14 °C Budapest
Closeup of a nervous woman and her doctor wearing face masks and getting a vaccine shot in a doctors office

Leszakad az uniós mezőnytől Magyarország: míg máshol gőzerővel oltanak, itt pihennek a tűk

2021. augusztus 27. 08:32

Míg az Európai Unió legtöbb tagállamában a nyáron is gőzerővel oltottak, addig hazánkban nyáron lecsökkent az oltási kedv. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint ennek következményeként Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve a rosszabbul teljesítő EU tagállamok közé esett vissza.

A teljesen beoltottak aránya alapján a 15., a legalább egy dózist kapottak arányában a 17. helyre csúszott vissza Magyarország a 27-ek versenyében. Ha hasonlóan visszafogott tempóban folytatódik a magyar oltóprogram, akkor nem kizárt, hogy utóbbi mutatóban Görögország, Csehország és Észtország is megelőz bennünket szeptember végéig- írja a Népszava.

Az uniós átlaghoz képest is leszakadóban vagyunk: miközben az EU egészére vetítve a felnőttek 75,5 százalékának adtak be legalább egy dózis vakcinát, addig hazánkban csak 67,4 százaléknak. A teljes védettséghez ajánlott adagot az Európai Unióban 66,8 százalék kapta meg, ám itthon csak 64,8 százalék ez az arány.

Az idősek oltása is stagnál

Egyelőre csekély sikert hozott az oltatlan idősek meggyőzésére irányuló kampány, amihez háziorvosokat, rezidenseket és medikusokat is mozgósítottak. Az ECDC adatai szerint az elmúlt másfél hétben naponta átlagosan 706 fővel bővült a beoltott idősek köre, ami ugyan magasabb mint az augusztus elsejét megelőző négy hétben mért átlag (napi 375 fő), de elmarad az oltóprogram teljes lankadása előtti hetekben (május 31. és június 27. között) mérttől (napi 1178 fő). Holott bőven lenne kit meggyőzni – még legkevesebb félmillió olyan 60 év feletti magyar lehet, aki nem szerzett vakcina révén védettséget a koronavírus ellen, pedig korukból adódóan ők a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak.

Alacsony a diákok oltottsága is

A 12-17 évesek közül eddig csak 168 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közlése szerint, ami az érintett korosztály kevesebb mint 30 százaléka. Jövő héten az iskolákban is lesz oltási akció, a szülők most szerdáig jelezhették az intézményeknek, igénylik-e gyermekik számára a Pfizer vakcináját. Az Emmitől szerettük volna megtudni, hány szülő élt ezzel a lehetőséggel, de lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) beérkezett visszajelzések alapján azonban úgy tűnik, nem indult roham az oltásokért. Az Emmi csütörtökön egy közleményt adott ki a közelgő iskolakezdésről, amelyben jelezték: az intézményeket az alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérik, ugyanakkor szigorú korlátozó intézkedéseket nem írnak elő, így nem lesz kötelező maszkhasználat és testhőmérséklet-mérés sem. A szülőket viszont arra kérik, hogy a koronavírus tüneteit mutató gyerekeket ne vigyék közösségbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm