27 °C Budapest
Coronavirus. Smoking. Closeup man with mask during COVID-19 pandemic smoking a cigarette at the street. Smoking causes lung cancer and other diseases. The dangers and harm of smoking.

Borzasztó sokat dohányoznak a magyarok: csak 16 százalék vallja be, egészségtelenül él

2021. május 30. 15:03

Rengeteg cigarettát szívnak a magyar dohányosok, miközben csak kevesen ismerik el, hogy egészségtelen az életmódjuk. Egy felmérésből kiderült, hogy a cigizők negyede maximum fél doboz (10 szál), több mint felük 10-20 szál, egyötödük pedig akár egy doboznál (20 szál) is több cigit szív el naponta.

Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21 százalékáért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. A Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindítja az „Élj tiszta tüdővel!” című, dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is - áll az intézmény közleményében.

Kiderült, hogy a lakosság 45 százaléka gondolja azt, hogy egészségesen, vagy nagyon egészségesen él, mindössze 16 százalék mondta azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek. Az intézet 2019 végén készült felmérése szerint a felnőtt lakosság 29,6 százaléka (a férfiak 34%-a és a nők 25%-a) dohányzott, vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt. Tehát olyanok is egészségesnek vallották életmódjukat, akik amúgy a káros szenvedéllyel éltek.

A dohányzók többsége már 18. életévének betöltése előtt rászokik a cigarettára, az átlagéletkor 17,5 év – nők esetében ez valamivel magasabb, a férfiaknál alacsonyabb. Közel negyedük maximum fél doboz (10 szál), több mint felük 10-20 szál, egyötödük pedig akár egy doboznál (20 szál) is több cigit szív el naponta. Ezzel nem csak egészségüknek ártanak, hanem pénztárcájuknak is – a rendszeres dohányzók akár havi több tízezer forintot költenek dohánytermékekre.

A többség tisztában van vele, hogy a dohányzás káros az egészségre, 26,4 százalék próbált már leszokni. Közülük 68,5 százalék sikeresnek minősítette a műveletet, 31,5 százalék viszont továbbra is dohányzik.

A dohányzás elhagyásának sikeressége főleg belső elhatározás függvénye, azonban mind a döntésben, mind a leszokás sikerében számottevő jelentőségű a külső támogatás és a szakavatott tanácsadás is

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írták. A dohányzás következtében több mint 7000 mérgező és legalább 70 ismert rákkeltő vegyület jut a szervezetbe, amelyek szinte minden szervrendszerben károsodást idézhetnek elő. A felmérésben részt vevők döntő többsége nem vett igénybe külső segítséget (78,7%) a leszokáshoz, pedig a viselkedésváltozást célzó tanácsadás és a megvonási tüneteket enyhítő gyógyszeres segítség elengedhetetlenül fontos a dohányzásról való leszokás folyamatában.

A leszokás akkor tud sikeres lenni, ha a nikotinfüggőség gyógyszeres kezelése mellett más tényezőkkel is foglalkozunk. A viselkedésváltozás célja az, hogy a dohányzó megtanulja a dohányos helyzeteket máshogy kezelni, és új stratégiákat alakítson ki a dohányzáshoz kapcsolódó érzések átalakítására. A sikeres viselkedésváltozáshoz elengedhetetlen a belső motiváció megtalálása, az önmegfigyelés és az önkontrollstratégiák alkalmazása. Ebben segíthet az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ ingyenes telefonos leszokástámogató tanácsadási programja (06-80-44-20-44), illetve a tüdőgondozók és az egészségfejlesztési irodák egyéni és csoportos tanácsadási programja.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54