32 °C Budapest
Asian male doctor holding Covid-19 Blood Sample and rapid test of coronavirus on Laboratory Background

Covid-teszt árak 2021-ben: ennyiért mutatják ki a magánlaborok, hatásos volt-e az oltás

2021. április 28. 05:56
Frissítve: 2021. április 28. 09:32

Míg a PCR-tesztek árát a kormány 19 500 forintban maximálta, a szerológiai - vagyis antitest és antigén szintet mérő - vizsgálatok árai széles skálán mozognak. Más-más vizsgálat javasolt annak függvényében, hogy védettségi igazolványt váltana-e ki valaki, vagy arra kíváncsi, hatásos volt-e az oltás, amit kapott. A különböző magánlaborok díjszabását vizsgálta most a Pénzcentrum.

Az egyes vakcinák hatékonyságát különféle vizsgálatok, módszerek igazolhatják, amelyek gyakran szerepet játszhatnak abban, hogy hogyan választanak azok, akik még nem kapták meg az oltást. A klinikai tesztek százalékos rátáját szokták leggyakrabban összevetni, illetve nemrégiben a magyar kormány is közölt adatokat azzal kapcsolatban, hogy hány megbetegedés, illetve haláleset történt az egyes vakcinák beadását követően az országban. Ezek azonban nem adnak megfelelő alapot arra, hogy egzakt módon vessük össze a hatékonyságot.

Arra vonatkozóan is indultak már vizsgálatok más országokban, hogy az egyes oltások alkalmazása után megfelelő ellenanyag mennyiség termelődik-e a szervezetben. Szerbiában például átfogó tesztelés indult ennek feltérképezésére. Másfél hete zárult a 10 ezer ember részvételével készített kutatás, mely azt állapította meg, hogy az országban alkalmazott összes vakcina (Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm) hatékony. Viszont, ahogy azt szakemberek gyakran hangsúlyozzák, az immunválasz nagyban függ attól a szervezettől, amelybe a vakcinát bejuttatják, így bármely vakcinánál elképzelhető (bár az esélye csekély), hogy nem indul be tőle az ellenanyag termelés.

Ahhoz, hogy az oltás hatékonyságáról valaki meggyőződhessen, a magánlaborokban számos vizsgálat elérhető, különböző árakon. Arra szintén van lehetőség, hogy olyan ellenanyag vizsgálatot végeztessen valaki, amely a védettségi igazolvány kiváltásához szükséges, ha úgy gondolja, átesett a fertőzésen. A magánklinikák pedig továbbra is kínálnak PCR-tesztet azoknak, akik arról szeretnének meggyőződni, jelenleg fertőzöttek-e, vagy utazás előtt, esetleg karanténból való kikerüléshez szükséges számukra a negatív PCR-teszt.

Az elérhető vizsgálatok, illetve az árak pedig egészen változatosan alakulnak. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyik vizsgálat mely célból ajánlott, illetve mennyibe kerül az egyes laborokban.

Milyen vizsgálat szükséges oltást követően?

Az már a lakosság nagyrésze számára világos, hogy ha arra kíváncsi, jelenleg fertőzött-e, megbízható és a hatóságok által is elfogadott teszt a PCR-módszer. Ennek árát még ősszel a kormány 19 500 forintban maximálta. Akkor ezt a magánklinikák elég alacsonynak érezték, azóta viszont több helyen még olcsóbban is kínálják a szolgáltatást. Később pedig a szerológiai teszt árát is egységesen 11 000 forintban határozták meg.

Az antitesteket, antigéneket vizsgáló tesztből létezik a "gyorstesztnek" nevezett fajta, ami ujjbegyből vett vérből mutatja ki, volt-e már valaki fertőzött. A vénás vérből vett mintából dolgozó szerológiai vizsgálat is ezt mutatja ki, általánosságban megbízhatóbb, és a védettségi igazolvány kiváltásához is ilyet kérnek.

Léteznek további vizsgálattípusok is, melyek az immunválasz kiváltásán alapulnak. Ezzel meg lehet győződni például arról is, hogy az oltás - vagy egy tünetek nélkül lezajlott fertőzöttség - adott-e bármilyen védettséget a jövőbeli megbetegedéssel szemben. Azonban ha valaki kifejezetten oltás után szeretne meggyőződni a védettségéről, egyáltalán nem mindegy, mikor és milyen oltást kapott. Ezt a Medicover el is magyarázza a honlapján, ahol az IgG immunválasz mérésére szolgáló magas érzékenységű szerológiai tesztet ismerteti:

A teszt az oltás után kialakult tüske fehérje (spike-protein) ellenanyag szintjét méri, így a jelenleg Magyarországon elérhető összes oltás (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca), valamint a már engedélyezett oltóanyagok (Johnson&Johnson, CoviShield, CanSino, CureVac) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas. A mintavétel a kétdózisú oltások esetén (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca, CoviShield, CureVac) a második oltás után egy héttel, az egydózisú oltások esetén (Johnson&Johnson, CanSino,) az oltást követő 4.-6. hét után javasolt

- írják. Míg a SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) vizsgálat esetében arra is felhívják a figyelmet: "a teszt nem alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására, mivel a fertőzés utáni ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat". Még ha ezt nem is érti egy laikus, annyi tudható belőle, hogy ellenanyag szint mérésére és nem immunválaszt kiváltására szolgáló tesztről van szó, amely nem az oltás után kialakult védettség tesztelésére szolgál.

A TritonLife szintén kínál úgynevezett ELISA tesztet. Mint írják, ez a laboratóriumi szerológiai vizsgálat azt mutatja meg, hogy a szervezet termel-e ellenanyagot a vírus ellen. A koronavírus esetében az immunrendszer előbb IgM típusú, majd pedig IgG típusú ellenanyagot termel. A korai immunválasz a fertőzés után kb. 5-7 nappal alakul ki, ez az ún. IgM-pozitivitás. A késői immunválasz 10-14 nappal a fertőzés után jön létre, ez az IgG-pozitivitás - ismertetik.

A jelenlegi tudományos vélekedések nem bizonyítják egyértelműen, hogy a betegségen átesett emberekben védettség alakulna ki az újrafertőződés ellen, de valószínűsítik, hogy újrafertőződés esetén a tünetek enyhébb formában jelentkeznek, vagy tünetmentesen zajlik le a fertőzés. (...) A megfelelően magas IgG értékkel rendelkezők vérplazmájukkal segíthetnek a súlyos beteg koronavírus fertőzötteken

- írják a honlapon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy egyes szakemberek szerint felesleges (pénzkidobás) az oltás utáni immunválasz vizsgálat, főként hogy sokszor nem is a jó tesztet végezteti el valaki. A magánúton 10-20 ezer forintért végeztethető vizsgálat például a kínai vakcina esetében, de ezt a laborok elmondása szerint sem érdemes túl korán kérni - írta a Népszava. Békássy Szabolcs pedig, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője például azt közölte a hvg.hu kérdésére, hogy a Sinopharm esetében nem érdemes magánúton mérni az ellenanyagszintet a második dózis után, mert az eredmények félrevezetőek lehetnek.

A kínai vakcina - szemben a többi alkalmazott oltóanyaggal - az elölt vírust tartalmazza, így inkább a nukleokapszid elleni antitestek termelése és a sejtes immunválasz jellemző rá, míg az mRNS-vakcinák (pl. Pfizer, Moderna) az S-fehérje – azaz a tüskefehérje – elleni antitestek termelődését indítja be – mondta a szakember, így véleménye szerint

a forgalomban lévő tesztek nem feltétlenül azt az antitestet vizsgálják, amire szükség lenne, így a negatív eredmény ellenére ugyanúgy lehet védett a beoltott személy.

Sarkadi Balázs orvos-biológus a hvg-hez eljuttatott összefoglalójában pedig arra hívta fel a figyelmet a Sinopharm-vakcina hatásossága kapcsán, hogy a védettségről való meggyőződéshez nem elég egyetlen vizsgálat. Eszerint az anti-Covid antitest titert először egy alkalmas gyorsteszttel (pl. a Cellex antiS/N, IgM és IgG teszt) kellene ellenőrizni. Ha az negatív, el kellene végezni a kvantitatív neutralizáló antitest mérést (ELISA vagy Centaur esszé). Ha ez is negatív akkor pedig a Quantiferon tesztet a sejtes immunválasz felmérésére.

Mennyibe kerül egy PCR, ellenanyag, vagy ELISA teszt?

Végignézve a magyar magánlaborok díjszabását azt láthatjuk, hogy a PCR-tesztek még mindig 19 500 forintos hatósági áron érhetők el a legtöbb helyen. Természetesen vannak kivételek: a Dimenzió-Med Egészségközpontban és az InspiroMednél találunk PCR-tesztet 18000 forintért, az Emineónál 17900 forintért, a Budai Magánorvosi Centrumban 17500 forintért, és a Swiss Medicalnál most akciósan 16500 forintért.

A szerológiai vizsgálatok, ELISA tesztek is nagyrészt igazodnak a hatósági árhoz, ami 11 000 forint, és a gyorstesztek is nagyrészt 15 000 forint körül mozognak, de találhatunk ennél valamivel alacsonyabb és magasabb díjszabást is. Sokszor befolyásolja az árat az is, hogy a helyszínen történik-e a mintavétel, vagy a páciens önmintavétellel tesztel.

A kiszállási felárat, csomagdíj vagy csoportos kedvezményeket, sürgősségi felárat nem tüntettük fel, ezen információkért érdemes felkeresni a laborok, klinikák honlapjait. A magánegészségügyi intézmények általában részletes leírást adnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan zajlanak a vizsgálatok, hogyan kell rájuk készülni, és pontosan mit vizsgálnak. Gyakran kitérnek arra is, mit jelenthet egy-egy pozitív vagy negatív eredmény.

Azt viszont már kevesebb szolgáltató tünteti fel a honlapon, hogy az elérhető vizsgálatok közül melyik alkalmat az oltást követő védettség ellenőrzésére. A Medicover például figyelmeztet a SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) vizsgálat kapcsán (19000 Ft), hogy "a teszt nem alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására, mivel a fertőzés utáni ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat". Ellenben elérhető náluk más vizsgálat, ami alkalmas erre.

Ezért javasolt, hogy mielőtt valaki elvégeztet egy 10-20 ezer forintos tesztet egy magánklinikán, előbb tájékozódjon részletesen, hogy az a teszt alkalmas-e az oltás után kialakult védettség vizsgálatára. Időpontfoglalást előtt érdemes érdeklődni az adott szolgáltatónál is, és jelezni, mi célból készül a vizsgálat. Így elkerülhető, hogy felesleges vizsgálatokra dobjunk ki pénzt, amelyek jellemzően negatív, vagyis nem megnyugtató eredményt fognak hozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06