1 °C Budapest
Woman rubbing her eyes in front of laptop. Working in home office during Covid-19 lockdown. cimlapi

A poszt Covid rengeteg magyart érint: ezekre a tünetekre kell figyelni

2021. november 11. 09:45

Még mindig egymásnak adják a kilincset a harmadik hullám poszt-covidos betegei a Szent Ferenc Kórház ambulanciáján, miközben már érkeznek a negyedik hullám betegei is. Az ellátási forma rendkívül drága, a finanszírozás azonban egyelőre nem fedezi a költségeket. Nagy kérdés az is, hogy a negyedik hullám az eddigiektől eltérő poszt-covidos tüneteket okoz-e. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól a Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszélt az InfoRádióban.

Toldy-Schedel Emil  elmondta, a fekvőbeteg poszt-covid osztályoknak a szükségessége általában a járványhullámok felfutását követő 10-12 nappal indul el, és nagyjából a hullámok lecsengése után 3-4 hónapig még nélkülözhetetlen a működésük. A betegek általában a hullámot követően 3-4 héttel jelentkeznek nagyobb számban poszt-Covid ellátásra, aminek az időigénye általánosságban 3-5 hónap között van, de az érintett betegek 6-8 százalékánál 8-10 hónapos intervallumban szükséges.

A leghosszabb ideig a mentális tünetek tartanak, míg a legkésőbb jelentkező a poszttraumás stressz szindrómához hasonlatos poszt-covidos mentális tünetegyüttes – magyarázta a szakember. Tapasztalataik szerint a hosszú ideig lélegeztetőgépen lévő betegeknél, akik esetében a tüdő nagy mértékben roncsolódott, a poszt-covidos fulladásos tünetek a jellemzőek és hosszabb ideig tartanak.

A mentális tünetek ugyanakkor nem az intenzív- vagy a Covid-osztályokat megjárt betegeknél a leggyakoribbak és leghosszabb idejűek, hanem a karantént egyedül, otthon átélt betegeknél – hajhullással, depresszióval és elbutulással járó szindrómákkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyerekeknél gyakorta jelentkezik a tanulásnehézség, az újonnan kialakuló cukorbetegség, megléte esetén annak súlyosbodása, mentális eltérések és memóriazavarok, amik szintén nem a Covid súlyosságával korreláló eltérések.

Toldy-Schedel Emil hangsúlyozta: minden ellátó küzd szerte a világon azzal, hogy a poszt-Covid ellátás és -rehabilitáció személyzeti és technikai szinten nagyon hasonló egy kardiovaszkuláris rehabilitációhoz, de a gyógyszer- és munkaigénye lényegesen több, így az egészségbiztosítási támogatásból "nem jön ki". Vagyis amíg van Covid és poszt-Covid, ezekre a területekre plusz erőforrásokat kell befektetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?