Young beautiful mother sleeping her newborn baby boy at night dim light. Mom breastfeeding infant

Vagyonokat fizetnek ki az egészségükre a magyarok: a család, az család

2021. június 4. 18:01

Az egészségpénztárpénztártagok nemcsak májusban, de egész évben egyre nagyobb figyelmet fektetnek családtagjaikra. A családi (önsegélyező) támogatásokat tavaly 23 százalékkal több alkalommal vették igénybe, mint az azt megelőző évben. Az idei első negyedéves eredmények pedig azt mutatják, hogy 2020 ugyanezen időszakához képest 27 százalékkal igényelték többször.

A legfrissebb OTP Öngondoskodási Index eredményei azt mutatják, hogy kiemelten fontos a magyarok számára az öngondoskodás, a jövőről való gondoskodás, a családi összetartás megteremtése és erősítése. A megkérdezettek 42 százaléka sorolta ezt a fontossági lista első helyére, 31 százaléka pedig a másodikra. Az egészségmegőrzést és az egészséges életmódot a válaszadók 34 százaléka választotta elsőnek, míg 36 százalék mondta, hogy ez a második legfontosabb öngondoskodási forma.

Az Egészségpénztárnál elérhető családi (önsegélyező) támogatások közül az elmúlt években a születési támogatás a legnépszerűbb szolgáltatás, az igénybe vett támogatás összege 2020-ban mintegy 115 százalékos növekedést ért el 2019-hez képest. Sokan nemcsak az első gyermek érkezésekor élnek a lehetőséggel, hanem a következő babák esetében is igénybe veszik a támogatást, hiszen az anya mellett az apa is igényelheti, illetve az őket kedvezményezettként megjelölő hozzátartozó is, amennyiben pénztártag.

Szintén a leggyakrabban igénybe vett támogatások közé tartozik a gyermekgondozási támogatás (CSED/GYED), amelynek esetében a kifizetések összegét tekintve 39 százalékos növekedés volt megfigyelhető 2020-ban. Emellett kedvelt volt még a beiskolázási támogatás is, amely keretében elszámolható például a ruházat, taneszköz, tandíj, kollégium vagy albérlet.

A tavalyi év eredményei azt mutatják, hogy a pénztártagok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségcélú öngondoskodásra, és jelentősen bővült a családi (önsegélyező) szolgáltatásoknak igénybevétele is, amellyel a család életében jelentkező anyagi terhek csökkenthetők

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta Kovács Tamás Attila, az egészségpénztár ügyvezető igazgatója, és hozzátette: „2020-ban ugrásszerű növekedést tapasztaltunk mind az igénylők számának tekintetében. A 2021 első negyedéves eredmények pedig 127 százalékos változást mutatnak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem