19 °C Budapest
Coronavirus cells in an electron microscope. 3D illustration

Friss kutatás: akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek

2021. május 21. 19:01

Akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzése után egy új kutatás szerint. A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika (CHU) tudósai csütörtökön tették közzé eredményeiket, a tanulmányt tudományos lapokban még nem publikálták.

Egy május elején megjelent olasz kutatás szerint a koronavírus-fertőzés után legalább nyolc hónapig a vérben maradtak a semlegesítő antitestek. A Samira Fafi-Kremer vezette friss strasbourg-i kutatásban több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen. Az utóbbiak közül "egy évvel a fertőzés után 97 százaléknál voltak jelen a tüskefehérje elleni antitestek" (S-antitestek) - állt a CHU közleményében.

A kutatás ideje alatt az ebben a csoportban történt újrafertőződések számát a kontrollcsoport fertőzöttjeinek mennyiségével összehasonlítva a kutatók úgy számoltak, hogy "96,7 százalékkal csökkent" a vírus elkapásának kockázata a korábban már fertőzöttek körében, köszönhetően a tüskefehérje-antitestek hosszú ideig kimutatható jelenlétének.

Azt is megállapították, hogy a fertőzés után 13 hónappal a szervezetben a tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja lehetővé teszi az új koronavírus eredeti, valamint brit változatának semlegesítését, a dél-afrikai variánsét azonban nem. A tanulmány kiemelte, hogy

a védőoltások "megerősítik a variánsok elleni védelmet és szignifikánsan emelik" az antitestek szintjét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Azt tervezzük, hogy az antitestek hosszú távú dinamikájának jobb megértéséért folytatjuk a követést 18, majd 24 hónapon keresztük" - idézte a közlemény Fafi-Kremert. Azt is kimutatták, hogy az S-antitestek gyorsabban csökkennek a férfiaknál, mint a nőknél. A tanulmány a medrxiv.org nevű, úgynevezett preprint szerveren jelent meg, ahol a szakmai értékelés előtti munkák olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?