7 °C Budapest
A doctor in a protective suit performs a Coronavirus test for the Covid-19 virus.pandemic concepts

Súlyos dolog derült ki az omikron variánsról: ezért fertőződtek meg 10-ből 7-en újra

2022. február 24. 16:15

1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi média oldalán írt egy friss kutatás eredményeiről, amik szerint lehetséges omikron-omikron újrafertőződés már az elsőt követő 20-60 napon belül is.

Erre a megállapításra jutottak ugyanis dán kutatók a lektorálás előtt álló szakcikkeket közlő Medrxiv portálon február 22.-én közzétett tanulmányukban. Ebben 2021. 11. 22. – 2022. 02. 11. között 1.848.466 millió fertőzés esetet értékeltek és kiszűrték azokat, akik az első fertőzés utáni 20.-60. napon belül újra pozitív PCR teszteredményt mutattak; ezek száma 1739 volt. Random kiválasztott 263 mintapárból teljes genom szekvenálást végeztek.

Összesen 187 esetben (71%) mutattak ki újrafertőződést, köztük 47 olyan esettel (18%), amelyben az omikron BA.1 alvariánsa által okozott fertőzést BA.2 alvariáns okozta újrafertőzés követett, többnyire oltatlan, 30 év alatti fiatalemberekben, enyhe tünetekkel; az újrafertőződés esetén a vírusterhelés kisebb volt. A 15 év felettieknél kimutatott BA.1-BA2 omikron alvariáns újrafertőzések között csak 13% (3 a 24-ből) részesült teljes oltási sorban, miközben Dániában a lakosság már több, mint 80%-a oltott. Kórházi kezelésre nem került sor, halálozás nem történt. Az omikron-omikron újrafertőződések aránya ebben a 20-60 napos ablakban alacsony volt.

Egyrészt várható, hogy az idő múlásával az újrafertőzések aránya emelkedhet, másrészt az is látható, hogy csak a természetes immunitás önmagában gyengébb védőhatású a fertőzések ellen, mint az oltás és a természetes fertőzés együtt - sumázza a friss eredményeket a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm