Female doctor in protective suit consoling senior patient. Elderly man with oxygen mask is lying on bed in intensive care unit during COVID-19 crisis. They are in hospital ward.

Aggasztó dolog derült ki a hosszú covidról: ha ezek a tüneteid, hamar menj orvoshoz

2022. február 10. 10:31

Egy új tanulmány szerint fennmaradó gyulladás okozhatja a hosszú covid alatt felmerülő tüdőproblémákat, ez pedig hosszú távú változásokat idézhet elő a tüdőben. Az eredmények azt sugallják, hogy a koronavírus utáni gyulladásos markerek megfigyelése segíthet azonosítani azokat, akiknél fennállhat a hosszútávú tüdőproblémák kockázata.

Az eLife folyóiratban megjelent tanulmány szerint fennmaradó gyulladás okozhatja a hosszú covid alatt felmerülő tüdőproblémákat – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Ez az elhúzódó gyulladás pedig hosszú távú változásokat okozhat a tüdőben.

Míg a COVID-19 betegek többsége túlnyomóan enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen, jelentős részük tapasztalta az elhúzódó, vagy visszatérő klinikai tünetekkel jelentkező hosszú covidot. Bár a hosszú covid okát még mindig nem tudni biztosra, a 12 hétnél tovább tartó posztcovid-tünetek a betegek 10 százalékát érintik. Jellemzően olyan tünetekkel jelentkezik a hosszú covid, mint a fáradékonyság, alvászavarok és az erőkifejtés során fellépő légszomj. Az osztrák szakértők szerint megfigyelésre lenne szükség, hogy melyik posztcovidos betegnél van esély a tüdőproblémák kialakulására.

Hat hónappal a diagnózis felállítása után a betegek egyharmadának, mintegy  33,6 százalékuknak károsodott a tüdőfunkciója, és csaknem felénél, 48,5 százalékuknál mutatott strukturális tüdőrendellenességeket a vizsgálat, ráadásul minden ötödik betegnél közepesen súlyos, vagy súlyos tüdőgyulladást észleltek a szakértők. Az ehhez kapcsolódó kutatás során a cél az volt, hogy megkeressék a klinikai jellemzők mintázatát azoknál a betegeknél, akiknél jelentkezett a hosszú covid.

Az eredmények azt mutatták, hogy a súlyos fertőzéshez kapcsolódó kockázati tényezők – nevezetesen a férfi nem, a krónikus egészségügyi problémák, például a magas vérnyomás, valamint a magas SARS-CoV-2 elleni antitestszint – szintén összefüggésben állnak a hosszú távú tünetekkel. De ezeken a tényezőkön kívül a gyulladás emelkedett markerei – mind a testben, mind az ereken belül – hosszú távú tüdőrendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők szerint bár a gyulladásjelzők előre meg tudták mondani, hogy kinél alakulnak ki rendellenességek a tüdőben, ezek segítségével mégsem tudták pontosan megjósolni, kinél alakulnak ki tüdőfunkciós problémák vagy egyéb tünetek, például légszomj. Ez azt sugallja, hogy még ha a betegek tüdejében akár a diagnózis után 60 nappal is észlelhető elváltozások is vannak, van rá esély, hogy ez még nem jelentkezhet tünetként, de később problémákhoz vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem