7 °C Budapest
Young woman sneezing from seasonal allergic reaction in the park - Casually dressed girl with summer hat having flu symptoms while walking outdoors

Minden ötödik magyar ettől fog szenvedni a következő hetekben: úgy fest, a bírságolás nem megoldás

2021. augusztus 16. 14:27

A légúti allergiában szenvedők száma az utóbbi években jelentősen megemelkedett és ma 20% körüli értéket mutat. A nyárvégi-őszi pollenallergiás tünetek fő kiváltója az Amerikából behurcolt parlagfű, melynek pollenje egy bizonyos koncentráció felett a nyálkahártyára kerülve erős védekező reakciót vált ki a lakosság jelentős hányadánál. Magyarország a világ egyetlen olyan országa, ahol a nyár végi-őszi parlagfűpollen-koncentráció mindenütt többszörösen meghaladja a tüneteket kiváltó értéket!

Bár a mentesítést 2008 óta jogszabályok írják elő, ezek végrehajtása, azaz a parlagfűvel fertőzött területek hatékony ellenőrzése és a növényvédelmi bírságok kiszabása alig teljesül - írja közleményében a Parlagfűpollen No Egyesület. A szakemberek által végzett országos szántóföldi gyomfelvételezés, valamint a civilek felmérései is egyhangúan több százezer hektár erősen parlagfüves területet becsülnek országosan, míg az évente felderített terület ennek 1%-át sem éri el.

Évente több mint tíz milliárd forint jogosan kiszabható növényvédelmi bírság marad a parlagfüves ingatlanok tulajdonosainál, amely összeget akár a szabálytisztelő, a védekezésbe invesztáló gazdálkodóknak, vagy közmunkásoknak is ki lehetne osztani.  A valós mentesítések a hosszan elhúzódó, kétlépcsős hatósági eljárás miatt az igen csekély felderített területnek a töredékére terjednek ki, gyakran a fagyokig húzódva okafogyottá válnak - írja a közlemény.

Abszurd, hogy az önkormányzatoknak közterület esetén maguk ellen kellene eljárniuk, ami tudomásunk szerint még soha sem történt meg. Súlyos paradoxon, hogy a probléma kezelésével a problémát okozó agrárágazat van megbízva, míg a humán és gazdasági károkat elszenvedő ágazatok (egészségügy, idegenforgalom) passzív szemlélői a folyamatoknak

- írja a Parlagfűpollen No Egyesület közleménye. Eszerint minden szinten ellenérdekeltség áll fent a hatékony felméréssel szemben, mivel sem anyagi, sem erkölcsi ösztönzők nem segítik az erejüket és eszközeiket ráfordító terepi szakemberek effektív munkáját. Az agrárszubvenciók differenciálatlansága (az elterjedt "parlagfűköztes napraforgó-termesztés" vagy a parlagfüves tarlók hántásának elhanyagolása miatt sem történik meg ezek felülvizsgálata), a jövedelmező mezőgazdálkodásra alkalmatlan földek állandó, fölösleges megszántása, bolygatása is súlyosbítja a parlagfűhelyzetet, ami károsítja a lakosság egészségét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden hektár fertőzött tábla két-háromszor akkora kárt okoz a nemzetgazdaságnak, mint a rajta álló termény értéke.

Ezek gyommentesítése a nevetségesen alacsony külterületi bírságtétel és nullához konvergáló felderítési arány miatt nem éri meg. A parlagfüvesek 90%-a mezőgazdasági területen található, de jelentős az építési területek, útszélek, árkok stb. fertőzöttsége is. Ezek nagy része forgalmas, mindenki által látható helyen van, ami nyilvánvalóvá teszi a jelenlegi rendszer hibáit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?