5 °C Budapest
Young beautiful mother sleeping her newborn baby boy at night dim light. Mom breastfeeding infant

Vagyonokat fizetnek ki az egészségükre a magyarok: a család, az család

2021. június 4. 18:01

Az egészségpénztárpénztártagok nemcsak májusban, de egész évben egyre nagyobb figyelmet fektetnek családtagjaikra. A családi (önsegélyező) támogatásokat tavaly 23 százalékkal több alkalommal vették igénybe, mint az azt megelőző évben. Az idei első negyedéves eredmények pedig azt mutatják, hogy 2020 ugyanezen időszakához képest 27 százalékkal igényelték többször.

A legfrissebb OTP Öngondoskodási Index eredményei azt mutatják, hogy kiemelten fontos a magyarok számára az öngondoskodás, a jövőről való gondoskodás, a családi összetartás megteremtése és erősítése. A megkérdezettek 42 százaléka sorolta ezt a fontossági lista első helyére, 31 százaléka pedig a másodikra. Az egészségmegőrzést és az egészséges életmódot a válaszadók 34 százaléka választotta elsőnek, míg 36 százalék mondta, hogy ez a második legfontosabb öngondoskodási forma.

Az Egészségpénztárnál elérhető családi (önsegélyező) támogatások közül az elmúlt években a születési támogatás a legnépszerűbb szolgáltatás, az igénybe vett támogatás összege 2020-ban mintegy 115 százalékos növekedést ért el 2019-hez képest. Sokan nemcsak az első gyermek érkezésekor élnek a lehetőséggel, hanem a következő babák esetében is igénybe veszik a támogatást, hiszen az anya mellett az apa is igényelheti, illetve az őket kedvezményezettként megjelölő hozzátartozó is, amennyiben pénztártag.

Szintén a leggyakrabban igénybe vett támogatások közé tartozik a gyermekgondozási támogatás (CSED/GYED), amelynek esetében a kifizetések összegét tekintve 39 százalékos növekedés volt megfigyelhető 2020-ban. Emellett kedvelt volt még a beiskolázási támogatás is, amely keretében elszámolható például a ruházat, taneszköz, tandíj, kollégium vagy albérlet.

A tavalyi év eredményei azt mutatják, hogy a pénztártagok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségcélú öngondoskodásra, és jelentősen bővült a családi (önsegélyező) szolgáltatásoknak igénybevétele is, amellyel a család életében jelentkező anyagi terhek csökkenthetők

– mondta Kovács Tamás Attila, az egészségpénztár ügyvezető igazgatója, és hozzátette: „2020-ban ugrásszerű növekedést tapasztaltunk mind az igénylők számának tekintetében. A 2021 első negyedéves eredmények pedig 127 százalékos változást mutatnak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10