13 °C Budapest

MNB: az infláció megugrása átmeneti, ekkor jöhet a kilábalás

MTI
2021. március 25. 17:57

Átmenetinek nevezte az infláció idei megugrását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön Budapesten, a jegybank márciusi Inflációs jelentését bemutató online sajtótájékoztatón.

A legfrissebb jegybanki előrejelzés szerint az infláció az idén a 3,8-3,9 százalékos tartományban alakulhat, a tavaly decemberben jelzett 3,5-3,6 százalék helyett. Balatoni András kiemelte: a rövid távú, átmeneti inflációs kiugrásokat követően várakozásuk szerint az infláció 2022 elejétől már a 3,0 százalékos jegybanki cél körül alakul, ahogy a külső inflációs környezet árleszorító hatása előtérbe kerül, az üzemanyagok inflációja a historikus átlagnak megfelelő szintre csökken, és az inflációt növelő indirektadó-hatások pedig fokozatosan mérséklődnek.

Az infláció második negyedévi emelkedésének közel felét az üzemanyagárak és az adóváltozások magyarázzák. A jegybank az alapfolyamatok alakulását legjobban kifejező adószűrt maginflációt figyeli, a piaci szolgáltatások árváltozása mellett. A szolgáltatások ára eddig mérsékelten változott, és fontos jelzésnek tekinthető, ha ez az év második felében is így marad. Az úgynevezett másodkörös hatásokat a munkaerőpiaci folyamatokban és a gazdasági szereplők inflációs várakozásának alakulásában szorosan nyomon követi a jegybank - tette hozzá.

Balatoni András hangsúlyozta: az adószűrt maginfláció a másodkörös hatások nélkül visszafogott, és dezinflációs hatást mutat. A gazdaság növekedési kilátásairól azt mondta: a magyar gazdaság helyreállási potenciálja erős, jó esély van arra, hogy az év végére az ország újra elérje a 2019. év végi GDP-szintet. Idén 4-6 százalék közötti, jövőre 5-6 százalék közötti növekedést prognosztizálnak. Fontosnak nevezte a növekedés szerkezetét, úgy látják, hogy a beruházásintenzív növekedési pálya az, ami hosszú távon megteremti a fenntartható felzárkózás alapjait. A magyar beruházási ráta a harmadik legmagasabb az unión belül.

A kínálati oldalról a beruházások mellett a munkaerőpiac is támogatja a növekedést, a magyar munkanélküliségi ráta 2020-ban nemzetközi összevetésben az egyik legalacsonyabb maradt - emelte ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyensúlyi mutatókról azt mondta: a folyó fizetési mérleg egyenlege a vártnál kedvezőbben alakult, tavaly többletes volt, a többlet idén emelkedik, az ország külső egyensúlyi pozíciója kedvező. Ez a jelentős külfölditőke-beáramlás révén az új termelőkapacitások emelkedését eredményezi. A 2020-as költségvetési hiány megfelel a nemzetközi átlagnak, a bruttó államadósság ráta átmenetileg emelkedett a GDP 80 százaléka fölé, idén ismét csökkenő pályára áll - mondta.

Friss inflációs jelentésében az idei inflációs prognózis 0,3 százalékpontos emelése mellett a maginfláció és az indirekt adóhatásoktól szűrt maginfláció várható mértékét is 0,1 százalékponttal megemelte a decemberi kiadványhoz képest az MNB, amivel az éves maginfláció idén eléri a jegybanki toleranciasáv felső határát. A munkanélküliségre vonatkozó előrejelzést viszont 0,4 százalékponttal 4,2-5,0 százalékosra javította a jelentés. A friss előrejelzésben 0,5 százalékponttal magasabb, 6,5-7,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár a jegybank ebben az évben és 4,5-5,0 százalékosat 2022-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm