Closeup of a nervous woman and her doctor wearing face masks and getting a vaccine shot in a doctors office

Leszakad az uniós mezőnytől Magyarország: míg máshol gőzerővel oltanak, itt pihennek a tűk

2021. augusztus 27. 08:32

Míg az Európai Unió legtöbb tagállamában a nyáron is gőzerővel oltottak, addig hazánkban nyáron lecsökkent az oltási kedv. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint ennek következményeként Magyarország a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve a rosszabbul teljesítő EU tagállamok közé esett vissza.

A teljesen beoltottak aránya alapján a 15., a legalább egy dózist kapottak arányában a 17. helyre csúszott vissza Magyarország a 27-ek versenyében. Ha hasonlóan visszafogott tempóban folytatódik a magyar oltóprogram, akkor nem kizárt, hogy utóbbi mutatóban Görögország, Csehország és Észtország is megelőz bennünket szeptember végéig- írja a Népszava.

Az uniós átlaghoz képest is leszakadóban vagyunk: miközben az EU egészére vetítve a felnőttek 75,5 százalékának adtak be legalább egy dózis vakcinát, addig hazánkban csak 67,4 százaléknak. A teljes védettséghez ajánlott adagot az Európai Unióban 66,8 százalék kapta meg, ám itthon csak 64,8 százalék ez az arány.

Az idősek oltása is stagnál

Egyelőre csekély sikert hozott az oltatlan idősek meggyőzésére irányuló kampány, amihez háziorvosokat, rezidenseket és medikusokat is mozgósítottak. Az ECDC adatai szerint az elmúlt másfél hétben naponta átlagosan 706 fővel bővült a beoltott idősek köre, ami ugyan magasabb mint az augusztus elsejét megelőző négy hétben mért átlag (napi 375 fő), de elmarad az oltóprogram teljes lankadása előtti hetekben (május 31. és június 27. között) mérttől (napi 1178 fő). Holott bőven lenne kit meggyőzni – még legkevesebb félmillió olyan 60 év feletti magyar lehet, aki nem szerzett vakcina révén védettséget a koronavírus ellen, pedig korukból adódóan ők a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak.

Alacsony a diákok oltottsága is

A 12-17 évesek közül eddig csak 168 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közlése szerint, ami az érintett korosztály kevesebb mint 30 százaléka. Jövő héten az iskolákban is lesz oltási akció, a szülők most szerdáig jelezhették az intézményeknek, igénylik-e gyermekik számára a Pfizer vakcináját. Az Emmitől szerettük volna megtudni, hány szülő élt ezzel a lehetőséggel, de lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) beérkezett visszajelzések alapján azonban úgy tűnik, nem indult roham az oltásokért. Az Emmi csütörtökön egy közleményt adott ki a közelgő iskolakezdésről, amelyben jelezték: az intézményeket az alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérik, ugyanakkor szigorú korlátozó intézkedéseket nem írnak elő, így nem lesz kötelező maszkhasználat és testhőmérséklet-mérés sem. A szülőket viszont arra kérik, hogy a koronavírus tüneteit mutató gyerekeket ne vigyék közösségbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?