Kecskemét, 2021. május 4.A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina a Bács-Kiskun Megyei Oktatókorház oltópontján Kecskeméten 2021. május 4-én.MTI/Bús Csaba

WHO: nem biztos, hogy hatásos 60 év felettieknél a kínai Sinopharm vakcina

2021. május 4. 19:12

A WHO nem azt állítja, hogy az oltás 60 év fölött hatástalan vagy káros lenne, csak hogy nincs elég adat, elég bizonyíték arról, hogy biztosan hatásos. 60 év alatti, egészséges embereknél a vakcina hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést.

Közzétette a Sinopharm védőoltásról adott értékelését az Egészségügyi Világszervezet, kielemezve a már korábban publikált adatokat. Ezek alapján a WHO azt írja, hogy 60 év alatti, egészséges embereknél a vakcina hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést, az adatok alapján viszont nem lehet meggyőzően kijelenteni, hogy 60 év felettieknél is hatásos az oltás.

Magyarországon elsősorban pont a 60 év felettieket oltották ezzel a szerrel, az eddig beadott Sinopharm vakcinák 93 százalékát ez a korosztály kapta. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet nem azt állítja, hogy az oltás 60 év fölött hatástalan vagy káros lenne, csak hogy nincs elég adat, elég bizonyíték arról, hogy biztosan hatásos. 

Egész pontosan úgy fogalmaz a szervezet, hogy "alacsony mértékben bizonyosak" abban, hogy 60 év fölött hatásos a vakcina.

Abban pedig „nagyon alacsony mértékben bizonyosak"  hogy a BBIBP-CorV vakcina (a Sinopharm hivatalos neve)  hatásos  Covid–19 megelőzésében a krónikus betegeknél. Emellett arról sincs a WHO szerint elég adat, hogy a Covid-19 súlyos formája ellen hogy véd az oltás, mennyi ideig véd, és szükséges-e emlékeztető oltást adni, véd-e a vírus variánsaitól és kismamáknak beadható-e biztonságosan.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fotó: Bús Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?