32 °C Budapest
A bottle containing the Novel Coronavirus vaccine

Jöhet a 4. hullám: komoly gondot okozhat az indiai mutáns Magyarországon

2021. június 20. 18:00

Falus András immunológus szerint itthon is egy negyedik hullámba torkollhat a delta variáns terjedése, ha nem lesz legalább 80 százalékos az átoltottság – derül ki az ATV riportjából.

Az immunológus úgy látja, hogy a nyájimmunitás eléréséhez legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség itthon, ennek hiányában félő, hogy a sokkal agresszívebb és gyorsabban terjedő delta variáns (indiai mutáció) egy negyedik hullámot robbant be Magyarországon.

A híradó riportjában megszólal Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos is, aki szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy az indiai mutáció tüneteiben eltér az eredeti, vuhani vírustól, tehát a szag és ízlelésnek az elvesztése nem annyira jellegzetes tünet, mint a korábbiakban, inkább egy ilyen náthás influenza szerű tünetekkel kezdődik ez a betegség.

Falus András arra is figyelmeztetett, hogy egy oltás nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk az indiai mutáns terjedését, kiemelte a chilei és az angol példát, ahol a magas átoltottság ellenére is újabb hullám alakult ki. Az immunológus szerint a nyájimmunitás eléréséhez két oltással számolva, nyolcvan százalékos átoltottságra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?