19 °C Budapest
Gyõr, 2021. április 19.Oltáshoz elõkészített, a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával töltött fecskendõ a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 19-én.MTI/Krizsán Csaba

Újabb Pfizer-opciót hív le az EU: még 100 millió vakcina érkezhet az idén

MTI
2021. április 19. 15:13

Újabb 100 millió vakcinár vonatkozó opciót hívott le az EU a Pfizer-BioNTechnél: a plusz mennyiséget még az idén leszállítják. Az Unió tavaly már szerződést kötött 300 millió adag Comirnaty leszállításáról. Ebből a mennyiségből az első negyedévben 60 milliót szállítottak le, a másodikban pedig 175 milliót fognak.

A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek bejelentették hétfőn, hogy a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájukból, a Comirnatyból további százmillió adagot szállítanak az idén az Európai Uniónak, mert az EU lehívja a szerződésük szerinti opciót, és igényt tart erre.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech február 17-én kötött újabb szerződést az EU-val, miszerint 200 millió adagot mindenképpen leszállítanak neki, további 100 millióról pedig még eldöntheti az unió, hogy akarja-e. A 200 millióból 75 milliót már az év második negyedében leszállít a két cég a megállapodás szerint.

Az EU és az amerikai-német gyógyszeripari páros tavaly már szerződést kötött 300 millió adag Comirnaty leszállításáról. Ebből a mennyiségből az első negyedévben 60 milliót szállítottak le, a másodikban pedig 175 milliót fognak.

A két szerződés keretében így összesen 600 millió adagot szállítanak a huszonheteknek a vakcinából, amelyből két adagot kell kapniuk a pácienseknek. Ezeket a vakcinákat mind a cégek európai üzemeiben állítják elő. Sean Marett, a BioNTech üzleti igazgatója azt mondta: ezzel a 600 millió adaggal ellátják az unió lakosainak csaknem kétharmadát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Comirnatyból az idén valamennyi piacot együttvéve több mint kétmilliárd adagot gyártanak a tervek szerint, és a legnagyobb üzletet az EU-val kötötték meg. A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban.

Fotó: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem