28 °C Budapest
the concept of COVID-19, coronavirus pandemic, immunity, vaccination and medical

Itt az új bejelentés: ismét változott egy fontos COVID-szabály

2022. április 8. 14:45

Müller Cecília a koronavírussal kapcsolatos járványügyi és infekciókontroll szabályokról szóló új eljárásrendet adott ki. Azt Kásler Miklós miniszter kezdeményezésre tették közzé a Hivatalos Értesítőben. Az új szabályok szerint is kötelező a gyanús és a hatóság által igazolt fertőzöttek elkülönítése.

A COVID–19 fertőzött a kórházból 7 nap elkülönítés után hazabocsátható, ha klinikai állapota további fekvőbeteg-ellátást nem igényel. Ha gyorstesztje eredménye negatív, a beteg gyógyultnak minősíthető már a klinikai tünetek megjelenését követő 5. napon. Szociális otthonba a kórházi ellátást már nem igénylő gondozott a tünetek megjelenését követő 7. nap után – gyorsteszt nélkül – visszahelyezhető.

Az otthonában elkülönített beteg, ha tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után 7 nap eltelt, gyógyultnak számít. A fertőzött izolációja akkor is feloldható, ha a tünetek kezdetétől számított 5. napon gyorstesztje eredménye negatív lesz. Szoros kontaktjait az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 7 napra kell járványügyi megfigyelés alá helyezni, de az feloldható, ha az 5. napon antigén tesztjük negatív eredményt mutat.

A fertőzést köznevelési, szakképzési intézménynél a háziorvos/kezelőorvos/ellátó orvos jelenti. Amennyiben óvodában azonosítják a fertőzést, értesíteni kell az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek kezdeményezésére rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el, határozott időre. Mentesül járványügyi megfigyelés alól, akinek van védettségi igazolványa. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező óvodások és tanulók számára a járványügyi megfigyelés időtartama az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számított 5 nap.

A fertőzöttel alkalomszerű kapcsolatba kerültek esetében nincs szükség a hatóság által elrendelt járványügyi megfigyelésre, de a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy 7 napig ellenőrizzék a COVID–19 fertőzésre jellemző tüneteket önmagukon. Általános szabályként mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.)
rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eljárásrendet jóváhagyta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?