13 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient cimlapi

Kitiltották az oltatlanokat a vendéglőkből, szállodákból: komoly szigor lépett életbe Bajorországban

2021. november 16. 13:45

Szászország és Berlin után az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották a Covid-19 védőoltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről a vírus egyre gyorsabb terjedése miatt.

A koronavírus-járvány negyedik hullámával szembeni védekezés bajorországi alapja az úgynevezett 2G-szabály lett, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték.

Ez a szabály előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ez már jó ideje így van számos kulturális, sport- és szabadidős létesítmény esetében, például tornatermek és sportlétesítmények, színházak, mozik és múzeumok, állatkertek, uszodák, szoláriumok, turisztikai vasúti és autóbuszjáratok, valamint diszkók, klubok esetében. A szolgáltatók, szervezők vagy üzemeltetők kötelesek ellenőrizni a vendégek, látogatók oltási igazolását vagy a fertőzés átvészeléséről szóló tanúsítványát, és személyazonosságát.

A tizenkét év alatti gyermekek mentesülnek a korlátozás alól. Azok, akik egészségügyi okokból nem olthatók be, orvosi igazolás és negatív PCR-teszt lelet bemutatásával kaphatnak belépési engedélyt.

Ugyancsak keddtől érvényes az a szabály, hogy FFP2 minősítésű maszkot kell viselni mindenütt, ahol a 2G-szabályt alkalmazzák, kivéve, ha be lehet tartani legalább másfél méteres távolságot. Ez azt jelenti, hogy például az éttermekben a vendégek csak a saját helyükön ülve vehetik le a maszkot. Számos más területen már hetek óta kötelező az FFP2-maszk használata, a többi között a kiskereskedelemben, a tömegközlekedésben és a vallási szertartásokon.

Szintén új, de nem kötelezően, hanem önkéntesen alkalmazható az úgynevezett 2G plusz szabály, miszerint az oltottak és a fertőzésen átesettek csak friss negatív antigén gyorsteszt lelet felmutatása után léphetnek be. Ezt a diszkók, klubok és egyéb szórakozóhelyek üzemeltetői követelhetik meg a vendégektől. Cserébe viszont maszk nélkül szórakozhatnak a vendégek az ilyen helyeken.

Bajorország a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozik. A keddi adatok szerint öt olyan járás is van, ahol ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz az utóbbi hét napon százezer lakosonként ezernél is többen kapták el a vírust.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint Németország egészét tekintve a hétnapi fertőzésgyakoriság 312,4-en áll, alig marad el az egy héttel korábban 213,7-en beállított csúcstól. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az RKI adatai szerint egy nap alatt 32 048 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ezzel 5 077 124-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 265 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 97 980-ra emelkedett.

A következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok - a szociáldemokraták (SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) - egy sor új intézkedésre készülnek. A szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön szavaznak a javaslataikról. Ezek alapja, hogy egész ágazatok - például vendéglátás, kiskereskedelem - működését megbénító általános lezárásokat az első három hullámmal ellentétben nem rendelhetnek el a védekezésért felelős tartományi kormányok, az oltatlanok szabadságát viszont a 2G-szabály révén nagymértékben korlátozhatják.

A 2G-szabály enyhébb változata a 3G-szabály, amely szerint az oltatlanok is tartózkodhatnak zárt közösségi térben, ha rendelkeznek friss negatív lelettel.

A tervezett új rendszerben a 3G-szabályt kötelezően alkalmazni kell majd a munkahelyeken, vagyis az oltatlanok csak akkor jelenhetnek meg a munkahelyükön, ha 24 óránál nem régebbi negatív vírusteszt letetet mutatnak fel. Megfelel az antigén gyorsteszt is, amely szombattól ismét ingyenesen készíttethető az országszerte több tízezer tesztállomáson. Visszaállítják azt az előírást is, hogy a munkaadó köteles megengedni mindenkinek az otthoni munkavégzést, ha nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét.

A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító csomag tartalmazza azt is, hogy a 3G-szabályt kell érvényesíteni a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben.

A fertőzések terjedésének megakadályozását szolgáló lehetséges intézkedések katalógusába bekerült az is, hogy közterületen és magánterületen is el lehet rendelni az emberek fertőzésveszéllyel járó egymás közti közvetlen kapcsolatainak korlátozását. A tartományi kormányok továbbá azt a lehetőséget is megkapják, hogy megtilthatják vagy korlátozhatják a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, valamint a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását és a felsőoktatási intézmények működését.

A törvényt azért kell átdolgozni, mert november 25-től megszűnik a járvány legelején, tavaly márciusban bevezetett kivételes jogrend, amely felhatalmazta a szövetségi kormányt és a tartományi kormányokat, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegyék meg a lakosság megvédéséhez szükséges lépéseket, és ezzel jogi alapot biztosított az eddigi járványvédelmi intézkedésekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem