11 °C Budapest
Tax Time Text on Adhesive Note on Alarm Clock

Még nincs későn javítani az adóbevallást: így kell megcsinálni

2021. július 28. 16:05

Május 20-án járt le a személyi jövedelemadó-bevallások határideje. Mi van akkor, ha valaki módosítani szeretné az általa elkészített vagy automatikusan “élesedett” bevallást? Vannak lehetőségek, de nem mindent lehet utólag megváltoztatni.

Idén a 2020. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások benyújtási határideje május 20-án járt le: eddig volt lehetőségük a magánszemélyeknek elkészíteni és benyújtani az adóbevallásukat, valamint, ezen a napon vált automatikusan bevallásá külön jóváhagyás nélkül a NAV által készített bevallási tervezet, amennyiben a magánszemélyek nem írták azt felül, vagy nem nyújtottak be külön szja-bevallást.

Amennyiben valaki elmulasztotta a fenti határidőt, következésképpen a NAV által készített tervezet „élesedett” és utólag jutott tudomására olyan információ, amelyet a bevallásban szerepeltetni szükséges, a hiányosság pótlását, a szükséges módosítást az adóbevallás helyesbítésével, önellenőrzésével végezheti el.

Helyesbítés és önellenőrzés

Ugyanez vonatkozik arra a magánszemélyre is, aki, habár határidőn belül elkészítette és benyújtotta a bevallását vagy elfogadta tervezetét, de utólag módosítana azon. Fontos, hogy a bevallás akkor módosítható helyesbítéssel, ha az nem eredményezi az adózó kötelezettségének változását. A bevallás önellenőrzése pedig abban az esetben lehetséges, ha a módosítás az adókötelezettség(ek) változását eredményezi. Helyesbíteni és önellenőrizni kizárólag a NAV által feldolgozott adóbevallást lehet, azaz benyújtott és a NAV által feldolgozott bevallást vagy élesedett tervezetet.

Adózói helyesbítéssel, önellenőrzéssel a törvény által megengedett választási lehetőséggel kapcsolatos döntés, mint pl. az adó 1+1%-ának felajánlása, vagy az átalányadózás nem módosítható. Azonban, adókedvezmény, mint pl. személyi kedvezmény, családi kedvezmény, önkéntes pénztári befizetés utáni kedvezmény érvényesítésére utólag is van lehetőség. Amennyiben a magánszemély elmulasztotta adóbevallásában jelölni jogosultságát a kedvezményre, azt visszamenőleg, az adóbevallás önellenőrzésével érvényesítheti elévülési időn belül, azaz 5 éven belül.

A 2020. adóévre vonatkozóan az alábbi adó- és adóalap-kedvezmények érhetőek el, amelyeket meghatározott sorrendben lehet utólag is érvényesíteni:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  1. a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  2. személyi kedvezmény,
  3. első házasok kedvezménye,
  4. családi kedvezmény (a kismama és a vele együtt élő házastársa is érvényesítheti a várandósság 91. napjától).

Visszaigényelhető adó esetén a NAV a bevallás beérkezésétől számítva maximum a 30. napon utalja ki az összeget a bevalláson feltüntetett bankszámlaszámra, amennyiben az adózónak nem áll fenn adótartozása. Szintén 30 napon belül utalja el a NAV az önkéntes pénztári, nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíj előtakarékossági számla után igénybevehető jóváírást a kapcsolódó számlára, amennyiben az adózónak nem áll fenn adótartózása. Tartozás esetén, annak rendezését követően kerülhet jóváírásra az összeg.

Külföldi befektetésekből származó jövedelmek

Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a külföldi befektetésekből származó jövedelmek, például kamat, osztalék bevallására és a kapcsolódó adófizetési kötelezettségek rendezésére akár utólag is. A NAV az automatikus információcsere szabályozás alapján a külföldi hatóságoktól közvetlenül megkapja az ilyen jövedelmekre vonatkozó adatokat, több esetben a bevallási kötelezettséget követő években, az adóbevallás elévülési idején belül

– hívja fel a figyelmet dr. Baranyi Gábor a Deloitte adóosztályának partnere. A 2021-es év folyamán a NAV-hoz már befutottak a 2017. és 2018. évekre vonatkozó külföldi befektetésekből származó adatok. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján, az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít annak ellenőrzésére, hogy a külföldi bevétel megfelelően szerepel-e a magánszemélyek adóbevallásában. Amennyiben a bevallásban egyáltalán nem, vagy csak részben szerepelnek a külföldről származó jövedelmek, úgy a NAV jogkövetési vizsgálatot indíthat a magánszemélyekkel szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm