wine, cheese, ham and fruits served on wooden cutting board. Summer outdoor garden party

Így tárold az ételeket a hőség alatt: különben dobhatod ki, vagy meg is betegedhetsz

2021. június 23. 16:46

Ezen a héten szerdán és csütörtökön még folytatódik a hőség, akár 39 fok is lehet az ország egyes részein. A hőség - hosszabb-rövidebb enyhülésekkel tarkítva - egész nyáron el fog bennünket kísérni. Ezért különösen fontos, hogy se magunkat, se az ételeinket ne tegyük ki a magas hőmérséklet ártalmainak. Nemcsak pazaroljuk az ételt, ha rosszul tároljuk: meg is betegedhetünk tőle. Mutatjuk azt a 10 aranyszabályt, amellyel elkerülheted a bajt.

2020-ban rendezték meg először az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot az ENSZ kezdeményezésére. A korábbi kutatások a témában azt igazolták, hogy a 2016-os eredményekhez képest 2019-re 4 százalékkal csökkent Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke, viszont még mindig átlagosan 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban fejenként. A pazarlás egyik fő oka a nem megfelelő tárolás - erre nyáron különösen érdemes figyelni, hiszen a hőségben sokkal könnyebben tönkremennek az ételek.

Júniusban végre beköszöntött az igazi nyár, ami azt jelenti, hogy egyre többet étkezünk a szabadban, kirándulás alatt, strandon, piknikezés vagy grillezés alkalmával. Ilyenkor hajlamos az ember kihordani a hűtött ételeket a hőségbe, nem számolva azzal, hogy a hőmérsékletkülönbség ronthatja az ételek állagát, és pár óra alatt meg is romolhatnak. Az élelmiszer-pazarlás sem indokolt, legyen akármilyen meleg, viszont az ételmérgezés végképp nem játék!

Ételek tárolása nyáron

  1. Amikor bevásárolsz, akkor utoljára a hűtött, fagyasztott dolgokat tedd a kosárba nyáron! Hogyha utána hosszabb út, mire hazacipeled, vagy hazafuvarozod a zsákmányt, akkor érdemes hűtőtáskába tenni a hűtendő dolgokat - így nem fogsz úgy járni, hogy már a hazaút alatt kezd megromlani a hús például. Amikor hazaérsz, a hűtős, fagyasztós dolgokat rögtön pakold el!
  2. A hűtőben ne legyen több 5°C-nál a Good Housekeeping tanácsa szerint. Mivel a hűtőkapcsoló nem mindig pontos, megbízható, főként a régebbi készülékeknél, érdemes lehet beszerezni egy hűtőhőmérőt. Ezen túlmenően fontos, hogy ne pakold meg dugig a hűtődet, mert úgy nem tud a levegő keringeni, és nem hűlnek le úgy a kaják.
  3. Próbáld a lehető legkevesebbet nyitogatni a hűtőajtót nyáron, és főként ne állj a nyitott hűtőajtóba és morfondírozz ott hosszú perceken át! A kajáknak, a készüléknek se tesz jót, a villanyszámláról nem is szólva.
  4. Amit a fagyasztóból veszel ki, azt előbb hagyd a hűtőben lassan felengedni, ahelyett, hogy a konyhapulton hagynád. Így a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt nem változik meg az állaga, íze, és nem indul romlásnak se, ha ott felejti valaki hosszabb időre a pulton.
  5. Készülj fel arra, ha áramszünet, a hűtő meghibásodása miatt meg tudd menteni az ételeidet nyáron is. Tegyél pár jégakkut a fagyasztóba, tarts hűtött vizet a hűtőben, hogyha véletlen baj történik, egy hűtőtáskába át tudd rámolni a megmentendő kajákat, amíg megoldod a problémát.
  6. A jégakku piknikezéshez, strandoláshoz is jól jöhet: érdemes mindent előre jól behűteni, és úgy pakolni a hűtőtáskába, italokat egy külön táskába az ételektől, nehogy valami kifolyjon, amitől minden tönkremegy a táskában. Ha valamilyen csirkéből készült ételt csomagolunk a piknikre, különösen figyeljünk a hűtésre!
  7. Hosszú autóutakon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a hűtőtáskát az átmelegedett csomagtartóba teszik, ahelyett, hogy a légkondicionált utastérbe tennék, pedig hely lenne neki.
  8. Ne csak az ételek csomagolására figyelj oda, amikor bepakolsz a strandra, vagy egy piknikhez - tegyél be konyharuhát, nedves törlőt, kézfertőtlenítőt. Sokszor nem is az étellel van a baj, hanem azzal, hogy nem mosunk kezet, vagy ha valami piszkos lesz, nem tudjuk letisztítani kellőképpen.
  9. Akár kerti parti, akár kirándulás miatt eszünk a szabadban, fontos, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az ételeket, hogy megtámadják őket a muslincák, hangyák, darazsak... medvék. Olyan edényekbe pakoljunk, amelyeket le lehet zárni könnyen a kártevők elől, és amint az étkezésnek nagyjából vége, és már csak mindenki csipeget, érdemes el is rakni azt, ami megromolhat a melegben, szószokat, tejjel készült ételeket, salátákat, stb.
  10. Az olyan ételek, amelyek igénylik a hűtést, és 2 óránál tovább előlhagytuk őket, azokat már el kell dobni. Ebben a hőségben nagyon könnyen kaphatunk szalmonella fertőzést, gyomorrontást tőlük. Ne kockáztassunk!

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús! Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni. A nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek - mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek - is okozhatnak szalmonella-fertőzést csakúgy, mint a mosatlan, nyers zöldségek, gyümölcsök. A hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni, és fontos alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani!

A szalmonellafertőzés tünetei

A magas láz (enyhébb esetben csak hőemelkedés), a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság - a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá. A baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba, vagy akár a levágott állatok húsán is előfordul. A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, de az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

Hozzátette, hogy a szalmonellózis legtöbbször otthon kezelhető fertőzés, a beteg az esetek túlnyomó többségében magától is meggyógyul. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, mindössze az esetek kis százalékában javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem