8 °C Budapest
Melyik vakcina a legjobb, leghatásosabb? Ezek a szempontok is fontosak az összehasonlításnál

Melyik vakcina a legjobb, leghatásosabb? Ezek a szempontok is fontosak az összehasonlításnál

2021. április 25. 11:52

A lakosság legtöbbször a hatékonysági ráta alapján rangsorolja, melyik vakcina "jobb" mint a másik. Kizárólag ezeknek a számoknak az alapján értékelni azonban félrevezető lehet. A százalékos értékek értelmezéséhez ugyanis fontos ismerni a hatékonysági ráta számításának módszerét és körülményeit, és nem árt azt is fegyelme venni, hogy mi az oltási kampány valódi célja. Nem az, hogy az oltás után egyáltalán senki se fertőződjön meg, hanem hogy ne kerüljön kórházba, és ne haljon bele a koronavírusba.

Mit is jelent valójában egy oltás hatékonysága? Az oltásokat az utolsó tesztelési fázisben több tízezer emberen tesztelik a gyártók, melynek során a tesztalanyok egyik felének valódi hatóanyaggal rendelkező vakcinát adnak be, a másik felének pedig placebo gyógyszert. Ezután a tesztalanyok ugyanúgy élik az életüket, néhány hét múlva pedig megvizsgálják, a két csoporton belül hányan mutattak tüneteket, és fertőződtek meg a vírussal. Ezekből az adatokból számolják ki a hatékonysági rátát. Hogy miért nem érdemes ez alapján összevetni az oltóanyagokat, és nem kérni egyes vakcinákat, azt a Vox foglalta össze egy videójában.

Egy példán keresztül bemutatva: a Pfizer tesztek placebo csoportjában 162-en, a valódi gyógyszerrel oltottak csoportjában azonban csak 8-an kapták el a vírust. Tehát mivel (162-8)/162=0,95, a hatékonysági ráta 95 százalékos. A vakcinák hatékonysági rátáját azonban külső körülmények is jelentős mértékben befolyásolják - írta a G7. Legfontosabb ezek közül a tesztek elvégzésének időszaka, a helyszíne és a résztvevők száma.

A Moderna vakcináját kizárólag, a Pfizerét pedig elsősorban az USA-ban tesztelték, mindkettőt tavaly augusztus és november között, azaz a második és a harmadik hullám között, amikor a koronavírussal fertőzöttek száma kifejezetten alacsony volt. Ezzel szemben a Johnson & Johnson oltóanyagait már részben a harmadik hullám során tesztelték az USA-ban. Ráadásul többségében más országokban tesztelték az oltást, leginkább Brazíliában és Dél-Afrikában, ahol a vakcina már az új mutánsokkal vette fel a küzdelmet.

Érdemes magát a videót is végignézni, amely szemléletesen elmagyarázza a tesztelés folyamatát, hogy mit is takarnak valójában a 95, illetve 66%-os hatékonysági adatok:

Azt kell viszont észben tartani, hogy mi az oltási kampány valódi célja. A vakcinának ugyanis nem az a feladata, hogy 100%-os védelmet nyújtson az ellen, hogy valaki elkapja a fertőzést. Amiben a legjobbnak kell lennie, az az, hogy a halál és súlyos tünetekkel kórházba kerülés kockázatát kiküszöbölje! És a Vox videója szerint ebben minden vakcina 100%-os teljesítményt nyújtott a tesztelés alatt.

A kormány Facebook-oldalán most megjelentetett összesítő táblázat azt is megmutatja, hogy - nem teszt keretein belül, hanem élesben - az egyes vakcinákkal beoltottak közül hányan kerülnek arányaiban kórházba, hunynak el. "Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen" - írták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fenti adatokból kitűnik, hogy a második oltáson átesettek közül 100 ezer emberre vetítve mindössze 20-an veszítették életüket. Az, hogy mennyien kapták el a fertőzést, a fenti gondolatmenet alapján kevésbé fontos, hiszen a vakcinának elsősorban attól kell védenie, hogy a betegség súlyos lefolyású, akár halálos kimenetelű legyen.

A vakcina a szervezetet készíti fel arra, hogy amikor a valódi vírussal találkozik, meg tudja védeni magát.

Viszont ez alapján a táblázat alapján sem lehet messzemenő következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy melyik vakcina "jobb". Mondhatnánk ugyanis, hogy a Pfizer esetében többen haltak meg arányaiban, mint a többinél 32-en a 100 ezerből, bezzeg a Szputnyik V esetében csak 1 fő. Ezt azonban nem lehet így összevetni, ugyanis a Pfizer vakcinával éppen az időseket, krónikus betegeket, nagy kockázatúakat kezdték oltani. Modernával szintén csak egy szűkebb, veszélyeztetett csoportot oltanak, nem mindenkit.

Ezért kell nagyon óvatosnak lenni, bármilyen egzakt számot hallunk, olvasunk a vakcinák hatákonyságával kapcsolatban. Inkább fókuszáljunk arra, ami a valós cél: hogy a járvány ne legyen olyan súlyos lefolyású, felszabadulhassanak a kórházak a terhek alól, és a legfontosabb: ne haljanak bele annyian a fertőzésbe. Ebben pedig minden vakcina egyaránt hatékony a jráványügyi szakemberek szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem