Close-up shot of a doctor examining male patients back with stethoscope in clinic. Medical professional checking senior patient in examination room.

Csaknem 1000 háziorvosi praxis áll üresen: szeptembertől indulnak a praxisközösségek

2021. augusztus 2. 08:29

928 háziorvosi praxis áll üresen Magyarországon. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint szeptember 1-jén a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek, ami megoldás lehet a problémára.

Szeptember 1-jén a tervek szerint elindulhatnak a praxisközösségek – közölte a Világgazdasággal az Országos Kórházi Főigazgatóság. Eddig csaknem száz kollegiális praxisközösség indult el hétezer praxistaggal.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek és a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és a fogászati ellátás finanszírozására szánt idei keret az elmúlt évhez képest 58 százalékkal emelkedett, most 105,5 milliárd forintot tesz ki.

Jelenleg 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint.

Június elsejei adatok szerint 645, júliusban már 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg.

Jellemzően nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt gyakoribb a megszűnés - mondta a napilapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Magyarországon 2800 alapellátó fogászat van, az üresen álló rendelők száma régóta 280-300 körül alakul. A pácienseket ez annyiban érinti, hogy a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást, és a helyettesítő orvosok részmunkaidőben dolgoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 29. szerda
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?