelni rá, hogyan tároljuk ételeinket, meddig maradhatnak hűtés nélkül, illetve hogyan főzzünk nyáron, hogy elkerüljük a fertőzést.
Az ételmérgezés, bakteriális fertőzés elkerülése érdekében az alábbi 10 alapszabályt érdemes betartani a Health Navigátor ajánlásával:
1. Csak biztos helyről vásároljunk
Nyáron is érvényes a szabály, hogy ha tehetjük, csak megbízható, bejáratott helyről vegyünk élelmiszert. Kétes eredetű élelmiszert ne vegyünk, mindig figyeljük a lejárati dátumokat és ne vegyünk túlérett gyümölcsöt, zöldséget. A frissességre már csak azért is érdemes figyeljünk, hogy ne pazaroljunk élelmiszert.
2. A kerti zöldség, gyümölcs sem veszélytelen
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kertünkben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, illetve a szedd magad akcióból szedett áru nem lehet szennyezett. Azonban a levegőből is rákerülhetnek az ilyen házilag termeszetett, vagy bio termések héjára vegyszerek, mint pl. szúnyoggyérítés alkalmával. Lehetnek továbbá olyan betegségeik, amelyek ellen nem permeteztük őket. Ezért a sajátkezűleg szedett gyümölcsöket is mindig alaposan mossuk meg.
3. A tisztaság az első
A nyers élelmiszerek előkészítése előtt ne csak az alapanyagokat, hanem a kezünket is mossuk meg alaposan. Győződjünk meg róla, hogy a grillsütő, asztallap, vágódeszka, egyéb főzőeszközök is mind tiszták, sütésre-főzésre alkalmasak. Ezeket az eszközöket a sütés-főzést, étkezést követően, miután lehűltek szintén tisztán tegyük el.
4. Óvatosan a csirkehússal
A fertőzések fő forrása a rosszul elkészített, tárolt csirkehús. Magát a csirkehúst gondosan meg szokták mosni, azonban gyakran nem figyelünk az elkészítési felület, kések, konyharuhák szennyeződésére. Ezek utána táptalajai lehetnek a baktériumok elszaporodásának. Érdemes a csirke elkészítéséhez rendszeresíteni egy külön vágódeszkát, amelyen más alapanyagot nem dolgozunk fel.
5. Figyelj a hűtésre
A legtöbb hűtést igénylő élelmiszer és ital esetében nem szokott az ember megfeledkezni nyaralás, kerti sütögetés alatt sem. Vannak azonban olyan ételek, amelyekről rendszerint elfeledkezünk: saláták, amelyek tejterméket, majonézt, tojást tartalmaznak, hűtést igénylő desszerteket, felbontott szószokat, befőtteket, konzerveket mindig tegyük hűtött helyre. Ha a szabadban vagyunk, ahol nincs hűtő, készüljünk hűtőládával és -táskával.
6. Jégkrémet dobozból? Nem.
Sok család mélyhűtőjének elengedhetet nyári alaptartozéka a dobozos jégkrém. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tejes alapú jégkré is megromolhat, ha a dobozból kezdjük kanalazni, majd a már felmelegedett maradékot visszatesszük a fagyasztóba. Ez a rossz gyakorlat könnyen fertőzéshez vezethet, ezért mindig annyit szedjünk ki a nagydobozos jégkrémből tálkákba, amennyit megeszünk, és amíg még fagyos, addig tegyük vissza a maradékot a mélyhűtőbe.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
7. Jól átsütve
Figyeljünk rá, hogy nyáron, kerti sütésnél a húsokat, halakat teljesen süssük át. A türelmetlenség könnyen vezethet ételmérgezéshez: ne hagyjuk hogy az éhség felülírja a józan észt. Ha nem vagyunk biztosak abban, átsült-e a hús, akkor vágjunk fel egy darabot, ne sajnáljuk az időt, menjünk biztosra.
8. Figyeljünk a tárolásra
A szabadtéri evés-ivás után maradó maradék tárolásáról könnyen elfeledkezhetünk előre felkészülni. Ne hagyjuk otthon a dobozokat, csomagolóanyagokat, ne tegyünk vissza készételt abban a tárolóba, amiben nyers alapanyag volt. Ügyeljünk rá, hogy a tányérokat, tálakat is fedjük le, ezzel védve az ételeket a hangyáktól, darazsaktól, legyektől, melyek szintén fertőzés forrásai is lehetnek.
9. A maradék nem szemét
A megmaradt ételek megfelelő eltárolására is figyeljünk. Ha sok a maradék, ami nem fogy el napokon belül, amit tudunk, fagyasszunk le. Tervezzük el, hogy mikor mit tudunk elfogyasztani, mi hány napig tartható el. A hamarabb megromló ételeket vegyük előre. A maradékokat elfogyasztás előtt alaposan melegítsük át.
10. Végül, de nem utolsó sorban
Az egyik legfontosabb alapszabály: gyanús ételt ne fogyasszunk el. Ha már felmerül bennünk, hogy egy-egy élelmiszer, étel romlásnak indult, akkor ne kockáztassunk. Egy bakteriális fertőzés, ételmérgezés könnyen tönkreteheti a kerti mulatságot, nyaralást.
+1. Figyeljünk a háziállatokra
Kerti sütések, nyaralások gyakori résztvevői háziállatok. Érdemes arra is ügyelni, hogy a kutyák, macskák ne jussanak az alapanyagok vagy kész ételek közelébe, mert ők is terjeszthetnek kellemetlen fertőzéseket, ha sutyiban belesznek a kajába.
Komoly átalakítás érik a kórházakban: új rendszert eresztenének a betegekre, sokan nem fognak örülni
Egy friss tanulmány alapján a Foresight nevű mesterséges intelligencia előrejelezheti a betegek lehetséges egészségügyi problémáit.
Alattomos mérget találtak sokak kedvenc üdítőiben: súlyos betegséget okozhat, magyarok is veszélyben
A boltokban kapható palackozott víz akár 10-100-szor több, mikroszkóp alatt is alig látható műanyagdarabkát tartalmazhat, mint korábban gondoltuk.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.
A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.
-
Elárulta a Lidl, milyen akciókkal készül a húsvéti szezonra
A húsvéti időszakban is változatos akciókkal és kedvezményekkel segíti a Lidl a vásárlókat.
-
Cégalapítás online: az eljárás menete lépésről lépésre (x)
Megmutatjuk, mire számíthat, ha vállalkozás indítását tervezi
-
Az ASUS újdonsága a modern munkaélmény új szintjét kínálja (x)
Az ExpertBook B9 OLED új mércét állít az üzleti laptopok számára.
- Lengyelország és Ukrajna közös fegyvergyártásra készül
- Elkezdődött az egyeztetés a bősi vízlépcső vitájának ügyében
- Nincs nyugalom Bécsben: újabb fegyvertilalmi övezetet kellett bevezetni
- Még le sincs gyártva, mégis minden lőszert eladtunk már Várpalotáról
- Gulyás Gergely újra tanul járni a műtétje után, és Magyar Péterről is beszélt
- 11 százalékkal kevesebben születtek, mint egy éve ilyenkor, de nőtt a házasodási kedv