A doctor in a protective suit performs a Coronavirus test for the Covid-19 virus.pandemic concepts

Súlyos dolog derült ki az omikron variánsról: ezért fertőződtek meg 10-ből 7-en újra

2022. február 24. 16:15

1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi média oldalán írt egy friss kutatás eredményeiről, amik szerint lehetséges omikron-omikron újrafertőződés már az elsőt követő 20-60 napon belül is.

Erre a megállapításra jutottak ugyanis dán kutatók a lektorálás előtt álló szakcikkeket közlő Medrxiv portálon február 22.-én közzétett tanulmányukban. Ebben 2021. 11. 22. – 2022. 02. 11. között 1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt. Random kiválasztott 263 mintapárból teljes genom szekvenálást végeztek.

Összesen 187 esetben (71%) mutattak ki újrafertőződést, köztük 47 olyan esettel (18%), amelyben az omikron BA.1 alvariánsa által okozott fertőzést BA.2 alvariáns okozta újrafertőzés követett, többnyire oltatlan, 30 év alatti fiatalemberekben, enyhe tünetekkel; az újrafertőződés esetén a vírusterhelés kisebb volt. A 15 év felettieknél kimutatott BA.1-BA2 omikron alvariáns újrafertőzések között csak 13% (3 a 24-ből) részesült teljes oltási sorban, miközben Dániában a lakosság már több, mint 80%-a oltott. Kórházi kezelésre nem került sor, halálozás nem történt. Az omikron-omikron újrafertőződések aránya ebben a 20-60 napos ablakban alacsony volt.

Egyrészt várható, hogy az idő múlásával az újrafertőzések aránya emelkedhet, másrészt az is látható, hogy csak a természetes immunitás önmagában gyengébb védőhatású a fertőzések ellen, mint az oltás és a természetes fertőzés együtt - sumázza a friss eredményeket a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm