Pediatrician doctor examining sick child in face mask. Ill boy in health clinic for test and screening. Kids home treatment of virus. Coronavirus pandemic. Covid-19 outbreak. Patient coughing.

Fontos döntés a 12-18 éves magyar gyerekek oltásáról: akkor ez eldőlt

2021. június 16. 18:37

A kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának. Nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni. - véli a Házi Gyermekorvosok Egyesülete

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

Ezért a HGYE javasolja a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel

  • a COVID-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra
  • akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt
  • hozzátartozójuk külföldön dolgozik
  • rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt
  • nem estek át COVID-19 fertőzésen  

A fokozott fertőzőképességű delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb fenyegetést az oltatlanok számára jelenti - írják.

Az mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait. A nyári szünidő időszaka ideális az oltások tervezhető kivitelezéséhez mind a rendelőkben, mind az oltópontokon. - zárják a közleményt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 24. 14:24