Melyik vakcina a legjobb, leghatásosabb? Ezek a szempontok is fontosak az összehasonlításnál

Melyik vakcina a legjobb, leghatásosabb? Ezek a szempontok is fontosak az összehasonlításnál

2021. április 25. 11:52

A lakosság legtöbbször a hatékonysági ráta alapján rangsorolja, melyik vakcina "jobb" mint a másik. Kizárólag ezeknek a számoknak az alapján értékelni azonban félrevezető lehet. A százalékos értékek értelmezéséhez ugyanis fontos ismerni a hatékonysági ráta számításának módszerét és körülményeit, és nem árt azt is fegyelme venni, hogy mi az oltási kampány valódi célja. Nem az, hogy az oltás után egyáltalán senki se fertőződjön meg, hanem hogy ne kerüljön kórházba, és ne haljon bele a koronavírusba.

Mit is jelent valójában egy oltás hatékonysága? Az oltásokat az utolsó tesztelési fázisben több tízezer emberen tesztelik a gyártók, melynek során a tesztalanyok egyik felének valódi hatóanyaggal rendelkező vakcinát adnak be, a másik felének pedig placebo gyógyszert. Ezután a tesztalanyok ugyanúgy élik az életüket, néhány hét múlva pedig megvizsgálják, a két csoporton belül hányan mutattak tüneteket, és fertőződtek meg a vírussal. Ezekből az adatokból számolják ki a hatékonysági rátát. Hogy miért nem érdemes ez alapján összevetni az oltóanyagokat, és nem kérni egyes vakcinákat, azt a Vox foglalta össze egy videójában.

Egy példán keresztül bemutatva: a Pfizer tesztek placebo csoportjában 162-en, a valódi gyógyszerrel oltottak csoportjában azonban csak 8-an kapták el a vírust. Tehát mivel (162-8)/162=0,95, a hatékonysági ráta 95 százalékos. A vakcinák hatékonysági rátáját azonban külső körülmények is jelentős mértékben befolyásolják - írta a G7. Legfontosabb ezek közül a tesztek elvégzésének időszaka, a helyszíne és a résztvevők száma.

A Moderna vakcináját kizárólag, a Pfizerét pedig elsősorban az USA-ban tesztelték, mindkettőt tavaly augusztus és november között, azaz a második és a harmadik hullám között, amikor a koronavírussal fertőzöttek száma kifejezetten alacsony volt. Ezzel szemben a Johnson & Johnson oltóanyagait már részben a harmadik hullám során tesztelték az USA-ban. Ráadásul többségében más országokban tesztelték az oltást, leginkább Brazíliában és Dél-Afrikában, ahol a vakcina már az új mutánsokkal vette fel a küzdelmet.

Érdemes magát a videót is végignézni, amely szemléletesen elmagyarázza a tesztelés folyamatát, hogy mit is takarnak valójában a 95, illetve 66%-os hatékonysági adatok:

Azt kell viszont észben tartani, hogy mi az oltási kampány valódi célja. A vakcinának ugyanis nem az a feladata, hogy 100%-os védelmet nyújtson az ellen, hogy valaki elkapja a fertőzést. Amiben a legjobbnak kell lennie, az az, hogy a halál és súlyos tünetekkel kórházba kerülés kockázatát kiküszöbölje! És a Vox videója szerint ebben minden vakcina 100%-os teljesítményt nyújtott a tesztelés alatt.

A kormány Facebook-oldalán most megjelentetett összesítő táblázat azt is megmutatja, hogy - nem teszt keretein belül, hanem élesben - az egyes vakcinákkal beoltottak közül hányan kerülnek arányaiban kórházba, hunynak el. "Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen" - írták.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fenti adatokból kitűnik, hogy a második oltáson átesettek közül 100 ezer emberre vetítve mindössze 20-an veszítették életüket. Az, hogy mennyien kapták el a fertőzést, a fenti gondolatmenet alapján kevésbé fontos, hiszen a vakcinának elsősorban attól kell védenie, hogy a betegség súlyos lefolyású, akár halálos kimenetelű legyen.

A vakcina a szervezetet készíti fel arra, hogy amikor a valódi vírussal találkozik, meg tudja védeni magát.

Viszont ez alapján a táblázat alapján sem lehet messzemenő következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy melyik vakcina "jobb". Mondhatnánk ugyanis, hogy a Pfizer esetében többen haltak meg arányaiban, mint a többinél 32-en a 100 ezerből, bezzeg a Szputnyik V esetében csak 1 fő. Ezt azonban nem lehet így összevetni, ugyanis a Pfizer vakcinával éppen az időseket, krónikus betegeket, nagy kockázatúakat kezdték oltani. Modernával szintén csak egy szűkebb, veszélyeztetett csoportot oltanak, nem mindenkit.

Ezért kell nagyon óvatosnak lenni, bármilyen egzakt számot hallunk, olvasunk a vakcinák hatákonyságával kapcsolatban. Inkább fókuszáljunk arra, ami a valós cél: hogy a járvány ne legyen olyan súlyos lefolyású, felszabadulhassanak a kórházak a terhek alól, és a legfontosabb: ne haljanak bele annyian a fertőzésbe. Ebben pedig minden vakcina egyaránt hatékony a jráványügyi szakemberek szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05