11 °C Budapest
Tilosban járnak az átvevőpontos boltok? Itt a hivatalos álláspont

Tilosban járnak az átvevőpontos boltok? Itt a hivatalos álláspont

2021. március 9. 17:32

Ha a webáruház átvevőpontja nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ álláspontját kérte ki a kérdésben. Korábban ugyanis nem volt világos, hogy pontosan mi a helyzet a webáruházból rendelt termékek személyes átvételével.

Az OKSZ állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól abban a kérdésben, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) számú kormányrendelet 4.§ (3) bekezdése alapján bezárásra kötelezett üzletek, ha egy webáruház átvevőpontjai, átadhatják-e a megrendelt árucikkeket. Ugyanis a rendelet kimondja, hogy a 4.§ (2) bekezdésében fel nem sorolt üzlet köteles zárva tartani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása szerint zárva tartásra kötelezett üzlet webáruházban megrendelt terméket nem adhat át!

Az OKSZ változtatás nélkül közölte az NNK értelmezését:

"A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet (104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet) végrehajtásának a webáruházak, illetve azok átvevőpontjai értékesítési tevékenységében esetlegesen előforduló jogellenes gyakorlat megelőzésére irányuló  állásfoglalásom kiadására vonatkozó felvetését köszönöm.

Jogértelmezési szempontból úgy vélem, ha olyan web-es termékről van szó, amelynek az átvevőpontja a kormányrendelet rendelet 4. §-a alapján nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem. A szolgáltatásokat szabályozó 6. § (1) bekezdés 5. pontja alapján a házhozszállítási szolgáltatás működhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Végezetül tájékoztatom, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes, a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?