29 °C Budapest
Elárulta Müller Cecília, mikor kaphatja meg minden regisztrált magyar a védőoltást

Elárulta Müller Cecília, mikor kaphatja meg minden regisztrált magyar a védőoltást

2021. február 25. 14:22

Húsvétra mindenki kaphat oltást, aki regisztrált - szögezte le az operatív törzs február 25-én tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos.

A mai napig már több mint félmillióan megkapták az első oltást Magyarországon - közölte Müller cecília, aki szerint a mérföldkő eléréséért köszönet jár az érintetteknek. A tisztifőorvos kiemelte, hogy

húsvétra mindenki kaphat oltást, aki regisztrált

Mint mondta, vannak ugyan különbségek az oltóanyagok között, de mindegyik vakcina biztonságos. Akit felhívnak a háziorvosok, azokat arra kérik, fogadják el a rendelkezésre álló vakcinát. Mivel többféle oltóanyag van az országban, mindenkinek megoldható a védőoltása. Reális, hogy "húsvétra, a húsvét körüli időszakra" mindazokat be tudják oltani, akik regisztráltak - fogalmazott a tisztifőorvo, aki azt is kiemelte, hogy

a vakcina jelentősen csökkenti a halálozás esélyét.

Folyamatosan változnak a vakcinák alkalmazási lehetőségei is. Mint azt Müller jelezte, jók a hírek: az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye alapján annak kockázata, hogy valaki az első oltást követően megbetegszik és hogy súlyosan zajlik, sokkal kevesebb lett az ottani tapasztalatok szerint, például 98,9%-kal kisebb az elhalálozás esélye. Egy másik, Müller Cecília által az AstraZenecával kapcsolatban említett kutatás alapján a második oltás későbbi (4 hét helyett 6 hét időközzel történő) beadása növelni tudja a hatásosságot.

A harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk

A járványügyi adatok sajnos megerősítik, hogy a harmadik hullám zajlik, és erőteljesen emelkednek a számok

- mondta Müller Cecília tisztifőorvos.

A vírusmutánsok exponenciálisan növelik a fertőzöttek számát, a 4385 új fertőzött és az aktív fertőzések száma is nőtt, 84 061-re. Növekszik a súlyos megbetegedettek száma is, így már 4830 fő van kórházban, közülük 411-en szorulnak lélegeztetésre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rendőri intézkedések az elmúlt 24 órában

119 személlyel szemben rendelkeztek az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt a rendőrök - ismertette Kiss Róbert. Kereskedelmi üzletekben és bevásárló központokra ebből 29 eset jutott. Vendéglátó üzlet ideiglenes bezárására nem került sor. A kijárási tilalmat 345-en szegték meg. A korridorokon 65 rendőri intézkedés történ a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 11 751 esetben ellenőrizték a hatósági karantént, ebből jelenleg 29 389 van érvényben.

Kiss Róbert felidézte, hogy a kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. E szerint március 15-éig hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra, a közterületi magatartásszabályokra, az üzletekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások és a rendezvénytartás szabályai - emlékeztetett Kiss Róbert rendőr alezredes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?