13 °C Budapest
Orbán Viktor: megszűnik a kijárási tilalom, eltöröljük a kötelező maszkhasználatot

Orbán Viktor: megszűnik a kijárási tilalom, eltöröljük a kötelező maszkhasználatot

2021. május 21. 07:40

Bejelentette az enyhítés lépéseit Orbán Viktor: eltörlik a kötelező köztéri maszkhasználatot, megszűnik a kijárási tilalom és indulhatnak a rendezvények. A hitelmoratórium kapcsán elmondta, nyár végéig kell kitalálni, hogy mi következzen a moratórium után, de a Bankszövetség javaslatai szerinte nem elfogadhatóak.

5 millió beoltottnál újabb enyhítésebb jönnek, a beioltottak száma majdnem 4,9 millió, a hétvégén meglesz az 5 millió beoltott - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Így a magyarok több mint 50 százaléka be van oltva, ezzel pedig a kormányfő szerint legyőztük a harmadik hullámot. Az enyhítésekről szólva elmondta, a korlátozások nagy részét feloldják:

  • a kijárási tilalom megszűnik,
  • az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik,
  • eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget,
  • szabad a sport a közterületen,
  • magánrendezvény 50 főig tartható, lakodalom 200 főig tatható (ha a lagzi vendéglátóhelyen, szállodában van, akkor el kell különíteni a vendégeket),
  • zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható,
  • szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható,
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Emellett a 16-18 évesek is mehetnek rendezvényekre, ha beoltották őket. Egyelőre nincs döntés róla, hogy ezek mikor lépnek életbe. Ezek mellett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette azt is, hogy keddtől megszűnik az ingyenes parkolás is, emellett a hitelmoratóriumot is meghosszabbítják.

A miniszterelnök arról beszélt, van három körülmény, ami óvatosságra int bennünket: hárommillió ember még nincs beoltva, fenyegetnek a mutációk, és a határok mentén élőket intette óvatosságra, mert a környező országokban még messze nem megnyugtató a helyzet.

Annak kapcsán, hogy Magyarország nem kíván részt venni a következő EU-s vakcinabeszerzésben Orbán elmondta, hogy idénre és 2022-re is van elég vakcinánk még akkor is, ha harmadik oltást kell beadni. A már lekötött mennyiségek alapján Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca is be van rendele, ám ennek leszállítása kérdéses.

Emellett legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben a vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű oltóanyagot fog gyártani.

Nagyon remélem, hogy a nyár folyamán a rendkívüli jogrendtől is meg tudunk szabadulni, de most még a gyors reagálás érdekében szükség van rá

- mondta Orbán Viktor. A kormányfő a hitelmoratórium kapcsán elmondta, "úgy hogy van" meghosszabbítják nyár végéig, addig kitalálják, mi lesz majd a moratórium után:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a Bankszövetség javaslatai szerintem nem fogadhatók el, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az emberek lemondjanak a moratórium lehetőségéről

- fogalmazott a miniszterelnök.

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak. Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekezntünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség. Hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell

- tette hozzá. A gazdaság kapcsán elmondta, a második negyedévben "fenomenális" adatokra számít. "Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak" -mondta. A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma, az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e is reménykedni. 

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm