2 °C Budapest
70s woman with glasses reading a book while lying in a hospital bed in her room

Egyre több magyar fordít hátat az állami egészségügynek: ennyit költenek a magánszektorban

2021. augusztus 17. 17:06

A magyarok többsége jobban bízik a magánegészségügyben, mert szerintük ott több figyelemre számíthatnak – derül ki az NN Biztosító legújabb felméréséből. A kutatás arra is rámutatott, hogy az ellátások finanszírozására nem mindig vagyunk felkészülve, pedig a kiadásokat akár biztosítások révén is fedezni lehetne.

A megkérdezettek közül tízből hatan igénybe vették már a magánegészségügy szolgáltatásait, amit az NN Biztosító felmérésében a többség a nagyobb fokú bizalommal indokolt. Legtöbben (59%) az állami ellátásban szerzett kedvezőtlen tapasztalatokat említették, hogy miért kerestek meg inkább magánszolgáltatót. Ebben nagy szerepe volt a hosszú várólistáknak, hogy a páciensek nem jutottak elég korai időpontokhoz. A második helyen a nagyobb bizalom szerepel: az érintettek több mint fele jelezte, hogy jobban megbízik a magánellátásban, ami a biztonságérzetük, valamint a jónak értékelt ár-értékarányt is magába foglalta náluk.

A harmadik legfontosabb szempont a több figyelem, vagyis 42 százalék szerint több időt szánnak rá egy orvoslátogatáskor, ott „partnerként kezelik”, információkat és lehetséges gyógymódokat konzultálnak meg vele. Azt is sokan emelték ki, hogy a magánellátásban „egységesebben közelítik meg az egészségügyi problémát”, figyelembe veszik korábbi betegségeket is. Negyedik helyen emellett az ellátások hozzáférhetőségét jelölték meg a válaszadók, nevezetesen hogy „csak itt volt elérhető ez a műtétkezelés”.

A fentieken túl a magánegészségügy melletti döntést demográfiai jellemzők is befolyásolják az NN Biztosító kutatása alapján. Eszerint fiatalabbak és a magasabb végzettségűek nagyobb eséllyel veszik igénybe a magánellátásokat. Ennek egyik fő mozgatórugója az lehet, hogy a huszonévesek az átlagnál gyakrabban számoltak be rossz tapasztalatokról az állami ellátást illetően, náluk a magánellátás iránti bizalom is kiugróan magas. Ugyanez igaz az ár/érték arányra is: minél fiatalabb valaki, annál jobban odafigyel rá, hogy milyen minőségű szolgáltatást kap a pénzéért. A több figyelmet, a rájuk szánt időt elsősorban a nők értékelték.

Jól látható, hogy a fiatalabb generációk az egészségükről való gondoskodásban is egyre tudatosabbak. Ennek azonban a pénzügyi hátterét is rendeznünk kell, hiszen az ellátások költsége az érintettek 59%-ának megterhelő volt, és csak kevesebb mint 17% használja ki az egészséggel kapcsolatos öngondoskodási lehetőségeket

– nyilatkozta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Az NN Biztosító műtéti kiegészítő biztosítása, mely az ügyfél igénye esetén akár a teljes családra is kiterjeszthető segítséget jelenthet a magánellátások anyagi terheinek utólagos csökkentésében”.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magánellátást igénybe vevők az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra. Válaszaik szerint az elmúlt egy évben erre költött összeg magasabb volt, mint az előző években.

Ezeket a kiadásokat csupán az érintettek 17%-a finanszírozta biztosítás vagy egészségpénztári tagság révén – derül ki a felmérésből. A döntő többség a saját jövedelméből (készpénzzel vagy bankkártyával) fizetett. A változás jele ugyanakkor, hogy a 20-65 éves internetezők 12%-a már elgondolkozott egészségbiztosítás megkötésén, vagy azon, hogy kiegészítőként beletenné már meglévő biztosításába az egészségügyi ellátás finanszírozását. 58 százalékukat a családra köthető megoldás is érdekelné.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm