0 °C Budapest
Woman rubbing her eyes in front of laptop. Working in home office during Covid-19 lockdown. cimlapi

A poszt Covid rengeteg magyart érint: ezekre a tünetekre kell figyelni

2021. november 11. 09:45

Még mindig egymásnak adják a kilincset a harmadik hullám poszt-covidos betegei a Szent Ferenc Kórház ambulanciáján, miközben már érkeznek a negyedik hullám betegei is. Az ellátási forma rendkívül drága, a finanszírozás azonban egyelőre nem fedezi a költségeket. Nagy kérdés az is, hogy a negyedik hullám az eddigiektől eltérő poszt-covidos tüneteket okoz-e. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól a Szent Ferenc Kórház főigazgatója beszélt az InfoRádióban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Toldy-Schedel Emil  elmondta, a fekvőbeteg poszt-covid osztályoknak a szükségessége általában a járványhullámok felfutását követő 10-12 nappal indul el, és nagyjából a hullámok lecsengése után 3-4 hónapig még nélkülözhetetlen a működésük. A betegek általában a hullámot követően 3-4 héttel jelentkeznek nagyobb számban poszt-Covid ellátásra, aminek az időigénye általánosságban 3-5 hónap között van, de az érintett betegek 6-8 százalékánál 8-10 hónapos intervallumban szükséges.

A leghosszabb ideig a mentális tünetek tartanak, míg a legkésőbb jelentkező a poszttraumás stressz szindrómához hasonlatos poszt-covidos mentális tünetegyüttes – magyarázta a szakember. Tapasztalataik szerint a hosszú ideig lélegeztetőgépen lévő betegeknél, akik esetében a tüdő nagy mértékben roncsolódott, a poszt-covidos fulladásos tünetek a jellemzőek és hosszabb ideig tartanak.

A mentális tünetek ugyanakkor nem az intenzív- vagy a Covid-osztályokat megjárt betegeknél a leggyakoribbak és leghosszabb idejűek, hanem a karantént egyedül, otthon átélt betegeknél – hajhullással, depresszióval és elbutulással járó szindrómákkal.

Gyerekeknél gyakorta jelentkezik a tanulásnehézség, az újonnan kialakuló cukorbetegség, megléte esetén annak súlyosbodása, mentális eltérések és memóriazavarok, amik szintén nem a Covid súlyosságával korreláló eltérések.

Toldy-Schedel Emil hangsúlyozta: minden ellátó küzd szerte a világon azzal, hogy a poszt-Covid ellátás és -rehabilitáció személyzeti és technikai szinten nagyon hasonló egy kardiovaszkuláris rehabilitációhoz, de a gyógyszer- és munkaigénye lényegesen több, így az egészségbiztosítási támogatásból "nem jön ki". Vagyis amíg van Covid és poszt-Covid, ezekre a területekre plusz erőforrásokat kell befektetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?