35 °C Budapest
A doctor in a protective suit performs a Coronavirus test for the Covid-19 virus.pandemic concepts

Súlyos dolog derült ki az omikron variánsról: ezért fertőződtek meg 10-ből 7-en újra

2022. február 24. 16:15

1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi média oldalán írt egy friss kutatás eredményeiről, amik szerint lehetséges omikron-omikron újrafertőződés már az elsőt követő 20-60 napon belül is.

Erre a megállapításra jutottak ugyanis dán kutatók a lektorálás előtt álló szakcikkeket közlő Medrxiv portálon február 22.-én közzétett tanulmányukban. Ebben 2021. 11. 22. – 2022. 02. 11. között 1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt. Random kiválasztott 263 mintapárból teljes genom szekvenálást végeztek.

Összesen 187 esetben (71%) mutattak ki újrafertőződést, köztük 47 olyan esettel (18%), amelyben az omikron BA.1 alvariánsa által okozott fertőzést BA.2 alvariáns okozta újrafertőzés követett, többnyire oltatlan, 30 év alatti fiatalemberekben, enyhe tünetekkel; az újrafertőződés esetén a vírusterhelés kisebb volt. A 15 év felettieknél kimutatott BA.1-BA2 omikron alvariáns újrafertőzések között csak 13% (3 a 24-ből) részesült teljes oltási sorban, miközben Dániában a lakosság már több, mint 80%-a oltott. Kórházi kezelésre nem került sor, halálozás nem történt. Az omikron-omikron újrafertőződések aránya ebben a 20-60 napos ablakban alacsony volt.

Egyrészt várható, hogy az idő múlásával az újrafertőzések aránya emelkedhet, másrészt az is látható, hogy csak a természetes immunitás önmagában gyengébb védőhatású a fertőzések ellen, mint az oltás és a természetes fertőzés együtt - sumázza a friss eredményeket a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?