11 °C Budapest
Cute healthy preschool kid boy eats pasta noodles sitting in school or nursery cafe. Happy child eating healthy organic and vegan food in restaurant. Childhood, health concept

Célkeresztben az iskolai menzák: új követelményeket hozott a járvány

2021. május 12. 20:52

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. Bár maga az értékelés a megszokott módon folytatódik, lényeges változások lépnek életbe a közétkeztetést érintő közbeszerzéseknél, valamint a minősítési eredmények közzétételi módját tekintve.

A 2019-ben kitört, majd 2020 márciusában Magyarországon is megjelent SARS-CoV-2 (Covid-19) koronavírus járvány a közétkeztetésben is jelentős változásokat generált. Ezeket, valamint a korlátozó intézkedéseket mérlegelve a Nébih a konyhák törvény szerinti minősítését szüneteltette, illetve a szakemberek az igényeknek megfelelően tanácsadó, támogató szemléket végeztek.

Az elmúlt hetekben lezajlott, fokozatos újranyitásnak köszönhetően április 19-től újraindultak a minősítések, első körben a bölcsődei, óvodai, valamint a munkahelyi konyhákon. Az auditorok eddig tapasztalatai alapján a konyhák normál kapacitásra való visszaállása többnyire zökkenőmentesen zajlott. Jellemző továbbá, hogy több helyen lecserélődött a személyzet és sokszor az élelmezésvezető személyében is változás történt.

Május 10-étől az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban is újraindult a jelenléti oktatás. Ezzel a nevelési, oktatási intézményekben szintén visszaállt a közétkeztetés „normál” állapota, így az élelmiszerbiztonsági, -higiéniai, -minőségi minősítések e területeken is a folytatódhatnak.

Bár maguk a minősítések a megszokott módon, folyamatosan zajlanak, néhány területen jelentős változások lépnek életbe, így például a közétkeztetést érintő közbeszerzések pályázatainál. A vonatkozó rendelet értelmében ugyanis szeptembertől a közétkeztetési pályázaton induló szolgáltatóknak be kell nyújtania a 3 évnél nem régebbi Éltv. 23.§ (5) bekezdése szerinti minősítést is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén módosul a minősítési eredmények közzétételének rendje. A 2021. április 1-jét követő minősítések esetében minden eredmény – ideértve a 80% alatt teljesítő konyhákét is – pontosan, százalékban meghatározva kerül fel a Nébih honlapjára. Ezzel megszűnik a „fejlesztés alatt, jobb minősítésre pályázik” jelzéssel való megjelenítés lehetősége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem