19 °C Budapest

Tünetmentesen átestem a COVID-on, de beoltanak: lehet tőle bajom?

2021. január 18. 12:01

Akár 3,5 millió magyar is megfertőződhetett már a koronavírussal, legalábbis a szakértők szerint a valós fertőzöttek száma akár tízszerese is lehet az azonosított betegekének. Most, hogy belátható időn belül megkezdődik a tömeges oltás Magyarországon, felmerült, hogy mi van azokkal, akik 3 hónapon belül tünetmentesen átestek a fertőzésen: őket be lehet oltani, vagy fölösleges, hiszen védettek? A járványügyi szakember szerint a dolog nem ennyire egyszerű, de az biztos, hogy ártani nem árt, ha valakinek időn belül beadják az oltást.

Magyarországon mindeddig 352 703 főnél mutatták ki a koronavírust, ám szakértők szerint akár tízszerese is lehet a valós fertőzöttek száma, sokan ugyanis teljesen tünetmentesen estek át a betegségen. Most, hogy belátható időn belül elindulhatnak a tömeges oltások Magyarországon, felmerült, hogy mi történik akkor, ha valaki nemrég tünetmentesen átvészelte a COVID-ot, mégis beoltják. A jelenlegi protokoll szerint, aki igazoltan átesett a fertőzésen, azt a gyógyulást követően 3 hónapig nem oltják be, de mi van azokkal, akik nem is tudják, hogy betegek voltak?

Ennek kapcsán Ócsai Lajos a Pénzcentrum megkeresésére elmondta, az, hogy valaki tünetmentesen átesett a víruson, magát az oltást nem befolyásolja, az egyénnél nem lesz semmilyen reakció, sem mellékhatás, legfeljebb a természetes immunitás is működik már - ha volt. Hiszen ennek kialakulása attól is függ, hogy milyen formában zajlott le az illetőnél betegség.

Aki tünetekkel esik át, azt 3 hónapig nem oltják, ez szerintem szakmailag teljesen helytálló. Ám ha belegondolunk, a gyermekkori védőoltásoknál sem nézik, hogy átesett-e valaki valamilyen betegségen. Sőt, az MMR (mumsz, rubeola, kanyaró) védőoltás esetében néhány éve még úgy volt, hogy aki nem tudta igazolni, hogy megkapta annak idején, azt újraoltották, ebből semmi probléma nem volt soha, maximum erősebb lett a szervezet védelme

 - jelentette ki járványügyi szakember, aki korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője is volt. Mint mondta, a 3 hónapos protokoll azért szakszerű, mert így nem "pazarolnak" olyanokra is védőoltást, akik még védettek.

Ám a tünetmentesekkel más a helyzet, mérlegelni kell, hogy mit nehezebb megszervezni: óriási ráfordítást igényelne mindenkit leszűrni antigén-teszttel oltás előtt, ellenben nagyon kevés hozadéka lenne. Gondoljunk csak bele például, hogy mennyibe kerülne tesztelni több millió embert, hogy aztán 100-150 esetből kijöjjön egy, aki tünetmentesen átesett. Sokkal több pénzt emésztene fel, mint annak az egy oltóanyagnak az ára, amit esetlegesen megspórolnánk. Mivel ártani nem ártunk az oltással, mindez teljesen fölöslegesen kidobott pénz lenne

- magyarázta a szakember, aki szerint nem lehet kijelenteni, hogy fölöslegesen oltják be azt, aki tünetmentesen átesett a koronavíruson, hiszen egyrészt ártani biztosan nem ártanak a vakcinálással, msfelől pedig - mivel nem voltak tünetek - nem lehet tudni, hogy mekkora védelemmel rendelkezik az illető szervezete, már ha kialakult bármilyen védettsége a vírussal szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem