14 °C Budapest
Operatív törzs: megkezdik a kritikus ágazatokban dolgozók oltását - itt az oltási lista!

Operatív törzs: megkezdik a kritikus ágazatokban dolgozók oltását - itt az oltási lista!

2021. március 24. 11:55

Megkezdődik a kritikus ágazatokban dolgozó magyarok oltása; illetve új kormányrendelet lép életbe, amely alapján változik a kórházak hatásköre is  - hangzott el az operatív törzs március 24-i sajtótájékoztatóján.

A magyar lakosság újabb körének oltása kezdődik meg a napokban - jelentette be Müller Cecília. Mint fogalmazott, az Országos Oltási Munkacsoport úgy döntött, hogy az egészségügyi, szociális dolgozók, regisztrált idősek, krónikus betegek, védekezést irányító rendőrök és katonák mellett

megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltató vállalatoknál dolgozó emberek oltását is.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a jelenleg az oltási lista 6. helyén lévő érintettek azok, akik az ország működése (és a járványügyi védekezés) szempontjából leginkább fontos szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari infrastruktúrát üzemeltetik.

Változik a kórházak hatásköre

Müller Cecília szót ejtett arról, hogy egy friss kormányrendelet miatt holnaptól a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. A tisztifőorvos kiemelte, erre azért a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében van szükség.

A mostani küzdelemben fontos, hogy centralizálják az erőiket és egy olyan irányítási rendszer alakuljon ki, amelyben racionalizáltan tudják felhasználni az egészségügy erőforrásait

- tette hozzá Müller Cecília.

Növekszik a beoltottak száma

Müller Cecília elmondta, folyamatosan zajlik az oltás, már 1 696 110 fő a beoltottak száma, ebből 494 520 fő már a második oltását is megkapta. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a legalább egy vakcinát megkapók aránya 17,36%, míg a második oltást is megkapók aránya 5,06%-on áll

Az országos tisztifőorvos hozzátette, az egészségügyi ellátórendszerben napról napra emelkedő számoknak vagyunk tanúi. Ezért is nagyon fontos szerinte, hogy minél több lakost védetté tegyünk a járvány ellen.

Az oltóközpontok folyamatos működése kiemelten fontos, de azt látni kell, hogy a védekezés eredményét 10 napos, durván két hetes késéssel lehet érzékelni, lemérni. Ennyi idő szükséges egy olyan mértékű védettség kialakulásához, amely már biztosíthatja a súlyos szövődmények elkerülését fertőződés esetén

- fűzte hozzá Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?