Skin rash caused by skin problems with allergic rashes, Man with symptoms of itchy urticaria,Allergy

Kínzó bőrbetegség tarol Magyarországon is: sokan keverik az allergiával, orvoshoz se mennek

2022. május 22. 20:06

Akár minden ötödik magyar gyermek – és nagyon sok felnőtt is – szenvedhet a mindennapokat megkeserítő, az éjszakai alvást ellehetetlenítő bőrbetegségtől: az atópiás dermatitisztől (atópiás ekcémától). A Magyar Dermatológiai Társulat 2022-ben kampányt indít a betegséggel kapcsolatos fontos és új információk széles körű terjesztésére, hogy az érintett gyermekek szülei és a betegségben szenvedő felnőttek is megfelelő döntéseket hozzanak, és bőrgyógyász szakember bevonásával enyhítsék a tüneteket, valamint a miattuk kialakult stresszt.

Az atópiás dermatitisz nem allergia. Bár a tüneteit allergizáló faktorok is kiválthatják, az allergiára szedett gyógyszerek nem hatásosak ellene. Az atópiás dermatitisz nem fertőző betegség. Gyermekkorban még a tünetek fellángolása sem indokolja az elkülönítést. Érdemes ezt elmondani a gyermekeknek is, hogy érintett kortársaikat ne sújtsa elszigetelődés. A bőrgyógyász által diagnosztizált atópiás dermatitisz jól kezelhető, tünetei megfelelő szakértelemmel és modern terápiás megoldásokkal jól kontrollálhatók. Noha gyermekkorban a leggyakoribb, az atópiás dermatitisz nem gyermekbetegség!

Az atópiás dermatitisz világszerte az 5 év alatti gyermekek negyedét is érintheti, Magyarországon minden ötödik-hatodik kisgyermek szenved tőle akár közvetlenül a születése után. Krónikus bőrgyulladásról van szó, mely bőrszárazsággal, -gyulladással, intenzív viszketéssel jár a rendszeres és gyakori fellángolások idején. A fellángolások közötti időben a tünetek teljesen visszaszorulhatnak, azonban ezekben a nyugalmi időszakokban is fennáll a bőrfelszín alatti gyulladásos állapot.

A betegség a gyermekek növekedésével enyhülhet, de főként ötéves kor alatt rendkívüli fizikai és emocionális stresszt okozhat a viszketés és a fájdalom, illetve a miattuk kialakuló alvási nehézség. Ezek kihathatnak a gyermek lelki egyensúlyára, fejlődésére, beilleszkedésére a csoportba, ezáltal az egész család békéjére és életminőségére.

A betegség tünetei nem kifejezetten egyediek, emiatt a laikus szülők könnyen összetéveszthetik az allergiás vagy más ekcémás tünetekkel. Ennek sokszor az a következménye, hogy a gyermek nem vagy nem időben jut el hozzáértő gyermekbőrgyógyászhoz.

A leggyakoribb bőrbetegségek – így az atópiás dermatitisz – ellen akkor lehet hatékonyan fellépni, ha az orvostudomány által kidolgozott legújabb terápiás és prevenciós megoldásokról a betegek és az egészségtudatos közvélemény is megfelelő tájékoztatást kap. A Magyar Dermatológiai Társulat az új weboldalán – skindex.hu – orvosszakmailag ellenőrzött, hiteles és közérthető formában kíván segíteni.

Nem csak gyermekbetegség!

Bár leggyakrabban a gyermekkorban fordul elő, az elmúlt évtizedek orvosi kutatásai azt mutatják, hogy az atópiás dermatitisz bármely életkorban kialakulhat, még ha gyermek- és fiatalkorban gyakoribb is a megjelenése. Magyarországon így minden ötvenedik felnőtt is érintett. Mivel specifikus és 100 százalékos biztonságú eredményt adó vizsgálat hiányában nehéz diagnosztizálni, sokan csak lassan, számos orvosi vizsgálat után jutnak el a diagnózisig.

Az atópiás dermatitisz öröklött hajlamon (úgynevezett atópiás alkat) alapuló betegség. Az atópiás alkat azt jelenti, hogy az immunrendszer néha alul-, néha túlműködve reagál a külső ingerekre, és ennek következtében alakul ki a gyulladásos állapot. Az erős viszketés vakarózást vált ki, és ez pedig további hámsérüléseket okozhat, növelve a másodlagos fertőzések veszélyét, valamint a gyulladásos állapot súlyosbodását.

Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de mint öröklött tulajdonság az atópiás dermatitisz kialakulásának az alapja. A gyulladást jellemzően az atópiás környezeti tényezők válthatják ki az ilyen alkattal rendelkezőknél. Például az erősen allergizáló anyagokkal való érintkezés, a fertőző betegségek, a tartósan száraz vagy szennyezett levegő, a passzív dohányzás és a súlyos stressz is kiváltó tényező lehet.

A betegség bőrtünetei az életkorral változnak. Máshogyan és más területeken jelentkezhetnek csecsemőkorban, kisgyermekeknél és ifjúkorban, de a bőrszárazság és a viszketés állandó tünet. Csecsemőknél jellemzően az arcon és törzsön jelennek meg a vörös viszkető, hámló foltok.

A gyermekek növekedésével a tünetek egyre inkább a hajlatokra és a nyakra, illetve a szemhéjra terjednek át, míg ifjúkorban az atópiás dermatitisz a tenyéren, a talpon és a végtagokon jellemző. Ha a viszketés, a bőrszárazság és a gyulladt bőrpír, a vörösség bármely testtájon megjelenik, sőt gyakran visszatér, minden szülő számára ajánlott felkeresni a bőrgyógyászati szakrendelést!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tünetenyhítés és modern terápiák

Az atópiás dermatitiszt nevezik atópiás ekcémának is, mégis fontos a többi ekcématípustól elkülöníteni. Mára számos hatékony terápiás lehetőség létezik a tünetek enyhítésére, de mindegyiknek az alapja a szakértő bőrgyógyász felkeresése, és vele a jó együttműködés. A kezelések szinte minden esetben helyi terápiákkal kezdődnek. Ezek jelenthetik akár a vény nélkül kapható gyógyszertári dermokozmetikumok, lipokrémek használatát, amelyek segítenek helyreállítani a bőr védelmi funkcióját, és a bőrt tisztán tartani. A viszketés enyhítése szintén fontos cél, ezt az antihisztamin-készítmények szolgálják.

A gyulladáscsökkentésben mára a szteroidos készítmények jelentik a helyi kezelések leghatékonyabb formáját. Gyakori, de megalapozatlan, hogy a külsőleges szteroidos kezelés egészségkárosodást okoz. A valóság az, hogy a szakértő bőrgyógyász által felírt és javasolt szteroidtartalmú krémekkel nem ártalmas a kezelés. Hiányában viszont a tünetek a már jelzett fizikai és lelki stressz miatt ténylegesen károsak lehetnek.

Súlyos betegség esetén, amely nem reagál más kezelésekre, a szisztémás gyógyszeres kezelések és a Magyarországon mintegy 11 speciális centrumban elérhető biológiai terápiák állnak rendelkezésre. Ezekkel a modern megoldásokkal az atópiás dermatitisz legsúlyosabb tüneteit hatékonyan lehet enyhíteni vagy akár meg is szüntetni.

Atópiás dermatitisz – tévhitek és a valóság

Tévhit 1.: Fertőző betegség: Az atópiás dermatitisz nem fertőző betegség. Az atópiás hajlamú gyermeket nem kell távol tartani a közösségtől. A betegséggel kapcsolatos hiteles információkat – akár az MDT skindex.hu weboldalát – érdemes az óvodában, iskolában megmutatni.

Tévhit 2.: Ez valamilyen ételallergia lesz: Főleg gyermekeknél a szülői „diagnózis” és a nem vényköteles, allergia elleni „házi kezelés” nem segít. Az atópiás dermatitisz nem allergia, bár az is csatlakozhat hozzá.

Tévhit 3.: Úgyis kinövi a gyerek: A korral a betegség tünetei enyhülhetnek, de ha csak erre várunk, azzal a gyermeket kínzó, tünetes időszakot nyújtjuk, kockáztatva a különböző allergiák kialakulását. A betegség már kisgyermekkortól hatékonyan kezelhető.

Tévhit 4.: Felnőttkorban nem fordul elő: Az atópiás dermatitisz olyan krónikus betegség, amely bármely életkorban jelentkezhet, és lefolyását nem lehet előre megjósolni. Az sem látható előre, hogy milyen gyakorisággal és intenzitással térnek vissza a tünetek. Proaktív terápiával a tünetek „fellángolását” is meg lehet előzni.

Tévhit 5.: Egy kis viszketés miatt nem kell orvoshoz menni: A viszketés a gyermekeknél biztosan heves vakarózást vált ki, ami fertőzésnek teheti ki az érintett, sérülékeny bőrfelületet, ráadásul a gyermek nyugodt pihenését is zavarhatja. A kínzó tünetek csökkentésével a felülfertőzés kockázata is csökkenthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16