32 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient

Várható, hogy új oltásokat kell fejleszteni a mutációk ellen: megszólalt a magyar tudós

2021. július 12. 08:29

Várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló vakcinák esetében új vakcinák is kifejlesztésre kerülnek az új variánsok ellen. Letoha Tamás kutatóorvos egy interjúban arról beszélt, hogy az mRNS és vektorvakcinák a tüskefehérje azon szakaszával immunizálnak, amely a mutáció szempontjából leginkább érintett.

Várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló vakcinák esetében új vakcinák is kifejlesztésre kerülnek az új tüskefehérje variánsok ellen - mondta Letoha Tamás kutatóorvos a növekedés.hu-nak. A szakember szerint ugyanis az mRNS és vektorvakcinák a tüskefehérje azon szakaszával immunizálnak, amely a mutáció szempontjából leginkább érintett.

Mint kifejtette, attól függ, hogy a védőoltások védenek-e az új variánsokkal szemben, hogy az mRNS vagy vektorvakcinák által kódolt tüskefehérje szakaszok mennyire változnak meg a variánsokban.

Ha olyan mértékű változáson megy keresztül egy variáns tüskefehérjéje, hogy a mutáns már ki tud bújni az oltás által kiváltott immunitás alól, ott az oltóanyag már nem képes megvédeni az oltottat az mutáns változattól

- mondta Letoha Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?