1 °C Budapest
Budapest, 2020. október 22.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolvány szállókba, éttermekbe, strandokra

2021. június 24. 10:41

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait tárgyalta tegnap a kormány. Lazításokról döntöttek.

A két újraindításért felelős operatív törzs javaslatait tárgyalta tegnap a kormány - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A kormány úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltottnál:

  • megszűnik a kötelező maszkhasználat, kivéve az egészségügyi területeken - utóbbinak részleteit az Emmi ismerteti majd,
  • nem kell védettségi igazolvány szállókba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra,
  • tömegrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon, szórakozóhelyeken viszont megmarad a védettségi igazolvány kötelező használata, enélkül továbbra sem lehet látogatni őket.

Július elsejétől megérkezik az EU-s zöld útlevél Magyarországra is - ismertette. Hétfőtől tájékoztatókampányt indítanak a rendszerről. Papír alapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból, ki lehet otthon nyomtatni.Az igazolványt azok kaphatják meg, akik átestek a betegségen, negatív PCR-tesztet produkáltak, vagy kaptak oltást.

A schengeni határainkon megszűnt az ellenőrzés.

Kifejtette, szerinte a legnépszerűbb nyári üdülőhelyekre is szabadon lehet utazni, ám azt elismerte, hogy ez nem igaz Olaszország esetében. Ez azért lehetséges, mert az országok többsége már a veszélyzónákat alkalmazza, és Magyarország mindenhol a zöld, biztonságos helynek számít a járványügyi folyamatok tekintetében.

Augusztus 20-ára terveznek tűzijátékot és rendezvényeket, remélik megmarad a kedvező járványügyi helyzet.

A hitelmoratórium ügyében van vitája a nemzeti bankkal a kormánynak, és a többi bankkal is, a nemzeti konzultációban döntenek majd erről

- jelentette ki a miniszter Matolcsy György jegybankelnök kritikáira válaszul.

Arra a kérdésre, hogy "kompenzálják-e" a Szputnyik-vakcinával oltottakat, amiért nekik problémásabb az utazás, Gulyás azt mondta:

Nem tartom helyesnek ezt a kifejezést. Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot. Mert már országbesorolások vannak, és Magyarország mindenhol zöld kategóriába tartozik. Vagy eleve mindenkit beengednek, ebbe az irányba halad Dél-Európa, nyilván gazdasági érdekekből. És más országok egyedileg döntenek az EMA által nem jóváhagyott oltásokról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az is elmondta, hogy nem igaz, hogy többen Romániába mentek Pfizer-oltást kapni, mert nem volt antitest a szervezetükben a kínai oltás miatt. Az unió összes országában azt vizsgálják, hogy a védettség mennyi ideig áll fenn, egyelőre 9 hónapig biztosan - mondta egy másik kérdésre.

A vakcinakoktélról az hangzott el, hogy mindenki ugyanabból a vakcinából kapott két oltást, de ha kiderül idővel, hogy szükség lehet egy harmadikra, akkor elképzelhető lesz majd az oltások keverése.

10 millió vakcina áll majd rendelkezésre a Pfizer-oltóanyagból decemberre - mondta a miniszter.

Az operatív törzs feladata lesz a kormány tegnapi döntése értelmében a légiforgalom megvizsgálása. Itt a határátkelés lényegesen bonyolultabb az átszállások miatt - fejtette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú határátkelés esetén miért nem szűnt meg a határzár.

Kell tartani attól, hogy a delta variáns nehéz helyzetet okozhat Magyarországon is, az oltatlanok számára

- húzta alá újságírói kérdésre a miniszter, aki szerint az oltottak vannak csak biztonságban, az új variánsok ellen is védenek a Magyarországon használt vakcinák.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem