17 °C Budapest

Vészjósló bejelentést tett Müller Cecília: készülhetünk a legrosszabbra

MTI
2021. március 16. 15:33

A szennyvízvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani - mondta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: "nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van". Hozzátette, hogy a vírus brit mutációja sokkal fertőzőképesebb, és úgy tűnik, hogy fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre; hétfőn mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba - mondta. Közölte: kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni.

Müller Cecília elmondta: hétfőn 143 halottja volt a járványnak. Arra figyelmeztetett: a vírus brit mutánsa sokkal fertőzőképesebb, hamarabb súlyos állapotba kerülhetnek a betegek tőle, és a fiatalabbakat betegíti meg - elsősorban azért, mert az idősebbek egy részét már sikerült beoltani -, így mind több fiatal kerül intenzív osztályra.

A vírus mutánsai nagyobb erővel támadnak mint a korábbi változat, teljesen megváltoztatták a járvány görbét - jegyezte meg. A szennyvíz vizsgálata azt mutatja, hogy a következő hetekben a járványadatok emelkedésére kell számítani. Nagyon nehéz hetek következnek, fontos, hogy mindenki felelősségteljesen betartsa az óvintézkedéseket - hangsúlyozta Müller Cecília.

Jelenleg 9844 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel kórházban, már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket is kell nyitni. 1067 beteg lélegeztető-gépen van, hétfőn 4926 új fertőzöttet találtak, ugyanakkor eddig már 1 millió 347 ezer ember megkapta az oltást. Minden az országba beérkező oltóanyagot felhasználnak - hangsúlyozta.

A héten várnak AstraZeneca oltóanyagot, de a cég már jelezte, hogy csak csökkentett mennyiségben tud szállítani - tette hozzá. A tisztifőorvos jelezte: nem lehet előre tudni, hogy a fertőzés kinél milyen állapotot idéz elő. Mivel a jelenlegi információk szerint elsősorban a cukorbetegségben szenvedők kerülhetnek súlyos állapotba, ők, amint lehet, oltassák be magukat - kérte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jelenleg kórházakban és háziorvosoknál működnek oltópontok, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor bővül az oltópontok száma - tette hozzá. A tisztifőorvos elmondta: nő az oltakozási hajlandóság, a KSH adatai szerint tavaly novemberben az emberek 15 százaléka adatta volna be az oltást, 2 hete 42,4 százalék, a legfrissebb adat szerint pedig már 46,4 százalék az arányuk. Az oltásra eddig 3 millióan regisztráltak, a 60 éven felülieknél ez a szám 1,6 millió.

Müller Cecília az AstraZenaca oltásával kapcsolatban közölte: az ENSZ egészségügyi szervezete és az európai gyógyszerügynökség egyaránt arra hívta fel a figyelmet: 17 millió beoltott között mindössze 15 trombózis és 22 tüdőembólia fordult elő. Ráadásul nem is bizonyított, hogy a vakcina okozta a vérrögképződést, amely ugyanakkor épp a koronavírus-fertőzésnek lehet az egyik mellékhatása. Maga a fertőzés tehát sokkal nagyobb kockázatot jelent mint az oltás mellékhatásai -emelte ki.

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy aki tüneteket észlel magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert akkor kerülheti el a kórházi, netán az intenzív kezelést, ha időben elkezdi a megfelelő gyógyszeres terápiát Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy aki átesett a fertőzésen, annak a gyógyulása után 3 hónappal javasolt az oltás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem