15 °C Budapest
Scattered orange pills on white background right on top

Ne ülj fel a pánikvonatra: veszélyes is lehet marékszám szedni ezeket a méregdrága tablettákat

2022. március 19. 16:03

Az orosz-ukrán háború miatt egyre többet hallunk a nukleáris fenyegetésről, hiszen atomerőműveket is támadnak, valamint nukleáris fegyverekkel is fenyegetnek. Az aggasztó hírek miatt pedig fellendült a jódtabletták iránti kereslet - sokan a fukushimai katasztrófa utáni tanácsok miatt hiszik, hogy ezeket kell szedni sugárveszély esetén. Azonban a szakértő óvva int a jódkészítmények ésszerűtlen szedésétől. Ráadásul a legtöbb termék nem is alkalmas a sugárzó jódizotópok megkötésére - ellenben károsíthatják az egészségünket.

Egyre többen érdeklődnek a sugárszennyezés hatásaitől védő szerek után, a boltokban, patikákban is egyre több fogy a jódkészítményekből. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy sokan azért szednek jódot, mivel emlékeznek arra, hogy a fukushimai atomerőmű katasztrófájánál is azt tanácsolták a lakosságnak, hogy szedjenek ilyen készítményeket, így szervezetük nem tudja majd lekötni a sugárzó jódizotópokat.

Jód készítmény tekintetében persze széles a választék, a a Jutavit jódtablettához már 990 forintért hozzájuthatunk, ez 100 darabos kiszerelést jelent, napi egy tablettával. Azonban az árskála igen széles, a Vitaking jód tablettáját 1350 forintért vásárolhatjuk meg, de van a boltokban akár 9 ezer, sőt 10 ezer forintos készítmény is. A jód egyike az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemeknek, szerepe alapvető fontosságú a pajzsmirigy működésében. A táplálékkal és az ivóvízzel felvett jódból pajzsmirigyhormon keletkezik, mely az emberi szervezet anyagcseréjét szabályozza. Jódhiány esetén nem termelődik elegendő pajzsmirigyhormon, aminek következtében anyagcserezavarok alakulhatnak ki - magyarázta a szakértő. Ha a táplálékban és az ivóvízben nincs elegendő jód, akkor érdemes jódtartalmú készítményekkel pótolni a szükséges mennyiséget, ezzel megelőzve a pajzsmirigyhormon hiányát.

A szakmai igazgató aláhúzta: orvosi vizsgálat nélkül senki ne kezdjen bele jód szedésébe, mert a hiányállapothoz hasonlóan a fokozott bevitel is ugyanúgy felboríthatja a hormonháztartást.

A hosszú távon szedett nagyobb mennyiségű jód felboríthatja a pajzsmirigyhormon háztartást, ami egészségügyi problémákat okozhat. A rosszul adagolt, egyszerre nagy mennyiségű jód bevétele pedig mérgezéses tünetekhez vezethet. Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a fertőtlenítés céljára készült, jódtartalmú külsőleges készítmények nem alkalmasak a jód bevitelére, ezért ezeket semmiképpen se fogyasszuk

- fejtette ki a Pénzcentrumnak Marjai Tamás, aki azt is elmondta, hogy sokan azért gondolják ezt biztonságosnak, mivel a nukleáris balesetek során radioaktív jód szabadulhat fel, amely a pajzsmirigybe jutva egészségügyi problémákat okozhat. Ezt megelőzendő lehet nagyobb mennyiségű nem radioaktív jóddal telíteni a pajzsmirigyet, így az nem tudja felvenni a radioaktív változatot.

Azonban nagyon fontos kiemelni, hogy a megelőzés céljára készült jódkészítmények alkalmazásának is megvannak a maga speciális szabályai, ezeket mindenképpen be kell tartani a biztonság érdekében

- tette hozzá Marjai Tamás.

Amivel mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a nukleáris baleseteknél használt jódkészítmények több nagyságrenddel nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, mint a hiánypótlásra alkalmazott készítményekben. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszertárakból jelenleg beszerezhető készítmények a radioaktív jód elleni védekezésben teljesen használhatatlanok

- folytatta Marjai Tamás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint kifejtette: ilyen esetekben figyelni kell a gyógyszer bevételének időpontja, a megfelelő adagolásra és a kockázatok mérlegelésére. Vannak ugyanis olyan betegek is, akiknél ellenjavallt ezeknek a gyógyszereknek a szedése, így ők nem is kaphatnak belőle.

Összességében kevesebb gyógyszert veszünk

Bár összességében a januári teljesítmény gyógyszerforgalom tekintetében a növekedési trend alatt teljesített, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható. A januári teljesítmény 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a decemberi, és 3,7 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a novemberi érték. 

Jelentősen lassult az év elején a gyógyszerforgalom, csaknem 6,6 százalékkal, tehát mintegy 47,3 milliárd forintra esett a költés a vényköteles termékekre januárban, az előző hónap óta. A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél, amiről mi is írtunk. 

A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá, emelte ki Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. Az előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést.

Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is.A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, amely 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem