33 °C Budapest
Female doctor in protective suit consoling senior patient. Elderly man with oxygen mask is lying on bed in intensive care unit during COVID-19 crisis. They are in hospital ward.

Aggasztó dolog derült ki a hosszú covidról: ha ezek a tüneteid, hamar menj orvoshoz

2022. február 10. 10:31

Egy új tanulmány szerint fennmaradó gyulladás okozhatja a hosszú covid alatt felmerülő tüdőproblémákat, ez pedig hosszú távú változásokat idézhet elő a tüdőben. Az eredmények azt sugallják, hogy a koronavírus utáni gyulladásos markerek megfigyelése segíthet azonosítani azokat, akiknél fennállhat a hosszútávú tüdőproblémák kockázata.

Az eLife folyóiratban megjelent tanulmány szerint fennmaradó gyulladás okozhatja a hosszú covid alatt felmerülő tüdőproblémákat – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Ez az elhúzódó gyulladás pedig hosszú távú változásokat okozhat a tüdőben.

Míg a COVID-19 betegek többsége túlnyomóan enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen, jelentős részük tapasztalta az elhúzódó, vagy visszatérő klinikai tünetekkel jelentkező hosszú covidot. Bár a hosszú covid okát még mindig nem tudni biztosra, a 12 hétnél tovább tartó posztcovid-tünetek a betegek 10 százalékát érintik. Jellemzően olyan tünetekkel jelentkezik a hosszú covid, mint a fáradékonyság, alvászavarok és az erőkifejtés során fellépő légszomj. Az osztrák szakértők szerint megfigyelésre lenne szükség, hogy melyik posztcovidos betegnél van esély a tüdőproblémák kialakulására.

Hat hónappal a diagnózis felállítása után a betegek egyharmadának, mintegy  33,6 százalékuknak károsodott a tüdőfunkciója, és csaknem felénél, 48,5 százalékuknál mutatott strukturális tüdőrendellenességeket a vizsgálat, ráadásul minden ötödik betegnél közepesen súlyos, vagy súlyos tüdőgyulladást észleltek a szakértők. Az ehhez kapcsolódó kutatás során a cél az volt, hogy megkeressék a klinikai jellemzők mintázatát azoknál a betegeknél, akiknél jelentkezett a hosszú covid.

Az eredmények azt mutatták, hogy a súlyos fertőzéshez kapcsolódó kockázati tényezők – nevezetesen a férfi nem, a krónikus egészségügyi problémák, például a magas vérnyomás, valamint a magas SARS-CoV-2 elleni antitestszint – szintén összefüggésben állnak a hosszú távú tünetekkel. De ezeken a tényezőkön kívül a gyulladás emelkedett markerei – mind a testben, mind az ereken belül – hosszú távú tüdőrendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők szerint bár a gyulladásjelzők előre meg tudták mondani, hogy kinél alakulnak ki rendellenességek a tüdőben, ezek segítségével mégsem tudták pontosan megjósolni, kinél alakulnak ki tüdőfunkciós problémák vagy egyéb tünetek, például légszomj. Ez azt sugallja, hogy még ha a betegek tüdejében akár a diagnózis után 60 nappal is észlelhető elváltozások is vannak, van rá esély, hogy ez még nem jelentkezhet tünetként, de később problémákhoz vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?